Τρίτη, Ιανουαρίου 9

Ο «λύκος» του Κολωνακίου ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΙΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ - ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στο στόχαστρο των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών έχει μπει τον τελευταίο χρόνο ο επικεφαλής ενός επενδυτικού γραφείου στο Κολωνάκι, ο οποίος, σύμφωνα με σειρά

καταγγελιών, φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικές απάτες που ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. 

Η υπόθεση προκαλεί ενδιαφέρον όχι τόσο για τον τρόπο δράσης του εν λόγω ατόμου, όσο για τον αριθμό των θυμάτων και τα ποσά που κατάφερε να αρπάξει, μέχρι τελικά να εξαφανισθεί.

Η ιστορία θυμίζει σε αρκετά σημεία την περίπτωση της απάτης με επενδύσεις τύπου Forex που είχε αποκαλύψει το zougla.gr τον Μάιο του 2016, στην οποία εμπλεκόταν ο οικονομολόγος Γιώργος Δασκαλέας με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για κέρδη κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.
Ο «οικονομικός σύμβουλος» ​κατάφερε να πείσει περισσότερα από 25 άτομα και να υφαρπάξει, σύμφωνα με τις καταγγελίες, περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ!
Και στην προκειμένη περίπτωση το «τυράκι» ήταν το ίδιο. Μεγάλα κέρδη με μηδαμινό ρίσκο και... φυσικά μεγάλες εγγυήσεις. Πρωταγωνιστής της εν λόγω υπόθεσης είναι ο 45χρονος οικονομικός σύμβουλος Συμεών Παπαδημητρίου με έδρα το Κολωνάκι, ο οποίος παρουσιαζόταν ως γκουρού των επενδύσεων επιδεικνύοντας μία... ειδική μαθηματική μέθοδο η οποία είχε τη δυνατότητα να προβλέπει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Μία μαθηματική μέθοδο τόσο... καλή που κατάφερε να πείσει περισσότερα από 25 άτομα και να υφαρπάξει, σύμφωνα με τις καταγγελίες, περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ!

Ο εν λόγω άνθρωπος, όπως λένε στο zougla.gr διάφορα θύματά του, διέθετε όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου η απάτη να γίνει πιστευτή. Προσεγμένη εμφάνιση, ευφράδεια λόγου, πολυτελές γραφείο, συνεργάτες εμπιστοσύνης και... τα σχετικά έγγραφα. Πολλά έγγραφα τα οποία ενώ αρχικά φαίνονταν να αποδεικνύουν τα λεγόμενά του, τελικά αποδείχθηκαν παραποιημένα και πλαστά! 

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τα χρήματα είχαν υφαρπαγεί ή χαθεί σε ανεξέλεγκτα «πονταρίσματα» προκειμένου ο σύμβουλος να παίρνει προμήθειες από αυτά. Όταν η απάτη άρχισε σιγά-σιγά να σκάει και οι πελάτες να ζητούν τα χρήματά τους, τότε ξεκίνησαν οι γνωστές τακτικές αποπροσανατολισμού, με τον κ. Παπαδημητρίου να διατείνεται ότι «είχαν παγώσει οι ισοτιμίες δολαρίου - ευρώ», ότι «τα χρήματα έχουν σταλεί αλλά υπάρχει τραπεζικό πρόβλημα και δεν μπορεί να εισπραχθούν», ότι «υπήρχαν προβλήματα με τα capital controls» κ.α.

Η σύλληψη
Η δράση του ωστόσο δεν έμελλε να συνεχιστεί για πολύ. Ήταν τέλη Δεκεμβρίου του 2017 όταν ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ έκανε τις βόλτες του στα Καλύβια Αττικής, είδε άνδρες του τοπικού τμήματος Ασφαλείας να τον πλησιάζουν και να τον ενημερώνουν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα.

Όπως ενημερώθηκε φτάνοντας εκεί, σε βάρος του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συλληφθεί. Όπως και έγινε. Σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

«Δάγκωμα» ενός εκατομμυρίου ευρώ


Όσον αφορά στον τρόπο που κατάφερνε να πείθει ανυποψίαστους ανθρώπους να του εμπιστευθούν τις οικονομίες του, ενδεικτικές είναι οι μαρτυρίες που ακολουθούν μπροστά στον φακό του zougla.gr. 

