Παρασκευή, Ιανουαρίου 5

Παγκόσμια Διακυβέρνηση: «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Η συνάντηση γίνεται πάντα κάθε χρόνο, τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο παγωμένο Νταβός,, όπου η παγκόσμια ελίτ καταφθάνει με ιδιωτικά τζετ ή νοικιασμένα ελικόπτερα...


Το Νταβός, η υψηλότερη πόλη της Ευρώπης, ήταν παλιά γνωστή για τα σανατόρια φυματίωσης, για τους πλούσιους ασθενείς της Ευρώπης. Μετά την εξάλειψη της αρρώστιας, το Νταβός εξελίχθηκε σε χειμερινό τουριστικό θέρετρο με πανάκριβα ξενοδοχεία και χιονοδρομικά κέντρα.


​Η πρώτη συγκέντρωση του WEF ξεκίνησε το 1971 ως Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διαχείρισης, ως ένα ακαδημαϊκό, οικονομικό και διαχειριστικό συνέδριο, υπό την προεδρία του Γερμανού καθηγητή Klaus Schwab, κάτω από ένα νεοσύστατο ίδρυμα, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαχείρισης. Το πρώτο φόρουμ προσέλκυσε 450 άτομα.

Με τα χρόνια, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε. Το φόρουμ κάλεσε τους πολιτικούς για πρώτη φορά το 1974. Το 1976, το φόρουμ επεκτάθηκε εντάσσοντας Διευθύνοντες Συμβούλους και στελέχη επιχειρήσεων από «τις 1.000 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου». Το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 1987.

Η επίσημη ανακοίνωση του  WEF


Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Το παγκόσμιο πλαίσιο έχει αλλάξει δραματικά: οι γεωστρατηγικές ρωγμές επανεμφανίστηκαν σε πολλαπλά μέτωπα με ευρείες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Το Realpolitik δεν είναι πλέον μόνο ένα λείψανο του Ψυχρού Πολέμου. Η οικονομική ευημερία και η κοινωνική συνοχή δεν είναι η ίδια.

Το παγκόσμιο κοινό δεν μπορεί να προστατεύσει ή να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Από πολιτική άποψη, νέες και διχαστικές αφηγήσεις μετασχηματίζουν τη διακυβέρνηση. Από οικονομική άποψη, διατυπώνονται πολιτικές για να διατηρηθούν τα οφέλη της παγκόσμιας ολοκλήρωσης, περιορίζοντας συγχρόνως τις κοινές υποχρεώσεις όπως η αειφόρος ανάπτυξη*, η χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και η διαχείριση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης*.

Σε κοινωνικό επίπεδο, οι πολίτες επιθυμούν να ανταποκριθούν στην ηγεσία, ωστόσο, ένας συλλογικός σκοπός παραμένει ασαφής παρά τα συνεχώς επεκτεινόμενα κοινωνικά δίκτυα. Όλο το διάστημα, η κοινωνική σύμβαση μεταξύ των κρατών και των πολιτών τους συνεχίζει να φθείρεται.

Επομένως, η 48η ετήσια ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποσκοπεί στην επαναδυνάμωση των ηγετών από όλα τα κοινωνικά στρώματα για την ανάπτυξη μιας κοινής αφήγησης για τη βελτίωση της κατάστασης του κόσμου. Το πρόγραμμα, οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα της συνάντησης επικεντρώνονται στην δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. Με τη συνάντηση μας στην αρχή του έτους, μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον συνδυάζοντας αυτή την απαράμιλλη παγκόσμια προσπάθεια στο σχεδιασμό, τη συνδημιουργία και τη συνεργασία. Το βάθος και το εύρος του προγράμματος καθιστούν μια πραγματική σύνοδο κορυφής.
* Για όσους δεν γνωρίζουν, η αειφόρος ανάπτυξη είναι το ίδιο και το αυτό με την καραμέλα που ακούμε συνέχεια από τους πολιτικούς όλων των χρωμάτων, τη 'βιώσιμη ανάπτυξη', που επί Τσίπρα έγινε και... 'δίκαιη', και αφορά στην Ατζέντα 21 του ΟΗΕ. Για δε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην οποία αναφέρεται το WEF και είναι δικό του δημιούργημα, αφορά στην αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από ρομπότ και ανδροειδή, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κόσμο.

​Τον χρόνο που μας πέρασε, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καλεσμένος στη Λέσχη Bilderberg, ο δε Αλέξης Τσίπρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η παγκόσμια ελίτ πάντως, είναι η ίδια και στα δυο...