Υποστηρίζοντας πως η χρήση του όρου Μακεδονία για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας αποτελεί «πατριωτική λύση» είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε την πατριωτική λύση. Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές και όχι ότι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο για τις εκλογικές μας περιφέρειες. Είναι λογικό μετρά από 8 χρόνια μιζέριας και μνημονίων να υπάρχει σε ένα κομμάτι κόσμου – που δεν έχει ενημέρωση – η τάση να απορρίπτει τις λύσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι».
Μετά από την σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να ενημερώσει την ολομέλεια της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του «Σκοπιανού» και για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ.
Παράλληλα, είπε πως αν και οι ΑΝΕΛ έχουν διαφοροποιημένη θέση για το ζήτημα, ο κ. Πάνος Καμμένος «έχει εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη του για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Κοτζιά» ενώ για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ανέφερε πως «πρέπει να ακούγεται ο λαός όταν μιλάει» και πως «συμμετείχαν Έλληνες πατριώτες που επιχειρήθηκε να κατευθυνθούν σε διαφορετικές θέσεις από τις εθνικές».
«Το μείζον ζήτημα των ημερών είναι το Μακεδονικό. Μια είναι η θέση της κυβέρνησης επι της οποίας διαπραγματεύεται το υπουργείο Εξωτερικών. Έχουν εκφραστεί αιτιάσεις και διαφορετικές απόψεις από τους ΑΝΕΛ όμως έχει ρητά δοθεί από τον κ. Καμμένο πλήρης εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Κατρούγκαλος για να συνεχίσει με επίθεση κατά της ΝΔ: «Ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης στην συζήτηση της Βουλής για το Κυπριακό είπε προκειμένου να επικρίνει τον κ. Λεβέντη ότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά άρχισε την στροφή. Έχω ακούσει συγκρουόμενα πράγματα. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί και ορθά την σύνθετη ονομασία ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Έχω ακούσει όμως και ακραίες – εθνικιστικές απόψεις που δεν επιθυμούν να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά της». Στην προσπάθειά του δε να ταυτίσει τις «ακραίες και εθνικιστικές θέσεις» με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα λίγο έλειψε να συμπεριλάβει και τους ΑΝΕΛ. «Αυτά είναι ακραία που τα ακούω από την Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους… Συγγνώμη όχι τους ανεξάρτητους, την Ένωση Κεντρώων ήθελα να πω και από ορισμένους της ΝΔ. Θα ήθελα να ξέρω την θέση της ΝΔ».

«Στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες, όμως έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε διαφορετική γραμμή από την εθνική» τόνισε ο υπουργός σε άλλη σημείο για να υποστηρίξει πως «όσα ακούστηκαν στο συλλαλητήριο είναι αναληθή. Δεν υπάρχουν 700.000 Έλληνες στα Σκόπια. Δεν έβαλε βέτο η Γαλλία». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «πρέπει να ακούγεται όταν μιλά ο λαός. Όμως η ΝΔ πρέπει να ακούει τον λαό κάθε φορά που μιλάει και ότι και αν λέει». Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Διαπραγματευόμαστε με βάση την εθνική θέση. Υπάρχει ενημέρωση σε όποιον πολιτικό αρχηγό την ζητήσει. Τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Τα λάθη επό 25 έτη των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησαν πλήθος κρατών να αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Προσέξτε πως θα χειριστείτε το θέμα . Άλλο ο πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία. Εμείς θα είμαστε η δύναμη της αλλαγής για να λύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα όπως λύσαμε το δασικό και το κτηματολόγιο. Θα διαπραγματευτούμε για να διασφαλίσουμε σφαιρική λύση με όνομα που δεν θα αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμού».
Κατά τη δευτερολογία του ενημέρωσε ότι ο τρόπος της διαπραγμάτευσης είναι «διττός» διευκρινίζοντας ότι γίνεται «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά εντατικοποιούμε το σχετικό διάλογο με διακυβερνητικούς διαύλους». Για την σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός είπε πως «το αποκλειστικό πλαίσιο είναι η πρόθεση των εθνικών θέσεων» ενώ πρόσθεσε ότι εως σήμερα έχουν υπάρξει «έξι κύκλοι σε υπηρεσιακό επίπεδο για προώθηση θεμάτων όπως διασυνοριακό Πρέσπας και οικονομικά ζητήματα».
Επανέλαβε ότι η «εθνική θέση» που καθορίζει την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης είναι «σύνθετη ονομασία που θα επιτρέπει πλήρη διάκριση της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το άλλο κράτος και πλήρη απαλοιφή αλυτρωτισμού».
