Τρίτη, Ιανουαρίου 30

ΠΡΟΘΥΜΗ Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΑΛΒΑΝΟΥΣ

Στην Αθήνα το αρχίδι ο Νίμιτς, για το σχέδιο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, ενώ αύριο ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια για το ίδιο θέμα.
Οι επαφές του κ. Νίμιτς ξεκινούν στις 10:30 με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκο, συνάντηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 13:30 ο γ.γ. θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση για το θέμα, δηλαδή σύνθετη ονομασία «έναντι όλων» (erga omnes), ενώ θα ακολουθήσει γεύμα προς τιμήν του Αμερικανού διπλωμάτη.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κοτζιάς χθες βράδυ μιλώντας στην ΕΡΤ, εντός του Φεβρουαρίου η Αθήνα θα παρουσιάσει σχέδιο συμφωνίας με την ΠΓΔΜ στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων.
Ο υπουργός εξήγησε ότι σ' αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.
Απέρριψε, δε, τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και πως η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο.
Όσον αφορά το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.
Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας καθώς -όπως είπε- στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.