Τρίτη, Ιανουαρίου 9

Περί διασήμων, καλοπέρασης, κρίσης και κριτικής

Ουκ ολίγες φορές έχω διαβάσει πικρόχολα σχόλια σε λογαριασμούς επώνυμων ανθρώπων ή σελίδες που αφορούν διασημότητες, τα οποία σχολιάζουν αρνητικά την πλούσια ζωή που φαίνεται να απολαμβάνουν αλλά και του γεγονότος πως τη δημοσιοποιούν και οι ίδιοι.
Η αιτιολογία στην επίθεση και την αποδοκιμασία αυτή είναι το γεγονός πως πολλοί θεωρούν
αλαζονική έως και προκλητική τη συνεχή επίδειξη πλουτισμού και καλοπέρασης , τη στιγμή που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στερούνται καθημερινά ακόμα και τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Όντως, και εγώ το θεωρώ προκλητικό ο άλλος να δημοσιοποιεί συνεχώς την αφθονία υλικών αγαθών και ανέσεων που κατέχει. Και μακάρι ο κάθε άνθρωπος να είχε τη λεπτότητα και την ηθική στάση να μην προβάλλει συνεχώς τη χλιδή την οποία απολαμβάνει, γνωρίζοντας πως αυτό προκαλεί το κοινό  αίσθημα. Όντως, πολλές φορές η διαρκής επίδειξη της πλούσιας και άνετης ζωής κρύβει μέσα της μία κενότητα και ίσως να είναι και μάταιη και ανούσια και να συνδέεται ακόμα και με συναισθηματική ή ψυχικά κενά. Αλλά ,ακόμα και αν  εμένα προσωπικά μπορεί να με προκαλεί το γεγονός πως κάποιος ανεβάζει φωτογραφίες από πλούσια ξενοδοχεία, τις Μαλδίβες ή από πανάκριβες αγορές, δε σημαίνει πως το άλλο άτομο δεν έχει δικαίωμα να το προβάλλει. Αν ο άλλος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζει μία πλούσια και άνετη ζωή είναι δικαίωμά του και μαγκιά του κιόλας. Τα χρήματα με τα οποία ζει και διασκεδάζει δεν είναι κλεμμένα, δεν τα στέρησε από εμένα ,από εσένα ή τον οποιονδήποτε και μπορεί να τα ξοδεύει και να χαίρεται όπως ο ίδιος επιθυμεί.
Χρόνια ολόκληρα, μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας  γαλουχεί από μικρή κιόλας ηλικία τα παιδιά (ιδιαιτέρως τις γυναίκες) , με την πεποίθηση ότι πρέπει να παντρευτούν κάποιον ο οποίος να έχει οικονομική άνεση ώστε να γίνουν και εκείνες ευτυχισμένες ( άποψη που και αυτή είναι λανθασμένη, καθώς το σημαντικότερο είναι η ποιότητα του ανθρώπου και όχι τόσο η τσέπη του). Και όμως, γενεές ολόκληρες γυναικών γαλουχήθηκαν με την πεποίθηση πως πρέπει να ‘’τυλίξουν’’ έναν πλούσιο γαμπρό για να αποκατασταθούν και να ‘’πάρουν και αυτές το δρόμο τους’’. Απόψεις λανθασμένες που διαπότισαν όμως εκατομμύρια ανθρώπους. Άρα δεν καταλαβαίνω την ασυγκάλυπτη εχθρότητα πολλών γυναικών κυρίως απέναντι στον πλούσιο γάμο που κάποια διάσημη θα κάνει . Ίσως διότι ενδόμυχα θα επιθυμούσαν να είναι εκείνες στη θέση της εκάστοτε διασημότητας.
Αφήστε τον κάθε άνθρωπο που δεν έχει βλάψει ή δεν έχει στερήσει με άτιμο τρόπο χρήματα από τους πολίτες να τα καταναλώνει εκεί που θέλει. Ένα unfollow στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δε θα ξαναδείς τις πλούσιες διακοπές της επώνυμης ηθοποιού ή παρουσιάστριας που θα σε νευριάσουν. Μακάρι το κάθε άτομο , ο κάθε άνθρωπος να ήταν ευαισθητοποιημένος απέναντι στους άλλους αλλά , δυστυχώς, δεν έχουν όλοι τις ίδιες αξίες και τη λεπτότητα απέναντι στο συνάνθρωπο. Δυστυχώς, στον άδικο κόσμο του σήμερα , υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα.  Μακάρι κάποτε όλες οι ανισότητες αυτές να εξαλειφθούν, ώστε να μην απολαμβάνουν τις πλούσιες διακοπές ορισμένοι άνθρωποι και μόνο.
*Η Μαρία Σκαμπαρδώνη είναι δημοσιογράφος
http://ladytimes.gr