Τετάρτη, Ιανουαρίου 24

«Λιπώδες ήπαρ»: Ασήμαντο τυχαίο εύρημα ή νόσος;

lipodes_hpar_gkoritsas_kon.jpg
Ισως η μεγαλύτερη επιδημία της εποχής μας, ειδικά στον ανεπτυγμένο αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο τα τελευταία χρόνια, είναι οι συνέπειες του μεταβολικού συνδρόμου.
Μεταβολικό σύνδρομο είναι η νοσηρή κατάσταση η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία (κυρίως κοιλιακή), την αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη (προδιάθεση για σακχ. διαβήτη), την υπερλιπιδαιμία και ενίοτε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ολα τα παραπάνω βέβαια έχουν άμεση σχέση
με την διατροφή και την καθιστική ζωή, εξηγεί ο Παθολόγος-Ηπατολόγος, Κων/νος Γκορίτσας MD, PhD.
Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται άμεσα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυξημένη θνητότητα από ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά και νοσηρότητα που αφορά διάφορα συστήματα-όργανα.
Ηπατική έκφραση του μεταβολικού συνδρόμου είναι η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του ΉΗπατος, η οποία σήμερα αποτελεί το 1ο αίτιο χρόνιας ηπατοπάθειας στον Δυτικό κόσμο.
Πρόκειται για μία κλινική οντότητα η οποία προκύπτει από την λίπωση (στεάτωση) των ηπατοκυττάρων (σε άτομα χωρίς κατάχρηση αλκοόλ) και ανιχνεύεται συνήθως απεικονιστικά (συνηθέστερα υπερηχογραφικά) με ένα ευρύ κλινικοπαθολογοανατομικό φάσμα το οποίο περιλαμβάνει:
  • Απλή στεάτωση FL
  • Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα NASH
  • Κίρρωση ήπατος
 lipodes_hpar.jpg
Η Απλή Στεάτωση ανιχνεύεται σε 20-40% σε πληθυσμό μέσης ηλικίας και μέχρι 70% στους παχύσαρκους αλλά και στους διαβητικούς. Αξίζει να σημειωθεί όμως οτι ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς δεν είναι παχύσαρκοι αλλά προφανώς υπάρχει γενετική προδιάθεση για υπερλιπιδαιμία η/και αντίσταση στην ινσουλίνη και λιπώδες ήπαρ.
Η Μη Αλκοολική Λιπώδης νόσος του ήπατος δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι όσοι έχουν λιπώδη διήθηση υπερηχογραφικά κινδυνεύουν από κίρρωση, αλλά αξίζει να σημειωθεί 10-40% από αυτούς θα έχουν χρόνια ηπατοπάθεια, δηλαδή μη αλκοολική Στεατοηπατίτιδα NASH η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ήπατος (10-15%). Στις ΗΠΑ 39% των νεών περιστατικών με χρόνια ηπατοπάθεια πάσχουν από στεατοηπατίτιδα NASH.
Σε δικιά μας μελέτη που πραγματοπιήθηκε στην παθολογική κλινική μελετήθηκαν 36 άτομα με λίπωση ήπατως, διαπιστώθηκε στεατοηπατίτιδα σε 21 άτομα (58%) και κίρρωση ήπατος σε 2 από αυτούς (9,5%)
Χαρακτηριστικό της Στεατοηπατίτιδας είναι ότι δεν έχει συμπτώματα (σπάνια ήπιος πόνος στο ήπαρ) και γιαυτό κατά κανόνα παραμένει αδιάγνωστη. Η υποψία της διάγνωσης τίθεται όταν ανευρίσκεται διαταραγμένος ηπατικός έλεγχος και η περαιτέρω  εκτίμηση και σταδιοποίηση της νόσου χρειάζεται κλινική και εργαστηριακή αξιολόγηση από έμπειρο γιατρό- ηπατολόγο, ο οποίος κρίνει και για την αναγκαιότητα ή μη της ιστολογικής εξέτασης (βιοψία ήπατος) .
Πρόσφατα σε δημοσιεύσεις επιβεβαιώνεται ότι η στεατοηπατίτιδα προδιαθέτει σε ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκίνου (7%), ενώ σε άλλες μελέτες επιβεβαιώνεται ο αυξημένος κίνδυνος  αθηρωμάτωσης σε αυτούς τους ασθενείς. Συνολικά έχει εκτιμηθεί ότι η θνητότητα σε ασθενείς με στεατοηπατίτιδα είναι αυξημένη κατά 11-34% σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Η αντιμετώπιση της Στεατοηπατίτιδας είναι κατά πρώτον λόγο υγειινοδιαιτητική με δίατα, σωματική άσκηση και απώλεια βάρους, αλλά πολλές φορές είναι αναγκαία και η χρήση φαρμάκων. Η συστηματική παρακολούθηση και η συμμόρφωση του ασθενούς στην αγωγή αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και την αποφυγή των σοβαρών απώτερων επιπλοκών τις οποίες περιγράψαμε.

 goritsas_konstantinos.jpg

ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ

 stogiatro.gr