Όπως θα δείτε στην παρακάτω συνέντευξη, ένα από τα θύματα που πιάστηκαν στα δίχτυα του εν λόγω ανθρώπου, του εμπιστεύθηκε το δυσθεώρητο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Από αυτά πήρε πίσω μόλις 256.000 ευρώ ως «αποδόσεις», που αποδείχτηκαν... «δόλωμα».
​Ένα από τα θύματα που πιάστηκαν στα δίχτυα του εν λόγω ανθρώπου, του εμπιστεύθηκε το δυσθεώρητο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Από αυτά πήρε πίσω μόλις 256.000 ευρώ ως «αποδόσεις», που αποδείχτηκαν... «δόλωμα»«Είχα συστάσεις από άτομα του στενού οικογενειακού μου κύκλου για αυτόν τον άνθρωπο κι έτσι αποφάσισα να του εμπιστευθώ μεγάλο μέρος των οικονομιών που συγκέντρωσα σε όλη μου την καριέρα, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Όταν τον γνώρισα ήταν πολύ ευγενικός και μου συστήθηκε ως χρηματιστής που αναλαμβάνει τη διαχείριση κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λέγοντας ότι είναι πολύ έμπειρος κι ότι έχει πελάτες μεγάλους επιχειρηματίες, τους οποίους μάλιστα τους κατονόμασε, ενώ το ενεργητικό του κεφάλαιο ξεπερνούσε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ! Με διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα μου θα είναι πάντα διαθέσιμα σε μένα».

»Με εντυπωσίασε το ύφος, η στάση, η ευγένεια και η απλότητά του. Ήταν εκλεπτυσμένος με την εμφάνισή του και κυκλοφορούσε με πολυτελή οχήματα και ακριβά ρούχα, ώστε να επιδεικνύει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και να εδραιώσει έτσι την εμπιστοσύνη των θυμάτων του. Με τις πολλές συζητήσεις μας, σιγά σιγά άρχισαν να εκμηδενίζονται πολλές από τις επιφυλάξεις μου. Θεωρώ πια ότι με τον τρόπο του, θα μπορούσε να πείσει και τον πιο δύσπιστο», εξομολογείται…

«Στην αρχή, του έδινα ποσά της τάξης των 50 και 60 χιλιάδων ευρώ και στη συνέχεια του έδινα ακόμα περισσότερα, άλλοτε σε μετρητά κι άλλοτε σε τραπεζικές επιταγές. Για κάθε ποσό που του έδινα μου έδινε έναν εντυπωσιακό τίτλο, εκτυπωμένο, όπως αποδείχτηκε, από τον ίδιο... Αρχικά, πρέπει να σας πω, ότι μου έδινε πίσω κάποια ποσά ως αποδόσεις, δυσανάλογα υψηλές όμως με το κεφάλαιό μου! Για παράδειγμα για τις πρώτες 70.000 ευρώ που του έδωσα, μου επέστρεψε μετά από 4 μήνες 40.000 ευρώ πίσω ως απόδοση! Αυτό το έκανε για να με πείσει ότι οι αποδόσεις είναι τεράστιες και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Έτσι ικανοποιούσε τον πελάτη και αποκτούσε την εμπιστοσύνη του… Στη συνέχεια δυστυχώς ξεκίνησε συνεργασία μαζί του και ο γιος μου. Εκ των υστέρων βέβαια αντιλήφθηκα ότι απλά μου επέστρεφε μέρος του αρχικού μου κεφαλαίου, ή άλλου θύματος. Επρόκειτο για κλασική περίπτωση πυραμίδας. Έπαιρνε ένα ποσό από μένα, το έδινε στον επόμενο πελάτη του, και ούτω κάθε εξής.

»Από ένα σημείο και μετά άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πάει καλά και του ζήτησα 200.000 ευρώ για να τον δοκιμάσω, επικαλούμενος μια επείγουσα ανάγκη μου. Δεν μου έδωσε τίποτα, αν και επέμενα διαρκώς, με την πρόφαση ότι τα χρήματα είναι μπλοκαρισμένα στο Λουξεμβούργο… Τότε άρχισε να χάνεται και όποτε τον πετύχαινα, επικαλούταν δικαιολογίες και ότι βρίσκεται διαρκώς στο εξωτερικό. Έμαθα ότι δεν ήταν ποτέ στο εξωτερικό, αλλά οι συνεργάτες του στο γραφείο ήταν «μιλημένοι» να μας το λένε... Για αυτό μήνυσα και την γραμματέα του που τον κάλυπτε με ψευδείς πληροφορίες.

»Έχω υποβάλλει μήνυση από το 2016 και αναμένω από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα. Κατά την άποψή μου, η εξέλιξη της υπόθεσης καθυστερεί χαρακτηριστικά. Απευθύνω έκκληση να συντομέψει η Δικαιοσύνη τις διαδικασίες της», καταλήγει…
 



http://www.zougla.gr/greece/article/o-likos-tou-kolonakiou