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να υποστηρίξει ότι το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων την δεκαετία του ’90 έγινε λόγω μικροπολιτικών ζητημάτων. «Ήξεραν ποιο είναι το σωστό αλλά προτίμησαν να κάνουν αυτό που θα τους εξασφάλιζε την επανεκλογή». Ο υπουργός υποστήριξε δε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την «ορθή λύση» αγνοώντας το πολιτικό κόστος: «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε την πατριωτική λύση. Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές και όχι ότι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο για τις εκλογικές μας περιφέρειες. Είναι λογικό μετρά από 8 χρόνια μιζέριας μνημονίων να υπάρχει σε ένα κομμάτι κόσμου που δεν έχει ενημέρωση η τάση να απορρίπτει τις λύσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι». 
Δηλώσεις από τον Διευθντή της ΕΡΤ3
Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 και τον Κώστα Αρβανίτη, το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Κάντερ Μπαξ κατήγγειλε ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος του, ενώ άφησε αιχμές για όσους τον στοχοποιούν, αλλά και την σχέση τους με την Ιστορία, την οποία έχει αναδείξει ο ίδιος ως σκηνοθέτης της ΕΡΤ3 επί 30 χρόνια.
«Με αφορμή το συλλαλητήριο έχω γίνει αποδέκτης ρατσιστικής βίας μετά την Κυριακή. Δεν ξέρω πόση σημασία έχει για άτομό μου, αλλά η υποκίνηση της ρατσιστικής βίας διώκεται από την Δικαιοσύνη. Θα μιλήσω για πρώτη και τελευταία φορά για το πρόσωπό μου, ώστε να ξέρει ο κόσμος ποιος είναι ο“πακιστανός” Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, τον οποίο στοχοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και τα ραδιόφωνα. Κατάγομαι από το Μπαγκλαντές, ζω 35 χρόνια στην Ελλάδα και είμαι Έλληνας Πολίτης.
Ζω και εργάζομαι 35 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το συναντώ πρώτη φορά αυτό. Άραγε αυτοί που με στοχοποιούν ως “πακιστανό” ξέρουν ποια είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Μακεδονίας; Έχουν πάει στην Πέλλα ή στο Δίον, στη Βεργίνα, στη Σχολή του Αριστοτέλη όπου διδάχθηκε ο Αλέξανδρος; Ξέρετε ότι ο «πακιστανός» έχει κάνει πλήθος ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ και έχει κατέβει αμέτρητες φορές σε μακεδονικούς τάφους για να αναδείξει τις αρχαιότητες της Μακεδονίας και την ιστορία της;» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 μετά τις συντονισμένες επιθέσεις που δέχτηκε από κοινωνικά δίκτυα, sites και ραδιόφωνα για την καταγωγή του.
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνέντευξη, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 που βρίσκονται δίπλα στην ΕΡΤ και τον ίδιο και εργάζονται με επαγγελματισμό.
Υπήρχε κάποιο αίτημα και το απορρίψαμε;
Απαντώτας στο θόρυβο που δημιουργήθηκε για την έλλειψη ζωντανής κάλυψης του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την κριτική που επικεντρώθηκε στην ΕΡΤ ανέφερε: «Τα βέλη πέφτουν πάνω μας, στην ΕΡΤ 3, γιατί δεν μεταδώσαμε ζωντανά όλο το συλλαλητήριο. Είναι ένας μεγάλος οργανισμός η ΕΡΤ, συνεργαζόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις δημοκρατικά και συντεταγμένα για τα μεγάλα γεγονότα. Η ΕΡΤ κατά πάγια τακτική δεν κάνει ποτέ ζωντανές μεταδόσεις συλλαλητηρίων, αλλά δίνει χρόνο από της Ειδήσεις και τις εκπομπές της. Σε όλα τα δελτία των καναλιών της ΕΡΤ το συλλαλητήριο ήταν το πρώτο σε χρόνο, αλλά λιθοβολούν την ΕΡΤ!
Απαντώντας στο θέμα του εμπρησμού στο νεοκλασσικό που σημειώθηκε μετά το συλλαλητήριο, ανέφερε ότι η Κυριακή ήταν μια μέρα με αρκετά θέματα σε εξέλιξη που αξιολογήθηκαν δημοσιογραφικά. «Εμείς διακόπτουμε για μεγάλα γεγονότα και έκτακτες εξελίξεις και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να αξιολογήσει τι είναι έκτακτο και τι όχι» είπε, σημειώνοντας ότι το συλλαλητήριο δεν ήταν κάποιο έκτακτο γεγονός αλλά μια προγραμματισμένη κινητοποίηση.
«Υπήρχε κάποιο αίτημα από τους διοργανωτές και δεν το εξετάσαμε;» διερωτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ 3. Η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της την επομένη του συλλαλητηρίου είχε ήδη απαντήσει με στοιχεία από το χρόνο κάλυψης, ότι η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό
pentapostagma.gr