Τρίτη, Ιανουαρίου 23

Δέντρα και φυτά - Φρούτα και λαχανικά εναντίον της μόλυνσης και των ακτινοβολιών

Tα εσωτερικά φυτά μπορεί να κάνουν περισσότερα πράγματα από το να διακοσμήσουν το περιβάλλον μας -μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στο να καθαρίσουν το μολυσμένο περιβάλλον που αναπνέουμε μέσα στα σπίτια μας, εντός των γραφείων μας και σε άλλα κτίρια και εργοστάσια. Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για όλους εμάς που ζούμε σε μεγάλες μολυσμένες πολιτείες, σε μας που τα σπίτια μας είναι σε κεντρικά σημεία της πόλης, με πολλή μόλυνση και σε όσους δουλεύουν στο κέντρο, σε μολυσμένα γραφεία από καπνούς τσιγάρων από τα καυσαέρια των δρόμων, από το νέφος, από τα φωτοτυπικά μηχανήματα, τους κομπιούτερ κ.λπ.

Φυτέψτε δέντρα και αναρριχητικά φυτά γιατί χανόμαστε! Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ είχε τονίσει τα τελευταία χρόνια ότι ο μολυσμένος αέρας των εσωτερικών χώρων, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό οξύ και χρόνιο κίνδυνο για την υγεία. Τα εσωτερικά φυτά μπορούν να ελαττώσουν δραστικά τα επίπεδα των τοξικών χημικών ουσιών στα γραφεία και κτίρια που έχουν άσχημο εξαερισμό, σύμφωνα με την Εθνική Αεροναυτική Υπηρεσία Διαστήματος (ΝΑΣΑ). Τα εσωτερικά φυτά κάνουν τα ίδια πράγματα για τον αέρα με τα εξωτερικά. Απορροφούν τις τοξικές ουσίες και το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχουν γύρω μας, υποβάλλουν τα τοξικά σε φωτοσύνθεση και έπειτα απελευθερώνουν οξυγόνο στον αέρα. Τα φύλλα των φυτών, οι ρίζες και τα βακτηρίδια του εδάφους, παίζουν όλα ένα ρόλο στη διαδικασία αυτή. Η ΝΑΣΑ συνιστά να τοποθετούμε περίπου 15 φυτά σε περιοχές που ο αέρας κυκλοφορεί καλά για να καθαρίσουν, να φρεσκάρουν και να ανανεώσουν τον αέρα σε ένα σπίτι 550 περίπου τετραγωνικών μέτρων (1.800 τετραγωνικά πόδια). Τα φυτά που συνήθως συνιστώνται ότι πάνε καλά σε εσωτερικό περιβάλλον περιλαμβάνουν τα φυτά της αράχνης, τα κινέζικα αειθαλή, τα κρίνα της ειρήνης (peace lilies), οι χρυσαφένιοι πόθοι (golden pothos) και τα κλαίοντα σύκα (weeping figs). Δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε τον εσωτερικό σας κήπο το συντομότερο δυνατόν, σήμερα κιόλας, αν μπορείτε, για να αρχίσετε να παίρνετε ανάσες καθαρού αέρα. Στις ΗΠΑ από το 1990 κι ύστερα έχουν ξεκινήσει μεγάλες και δυναμικές σταυροφορίες για το φύτεμα δέντρων σε ολόκληρη τη χώρα και έτσι φυτεύονται εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο, για να επαναφέρουν όσο γίνεται την οικολογική ισορροπία και εξουδετερώνουν ως ένα βαθμό τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, η στάθμη του οποίου ανεβαίνει διαρκώς στον πλανήτη, σε ολοένα και πιο ανησυχητικά επίπεδα, δημιουργώντας και επιτείνοντας με το πέρασμα του χρόνου το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Να γιατί ερρίφθη από διαφόρους προέδρους των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια το βαρυσήμαντο σύνθημα: "Φυτέψτε δέντρα ή χανόμαστε". Το σύνθημα αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας και στη χώρα αυτή, άπαξ και τα δάση μας καίγονται με γοργό ρυθμό και η δασοκάλυψη στη χώρα μας μειώνεται σε ανησυχητικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια.
Φυτά εναντίον ακτινοβολιών Μια άλλη πλευρά της προστατευτικής δράσης των φυτών στο περιβάλλον μας σχετίζεται με την ακτινοβολία. Κανείς άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία σήμερα δεν εξαιρείται και δεν γλιτώνει από τους κινδύνους της ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου είναι παρούσα σε πολλές πλευρές και περιστάσεις της καθημερινής μας ζωής. Πολλοί ερευνητές του θέματος προτείνουν ορισμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ποιότητας της ακτινοβολίας, την οποία καθημερινά λαμβάνουμε. Μερικές από τις πηγές χαμηλού επιπέδου ακτινοβολίας που συνήθως αντιμετωπίζουμε είναι οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι τηλεοράσεις, η οθόνη των τερματικών βίντεο, οι υψηλής τάσης γραμμές του ηλεκτρισμού, τα υπέρυθρα και φθοριούχα φώτα και οι λάμπες μαυρίσματος (στα ινστιτούτα αισθητικής, ομορφιάς κ.