Παρασκευή, Ιανουαρίου 26

Νάταααα: Βουλγάρικη παρέμβαση στο «Μακεδονικό»

Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-BND της Βουλγαρίας προσχώρησε στη διαμάχη μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας για το όνομα της πΓΔΜ, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προσπαθεί
να «σφετεριστεί» αποκλειστικά τον όρο Μακεδονία.

Το κόμμα με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Κράσιμιρ Καρακάτσανοφ επιβεβαίωσε ότι η δήλωση που δημοσίευσε την Κυριακή στην ιστοσελίδα του ήταν επίσημη.


«Η θέση εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος την Κυριακή. Φυσικά ο υπουργός το γνωρίζει, «δήλωσε ο εκπρόσωπος του τη Δευτέρα.

Η δήλωση την Κυριακή, με τίτλο «Έλληνες, δεν είστε εντελώς σωστοί για τη Μακεδονία», ήρθε όταν περίπου 300.000 διαδηλωτές έφτασαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στην Ελλάδα, φέρνοντας σημαίες και πανό, διαβάζοντας: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική».

Οι βούλγαροι του VMRO-BND, καταγγέλλουν τις συνομιλίες για συμβιβασμό με τη πΓΔΜακεδονία για το όνομά της, που στο μεταξύ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία», ακόμη και σε σύνθετη μορφή, στο όνομά της.

Το VMRO-BND είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ηνωμένων Πατριωτών – παράλληλα με την Ataka και το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας – που είναι ο μικρότερος συνεργάτης στην κυβέρνηση της Σόφιας.

Το κόμμα δήλωσε ότι κατανοεί τις ελληνικές αξιώσεις ότι το όνομα Μακεδονία δεν ανήκει στη χώρα που κυβερνούσε από τα Σκόπια – αλλά δεν βλέπει γιατί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε σύνθετη μορφή.

«Εμείς οι Βούλγαροι μπορούμε επίσης να διεκδικήσουμε αυτά τα ονόματα και τόπους, αλλά πιστεύουμε ότι ο δρόμος μπροστά είναι για συνεργασία και μεγαλοπρέπεια, όχι ένα εμπόδιο», αναφέρει το έγγραφο, υπενθυμίζοντας το ιστορικό αίτημα της Βουλγαρίας προς τη πΓΔΜακεδονία.

«Γιατί θα ήθελε η Αθήνα να μονοπωλήσει το όνομα αυτό; Μήπως γιατί χιλιάδες άνθρωποι που τώρα ονομάζετε Έλληνες «μιλούν Σλαβικά» και πεθαίνουν με αυτό το όνομα στα στόματά τους;» κατηγορώντας την Ελλάδα ότι θέλει να σφετεριστεί εντελώς το όνομα« Μακεδονία », το οποίο είπε« δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ».

«Εμείς οι Βούλγαροι, φυσικά στεκόμαστε δίπλα στους Μακεδόνες αδελφούς μας στη διαμάχη με το όνομα. Και θέλουμε να το τελειώσει. Αλλά χωρίς προσφυγή στη βία. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει εντελώς από τον λαό της πΓΔΜ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιούν οι κοινοί μας πρόγονοι. Ψάξτε για έναν συμβιβασμό, αλλά μην στρέψετε τα όπλα «, προειδοποίησαν οι Βούλγαροι εθνικιστές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στις θέσεις των κομμάτων και εκείνων του Υπουργού και να αποδοθούν στο γραφείο του VMRO-BND.

Αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ, υποστήριξε ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε «υπενθυμίσει επανειλημμένα ότι η επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση για την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου σχέσεων εντός ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων.

«Ακόμη και τέτοιες μακροχρόνιες διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν εάν υπάρχει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο, που την περίοδο αυτή εκφράζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ, πιστεύει ότι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια έχουν αυτή τη βούληση. Δεν υπήρξε σχολιασμός της δήλωσης VMRO-BND.

Το VMRO-BND ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση του 19ου-20ου αιώνα, η οποία εγκαινιάστηκε το 1893 στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμαστεί για επανάσταση ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία στις περιοχές της Οθωμανικής Μακεδονίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η οργάνωση καταργήθηκε από το βουλγαρικό κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά αναβιώσει ως νεο-εθνικιστικό κόμμα τη δεκαετία του 1990.

Το κόμμα διακηρύσσει ότι ακολουθεί μια ιδεολογία του «σύγχρονου βουλγαρικού εθνικισμού», αλλά είναι καλύτερα γνωστή για τις αντί-μουσουλμανικές και αντί-μεταναστευτικές του θέσεις.taxalia.