Τετάρτη, Ιανουαρίου 3

ΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΣΑΝΟ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΟΑΝΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ;; ---ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ....

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή του πρωθυπουργού να παραχωρήσει συνέντευξη τη δεύτερη κιόλας μέρα του νέου χρόνου.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή του πρωθυπουργού να παραχωρήσει συνέντευξη τη δεύτερη κιόλας μέρα του νέου χρόνου. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον real fm τοποθετήθηκε για μία σειρά ζητημάτων, με τη φράση του ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 να συγκεντρώνει την προσοχή όλων.Και όμως η είδηση δεν ήταν εκεί. Με μια προσεχτικότερη ματιά σε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, μπορεί να δει κάποιος ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε πουθενά τον όρο «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για την απόσυρση του συγκεκριμένου όρου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έπαιζε κεντρικό ρόλο στο κυβερνητικό αφήγημα. Ο πρωθυπουργός αν και ρωτήθηκε σχετικά με το τέλος των μνημονίων δεν μπήκε σε κανένα σημείο της συνέντευξής του στη λογική της «καθαρής» εξόδου, κάνοντας προσεχτικά αλλά εμφανή βήματα προς την εγκατάλειψη του βασικού επιχειρήματος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ελάχιστες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνεννόηση προφανώς με τον κ. Τσίπρα, έβαζε για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο την έννοια της «αυτοδύναμης» εξόδου της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

«Βαδίζουμε στην κατεύθυνση μιας αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χρήματος από το Σεπτέμβρη του 2018, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα λειτουργεί, πλέον, ο μηχανισμός επιτροπείας, που είναι πάρα πολύ απλός, αν θέλετε. Τι είναι αυτός ο μηχανισμός επιτροπείας; Ότι εμείς πρέπει να παραδίδουμε μεταρρυθμίσεις για να παίρνουμε χρήματα. Δηλαδή, να γίνονται εκταμιεύσεις δόσεων από το δάνειο, το οποίο μας έχει χορηγήσει ο επίσημος τομέας, για να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές χρήματος αυτοδύναμα, δηλαδή, χωρίς να υπάρχει χορήγηση δανείου από τη μεριά των σημερινών δανειστών μας, ολόκληρος αυτός ο μηχανισμός επιτροπείας δεν έχει πλέον βάση» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι παρότι ρωτήθηκε και εκείνος για το ενδεχόμενο «καθαρής» εξόδου φρόντισε να στείλει την μπάλα στην εξέδρα. Ας διαβάσουμε την ακριβή στιχομυθία από την εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση»:

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Θα είναι «καθαρή έξοδος» κύριε Τζανακόπουλε;

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Τι σημαίνει «καθαρή έξοδος»;

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Είναι ένας πολιτικός όρος. Δεν είναι τεχνοκρατικός. Αλλά τον όρο τον έχετε εισαγάγει εσείς.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Αν μου επιτρέπετε, τον όρο αυτό τον έχει εισάγει στη δημόσια συζήτηση και ο κύριος Moscovici και ο κύριος Dijsselbloem, δεν τον έχει εισάγει η ελληνική πλευρά.

Αμέσως μετά ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επανέφερε τη συζήτηση στην «αυτοδύναμη» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την οποία όπως φαίνεται θα ακούσουμε πολλές φορές τους επόμενους μήνες.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως η απόσυρση από την μία της «καθαρής» εξόδου και η εισαγωγή από την άλλη της «αυτοδύναμης» εξόδου;

Η απάντηση προφανώς και θα δοθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, όμως φαίνεται σιγά σιγά ότι το Μέγαρο Μαξίμου με «κομψά» μελετημένες κινήσεις πως προσαρμόζει το αφήγημά του στα δεδομένα που έρχονται από το εξωτερικό, στήνοντας παράλληλα τα πιόνια του στην σκακιέρα, έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα η ΝΔ επιμένει στην ίδια γραμμή, περί ύπαρξης ενός νέου τέταρτου μνημονίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή με την λήξη του τρίτου. Ένα μνημόνιο που φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου και περιέχει νέες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο real fm επεσήμανε ότι «το μόνο που τελειώνει τον Αύγουστο είναι… τα χρήματα», συμπληρώνοντας ότι «οι δεσμεύσεις της χώρας παραμένουν». Στην Πειραιώς θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν όπως λένε την υπερφορολόγηση, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι το 2018 όλοι οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον φόρους και εισφορές 1 δις ευρώ, με εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και νοικοκυριά να βλέπουν ήδη περικοπές 900 εκατομμυρίων ευρώ, το ΕΚΑΣ και τα κοινωνικά επιδόματα να εξαφανίζονται και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης να έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο.eleftheriskepsii
Σ.σ. ο τίτλος δικός μας oxafies.com