λπ.). Εάν μία από αυτές τις συσκευές ή οι παράγοντες και τα στοιχεία είναι στο σπίτι σου ή κοντά στο σπίτι σου ή στη δουλειά σου, χρησιμοποίησε τες με άκρα φειδώ ή, στην περίπτωση των γραμμών υψηλής τάσης, προσπάθησε να τις αποφύγεις εντελώς. Προσθέστε φυτά στο περιβάλλον σας. Βρέθηκε από επιστημονικές έρευνες ότι η χλωροφύλλη των φυτών βοηθά στην απορρόφηση και της ακτινοβολίας, εκτός από την απορρόφηση της μόλυνσης και των δυσάρεστων και βλαπτικών οσμών. Χρειάζεται να αναβαθμιστεί και βελτιωθεί γενικά η υγεία, για να δοθεί έτσι στο σώμα σας η καλύτερη δυνατή ευκαιρία να εξουδετερώσει τα άσχημα αποτελέσματα από την έκθεση στην ακτινοβολία. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι στις σύγχρονες πολιτείες. Λόγου χάρη, σε μια πολιτεία υπάρχουν οι ραδιοσταθμοί, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί και άλλες πηγές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Όλα αυτά τα ραδιοκύματα είναι στο περιβάλλον σας τώρα και σας επηρεάζουν δυσμενώς. Και εξαιτίας αυτού του πράγματος μειώνεται η ζωτικότητα σας και ελαττώνεται η επάρκεια, η ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι αμυντικοί σας μηχανισμοί βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας όλων αυτών. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε γι΄ αυτό το πράγμα; Το καλύτερο που μπορείτε είναι να μεταφερθείτε σε ένα μέρος με τη λιγότερη δυνατή ακτινοβολία, μακριά από πηγές ακτινοβολίας, που διαταράσσουν την υγεία σας, μακριά από όλα αυτά τα ραδιοκύματα, όσο είναι δυνατόν και να μετακομίσετε σε μια εξοχική περιφέρεια, που θα έχετε αφθονία πρασίνου, πολλά δέντρα γύρω σας, πολύ πράσινο και να αφήσετε τα δέντρα να αναπτυχθούν γύρω από το σπίτι σας. Να το οργανώσετε αυτό. Ψηλά δέντρα αν είναι δυνατόν. Και να έχετε καθαρό αέρα, οξυγόνο και γενικά προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερο περιβάλλον, έστω και αν ζείτε στο κέντρο της πολιτείας. Κάνετε πράγματα που θα σας ωφελήσουν στην καθημερινή σας ζωή. Απελευθερωθείτε από όλα αυτά που ελαττώνουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος σας. Έτσι μόνο θα βελτιώσετε την υγεία σας, την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την ποιότητα της ζωής σας και θα γλιτώσετε από μελλοντικά προβλήματα υγείας σώματος και πνεύματος.
Λαχανικά κατά της ρύπανσης Η υψηλή ρύπανση αυξάνει τη θνησιμότητα κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι στις 10 με 15 ημέρες του χρόνου που παρουσιάζεται έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, 60 έως 80 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι και πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, πεθαίνουν πριν από την ώρα τους. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον Δημήτρη Τριχόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος στηρίζεται σε επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν. Σημείωσε ότι η ρύπανση συνήργησε στο θάνατο 2.000 ατόμων στον καύσωνα, το καλοκαίρι του 1987, αλλά και για να επιβεβαιωθεί επιστημονικά η συμβολή της ρύπανσης θα πρέπει να επαναληφθεί ένα ανάλογο φαινόμενο. Ο Δ. Τριχόπουλος υποστήριξε ότι η διαμονή σε υποβαθμισμένο περιβάλλον προκαλεί μακροχρόνιες επιπτώσεις, οι οποίες με αθροιστική δράση δημιουργούν μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό. Το νέφος, αποκάλυψε ο Τριχόπουλος, προκαλεί τον τριπλασιασμό της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενώ μελετάται η επίδραση του στον καρκίνο του πνεύμονα. Σε άλλο σημείο της εισήγησης του αποκάλυψε ότι στα στερεά αιωρήματα του νέφους της πρωτεύουσας έχουν εντοπιστεί στοιχεία που είναι καρκινογόνα ακόμα και σε χαμηλές δόσεις. Ο Δ. Τριχόπουλος ανέφερε ότι οι πλέον ευαίσθητοι είναι οι καπνιστές, γιατί, όπως είπε, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Το αντίδοτο, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είναι η φυγή από το κέντρο, ούτε η απαγόρευση εξόδου του πληθυσμού τις ημέρες έξαρσης του νέφους. Πρόσθεσε ότι ο μέσος πολίτης καλά θα κάνει να καταναλώνει άφθονα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντικαρκινογόνες ουσίες www.e-natural.gr