Τρίτη, Ιανουαρίου 23

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ : ΣΑΚΚΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ...

ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ!!!!

Φάρμακα  
Είναι καλό να έχουμε όχι μόνο ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα για παροχή Α’ Βοηθειών,  αλλά  να έχουμε μεριμνήσει και για τα αναγκαία προσωπικά φάρμακα μελών της οικογένειας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή του κατοικίδιου μας. 
Των  μελών δηλαδή που  παίρνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή (όπως φάρμακα για την καρδιά ,την πίεση, το σάκχαρο )
Στον Πίνακα 1 αναφέρονται ενδεικτικά τα είδη που μπορεί να περιέχει το φαρμακείο μας, αλλά η τελική επιλογή είναι υπόθεση του καθενός μας.
Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ειδικά αντικείμενα όπως μπιμπερό, μασέλες, εφεδρικά γυαλιά οράσεως, φακοί επαφής με τα παρελκόμενά τους κλπ.
Χρήματα 
Μπορεί λόγω της  έκτακτης κατάστασης  να μην λειτουργούν τα ATM και οι Τράπεζες οπότε καλό είναι  να έχουμε μαζί μας  ένα ποσόν χρημάτων σε κέρματα και χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών.
Τρόφιμα και νερό 
Πρέπει το ΣΕΑ να περιέχει  τρόφιμα μεγάλης διάρκειας, ψηλής θερμιδικής αξίας, και νερό για τουλάχιστον 72 ώρες, έχοντας λάβει υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του διαιτολογίου ευπαθών ατόμων (ασθενών, εγκύων, μωρών, γερόντων) αν υπάρχουν στην οικογένειά μας και του κατοικίδιου μας. Πίνακας 2.
Αντίγραφα εγγράφων -φωτογραφίες 
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πακεταρισμένα έτσι ώστε να προστατεύονται από το νερό, αντίγραφα όλων των σημαντικών εγγράφων μας, όπως: ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης, πιστοποιητικό γάμου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, διαθήκες κλπ, που θα μας χρειαστούν για να δείξουμε ποιοι είμαστε αλλά και σε τι είμαστε ιδιοκτήτες.
Επίσης πρόσφατες φωτογραφίες των μελών (ιδιαίτερα μικρών παιδιών- γερόντων) ώστε αν χρειαστεί να τα αναζητήσουμε να δώσουμε και τις φωτογραφίες τους εκτός των λοιπών στοιχείων.
Όσοι ζουν σε μεγάλες πόλεις ή δεν γνωρίζουν ονόματα οδών – περιοχές της πόλης τους, θα πρέπει να έχουν κι έναν χάρτη της πόλης, ώστε να ξέρουν που βρίσκονται οι οδοί που η πολιτεία θα δημιουργήσει και θα λειτουργήσει υποστηρικτικές δράσεις (συσσίτιο, περίθαλψη, καταυλισμό, διανομή εφοδίων κλπ)
Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας καταστροφής, οι ανακοινώσεις της πολιτείας θα γίνονται ραδιοφωνικά, ή μεγαφωνικά οπότε καλό είναι να υπάρχει κι ένα σημειωματάριο με μολύβι.
USB Stick ή άλλο τύπο εξωτερικής μονάδας μνήμης με τα περιεχόμενα του υπολογιστή μας (προσωπικά ή επαγγελματικά) που δεν θέλουμε να χάσουμε.
Τρόπος – τηλέφωνα επικοινωνίας  
Σε ένα χαρτί μεγέθους τηλεκάρτας , να έχουμε καταγράψει όλες τις χρήσιμες επαφές-τηλέφωνα (Δημόσιες Υπηρεσίες, οικογένεια, φίλοι, εργασία κλπ).
Το χαρτάκι αυτό ή Κάρτα Επαφών καλύτερα να το έχουμε πλαστικοποιήσει και μάλιστα να το έχουμε σε τόσα αντίγραφα όσα είναι και τα μέλη της οικογένειάς μας.
(Όλοι οι ενήλικες της οικογένειας θα πρέπει να έχουν μία τέτοια Κάρτα πάντα στο πορτοφόλι τους ενώ τα παιδιά στις σχολικές και αθλητικές τσάντες τους.) 
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όταν μας χτυπήσει μια καταστροφή πχ. ένας σεισμός, είναι πιθανόν να μη βρει όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη σε ένα μέρος.
Άρα θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει από τώρα με βάση το Οικογενειακό Σχέδιο Δράσης πως θα επικοινωνήσουμε τα μέλη μεταξύ μας.
Στην Κάρτα Επαφών οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε και τηλέφωνα συγγενών ή φίλων που μένουν σε διαφορετική πόλη, ώστε αν έχει πληγεί όλη η δική μας περιοχή (ο νομός μας) να μπορούμε να επικοινωνούμε όλοι «τριγωνικά» μέσω αυτών, πχ για το που βρισκόμαστε κι αν είμαστε ασφαλείς.
Σε περίοδο κρίσεων, ανεξαρτήτως του μέσου  το οποίο  χρησιμοποιούμε ενσύρματο ή ασύρματο, ιδιωτικό ή δημόσιο, με χρέωση ή δωρεάν, πρέπει να είμαστε «λακωνικοί», δηλαδή να λέμε μόνον όσα χρειάζονται!       
Μέσα στο ΣΕΑ μία καινούργια τηλεκάρτα και φορτιστής τηλεφώνου (αν είναι και ηλιακός ακόμα καλύτερα) είναι απαραίτητα.
Σε περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετικούς τύπους φορτιστών, θα πρέπει να έχουμε και αντίστοιχους αντάπτορες.
Εναλλακτικά ή για όσους ανήκουν σε Εθελοντικές Ομάδες ένα σετ μικρών πομποδεκτών (walkie talkie) είναι μία επίσης καλή λύση για να έχουν επαφή σε μικρές αποστάσεις.
Τέλος η αποστολή μηνύματος SMS είναι ένας  εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας που μπορεί να έχει επιτυχία όταν η άμεση  επικοινωνία με το κινητό μας είναι αδύνατη.
Είδη για επιβίωση σε έκτακτη ανάγκη.  
Φακός (προτιμότερος με led), ραδιόφωνο, σχοινιά, σουγιάς ή πολυεργαλείο, κ.λπ. φαίνονται στον Πίνακα 3.   
Προσωπικά είδη υγιεινής και καθαριότητας  
Τα είδη αυτά (ξυριστικά, οδοντόκρεμα, σαπούνι, χαρτί υγείας, σερβιέτες),  μια αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα είναι αναγκαία για να μας εξασφαλίσουν την υγιεινή την καθαριότητα και την ψυχολογική μας στήριξη, για όσο χρόνο βρισκόμαστε απομονωμένοι από το σπίτι μας.
Πίνακας 1 Φαρμακείο
-Αρκετά ζευγάρια  Γάντια μιας χρήσης  LATEX...
-Γάζες αποστειρωμένες...
-Λευκοπλάστ (ρολό)...
-Ψαλιδάκι...
-Betadin...
-Παρακεταμόλη...
-Ισοθερμική κουβέρτα...
-Αιμοστατικό λάστιχο...
-Υλικά για αντιμετώπιση εγκαυμάτων...
-Ελαστικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών...
-Τριγωνικό   επίδεσμο...
-Παραμάνες ασφαλείας...

