Τετάρτη, Ιανουαρίου 24

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου;

dsfagjkasfdkjglokdj.jpg
Πολύ συχνά άνθρωποι της μέσης ηλικίας παραπονιούνται για τρεμούλο στα χέρια.Ο τρόμος (τρέμουλο) οφείλεται σε ακούσια μυική σύσπαση σε κάποιο μέρος του σώματος. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια αλλά μπορεί να εμφανισθεί και στο κεφάλι, στα πόδια, στον κορμό και στην φωνή.
Είναι πιο συχνός στους μεσήλικες εμφανίζεται όμως σε οποιαδήποτε ηλικία. Δεν είναι επικίνδυνος αλλά προκαλεί αμηχανία και δυσκολία στις κινήσεις πχ στο γράψιμο ή στην
χρήση εργαλείων. Η νευρολόγος κυρία Δήμητρα Σαλή μας εξηγεί σχετικά.
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες
  1. Ο τρόμος ηρεμίας που εμφανίζεται όταν τα χέρια είναι ακίνητα
  2. Ο τρόμος ενεργείας που εμφανίζεται στην κίνηση του μέλους.
Ο τρόμος προκαλείται από δυσλειτουργία περιοχών που βρίσκονται στο βάθος του εγκεφάλου. Μπορεί να είναι σύμπτωμα νόσων όπως Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Εγκεφαλικού επεισοδίου. Συχνά οφείλεται σε άλλα αίτια όπως κατάχρηση αλκοόλ, θυρεοειδοπάθειες, φάρμακα και άγχος.
Υπάρχουν διάφορες μορφές τρόμου. Ο πιο συχνός είναι ο ιδιοπαθής ή καλοήθης τρόμος . Συνήθως ξεκινά και από τα δύο χέρια, στην κίνηση και στην ηρεμία. Μπορεί να επεκταθεί στο κεφάλι και να γίνει πιο έντονος σταδιακά αν και συνήθως παραμένει ήπιος και σταθερός για χρόνια. Στο 50% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Βελτιώνεται με μικρή δόση αλκοόλ. Υπάρχουν και φαρμακευτικές θεραπείες με καλά αποτελέσματα.
Ο παρκινσονικός τρόμος είναι ο μεγάλος φόβος των ασθενών. Ο τρόμος αυτός εμφανίζεται κυρίως στην ηρεμία και στην μία πλευρά του σώματος. Συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα όπως δυσκαμψία και βραδυκινησία.
Ο δυστονικός τρόμος εμφανίζεται σε νεότερους ανθρώπους που έχουν δυστονία (σπασμωδική σύσπαση που οδηγεί σε παθολογική στροφική κίνηση ή θέση)σε κάποιο μέρος του σώματος. Εμφανίζεται κυρίως στο κεφάλι πχ σε ανθρώπους με σπαστικό ραιβόκρανο. Αντιμετωπίζεται πολύ καλά με εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης.
Άλλες σπανιότερες μορφές τρόμου είναι ο παρεγκεφαλιδικός, ο ορθοστατικός, ο ψυχογενής και ο ενισχυμένος φυσιολογικός τρόμος.
Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό και την νευρολογική εξέταση. Ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως το ηλεκτρομυογράφημα που εξετάζει τους μυς και τα νεύρα ή η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου προς αποκλεισμό άλλων παθήσων.
Αν εμφανίσετε τρόμο στα χέρια παρατηρείστε τον προσεκτικά και προσπαθήστε να καταλάβετε αν εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και τι μπορεί να τον προκαλεί.
Χρειάζεται οπωσδήποτε αξιολόγηση από νευρολόγο για να προσδιορισθεί το είδος του τρόμου και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

SALI_DIMITRA.jpg