Σάββατο, Ιανουαρίου 27

Ποιος μας πιέζει περισσότερο για το Σκοπιανό; Και δεν είναι οι ΗΠΑ

Ratatoulis

Παράλληλα με τη δημόσια συζήτηση για το Σκοπιανό, το τελευταίο χρονικό διάστημα διεξάγεται και μια παράλληλη ως προς το ποιος από τους διεθνείς παράγοντες πιέζει περισσότερο στο παρασκήνιο.
****
Η αλήθεια είναι πως το θέμα απασχόλησε και μένα, στις επαφές που έκανα όλη την εβδομάδα. Ρώτησα πολλούς. Τελικά, αυτός που με διαφώτισε περισσότερο, νομίζω πως ήταν, τακτικός συνομιλητής μου, έμπειρος περί τα διπλωματικά, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με
παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτός, μου μετέφερε, λοιπόν, την εικόνα ότι οι Αμερικανοί όντως ενδιαφέρονται για την επίλυση του ζητήματος, αλλά η εμπλοκή τους δεν έχει φτάσει σε καμία περίπτωση στα επίπεδα του 2008. Πρώην κορυφαίο πολιτικό στέλεχος, μάλιστα, εκτιμούσε ότι το ενδιαφέρον και η πίεσή τους είναι στο 40% σε σχέση με τότε, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει αλλού στραμμένο το βλέμμα του και το ζήτημα απασχολεί κατά βάση το State Department.
****
Μου επισήμανε, όμως, ο ίδιος συνομιλητής και κάτι ακόμα, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία και ίσως εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Περισσότερο και από την Ουάσινγκτον ενδιαφέρονται για την επίλυση της διαφοράς μας με την πΓΔΜ τόσο στις Βρυξέλλες, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Βερολίνο.
****
Αμφιβάλλω πάντως αν θα φτάσουμε σε βαθμό ενδιαφέροντος επιπέδου… Γκένσερ (1992) ή έστω Σταϊνμάιερ (2008), αλλά το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς μαζί με την είσοδο στο ΝΑΤΟ παίζεται και η εκκίνηση των προενταξιακών διαδικασιών για τη γείτονα.
****
Όσο για τους Αμερικανούς καταθέτω και τον προβληματισμό που μου μετέφερε πρώην υπουργός: «Θα ρισκάρουν, αυτή τη στιγμή που η Τουρκία κάνει παιχνίδι με τη Ρωσία, να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα;». Αυτό διερωτήθηκε, όταν τον ρώτησαν, αν οι ΗΠΑ θα μας πιέσουν περισσότερο προς την Άνοιξη, εάν δεν έχει διαφανεί συμφωνία, ώστε να μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έστω με μια ονομασία μόνο γι’ αυτή τη χρήση.
Ο υπουργός και η coca cola
Εξεπλάγησαν πολλοί που είδαν τη φωτογραφία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να πίνει coca cola zero στο Νταβός, κατά τη διάρκεια του πρωινού που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Να σας πληροφορήσω ότι ο υπουργός πίνει κατ’ αποκλειστικότητα coca cola χωρίς ζάχαρη και έχει κόψει τα πολλά πολλά αλκοολούχα καθώς και τα… βαριά φαγητά. Συνεπώς, δεν πρέπει να σας εκπλήσσει γιατί έπινε το συγκεκριμένο αναψυκτικό στις 9 το πρωί. Και, επίσης, γιατί ξυπνά πολύ νωρίς, οπότε εκείνη η ώρα είναι για… το δεκατιανό του.
Ψόφια πράγματα
Θέλω να πω, επίσης, ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα στα δεξιά της ΝΔ είναι ψόφια. Υποψήφιοι σωτήρες της ελληνικής Δεξιάς υπάρχουν, κόσμος να τους ακολουθήσει δεν υπάρχει. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει βγάλει τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του από τη ναφθαλίνη και προσπαθεί να ξαναμπεί στο κάδρο συζητώντας με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος παρακαλά να βγει πέντε λεπτά στον Παπαδάκη, από εκεί που είχε μόνιμο παράθυρο.
****
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης προσπαθεί να βρει πεδίο έκφρασης για τη Νέα Δεξιά, ενώ ο μόνος που φαίνεται να έχει πέραση στον κόσμο και ισχυρίζεται ότι έχει και χιλιάδες μέλη είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος λόγω τηλεόρασης και telemarketing φτάνει απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Τώρα, αν όλοι αυτοί καταφέρουν και μπουν στην ίδια βάρκα, ίσως κάτι κάνουν. Αλλιώς, ο Καμμένος θα δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα να σώσει τους ΑΝΕΛ από την καταβαράθρωση.

 rizopoulospost.com