-Τσιρότα διαφόρων διαστάσεων...
Πίνακας 2  - Νερό – Τρόφιμα
Νερό
Κάθε άτομο πίνει  περίπου 2 lt νερό την ημέρα, σε φυσιολογικές συνθήκες. Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, νέες μητέρες, ασθενείς και υπερήλικες χρειάζονται μάλλον περισσότερο.
Η σωματική άσκηση ή εργασία αυξάνουν τις ανάγκες του ατόμου...
Να έχουμε κατά νου, ότι για το φαγητό και την καθαριότητα κάθε άτομο χρειάζεται επίσης άλλα 2 λίτρα νερό την ημέρα περίπου.
Επίσης επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα αποκατασταθούν ενδεχόμενες βλάβες στο σύστημα ύδρευσης καλό είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με ταμπλέτες καθαρισμού νερού ή να μάθουμε τη δημιουργία αυτοσχέδιων μηχανικών φίλτρων.
Τρόφιμα
Επιλέγουμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, που δεν αλλοιώνονται εύκολα, δεν χρειάζονται ψυγείο, μπορούν να καταναλωθούν άμεσα χωρίς προετοιμασία, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως : σταφίδες, ξηρούς καρπούς (δυστυχώς αλοιώνονται σχετικά σύντομα), σοκολάτες υγείας, όσπρια, κονσέρβες, φρούτα αποξηραμένα, γάλα σε σκόνη, καφέ, ζάχαρη ή μέλι....
Πίνακας 3 - Είδη επιβίωσης
Όσα περισσότερα από τα παρακάτω είδη μπορείτε.
-Ραδιόφωνο που να λειτουργεί με μπαταρίες...
-Φακό με λαμπάκι κατά προτίμηση led...
-Μπαταρίες καινούργιες για τις παραπάνω συσκευές μέσα στην συσκευασία τους. 
-Σουγιάς  πολυεργαλείο, ανοιχτήρι κονσέρβας.
-Υπνόσακος
-Σχοινί.
-Πλαστικό σκέπασμα διαστάσεων περίπου 3m X 3m.
-Ισοθερμική κουβέρτα.
-Αλουμινόχαρτο.
-Βελόνα, κλωστή.
-Σπίρτα θυέλης ή απλά σπίρτα σε προστατευόμενη από το νερό συσκευασία.
-Σφυρίχτρα με κορδόνι λαιμού.
-Ταινία συσκευασίας.
-Πλαστικές σακούλες απορριμμάτων
-Πριόνι ανακλινόμενο για κόψιμο μικρών ξύλων
-ΕΙΚΟΝΑ
-προσευχητάριο
και ο τριαδικός Θεός βοηθός μας!!!
Κώστας Μίχος