Δευτέρα, Ιανουαρίου 8

Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα – “Ναι σε όλα” για απεργίες, επιδόματα, πλειστηριασμούς ΜΟΝΟ να μη χάσουν την καρέκλα


Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30, στη Βουλή.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, δεδομένου ότι το Eurogroup συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοθέτημα να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη και να συζητηθεί στις αρμόδεις επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη. Από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.
Μεταξύ των διατάξεων που αναμένεται να συζητηθούν περισσότερο θα είναι:
  • Θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική αξία.
  • Διάταξη βάσει της οποίας θα γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας, καθώς για τη λήψη απόφασης κήρυξης θα απαιτείτε η παρουσία του 50+1% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.
  • Μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα τρίτεκνων και πολυτέκνων. Η μείωση θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου και θα προκύψει από τη θέσπιση νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς επίδομα 70-80 χιλιάδες οικογένειες. Ενδεικτικά, οικογένεια με 3 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ θα παίρνει 112 ευρώ το μήνα ενώ με το παλιό καθεστώς έπαιρνε 165 ευρώ. Θα υποστεί μείωση της τάξης του 33%.
  • Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί με νομοθετική ρήτρα ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει – εφόσον χρειαστεί με βάση την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος – τη μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020.
  • Η Βουλή πρέπει να ψηφίσει στο πολυνομοσχέδιο την ανάγκη άμεσης αλλαγής στο νόμο Κατσέλη και πως οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο
ΠΗΓΗ