Πέμπτη, Ιανουαρίου 25

Η Μαρία Αντουανέτα και το συλλαλητήριο.


13227471_10209153813820283_35053509384252822_o
Beatrix Kiddo
Σύμφωνα με το μύθο όταν η Μαρία Αντουανέτα έμαθε για το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, ρώτησε γιατί διαμαρτύρονται οι υπήκοοί της. Όταν της είπαν «γιατί δεν έχουν ψωμί να φάνε», εκείνη απάντησε: «Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;»
Η ειρωνεία αυτή φαίνεται να ταιριάζει γάντι στο λεγόμενο φιλελευθεράτο που περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στον δικό τους αυτιστικό μικρόκοσμο, όπου ως μία άλλη ελίτ κουνάνε το δάχτυλό τους στο λαουτζίκο κάθε φορά που αποφασίζει να διαδηλώσει την δική του άποψη. Σωστή ή λάθος, δεν μας αφορά. Είναι η άποψή του.


Αυτό έκαναν και στην περίπτωση του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Έπιασαν βήμα στα social media και άρχισαν να κηρύττουν στον Μακεδόνα πχ, ότι είναι ηλίθιος αν πάει να διαδηλώσει για το όνομα της ίδιας του της περιοχής. Guys, σάς έχω νέα! Δεν γουστάρει ο Μακεδόνας να ονομαστούν τα Σκόπια, Μακεδονία. Ούτε καν με γεωγραφικό προσδιορισμό. Απλά δεν γουστάρει να ξηλωθεί η παράδοσή του, οι ρίζες του, οι παππούδες του κλπ κλπ. Και δεν θα τού πεί κανείς τι θα κάνει. Το πολύ πολύ η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση των «επαϊόντων» και ειδημόνων για κάθε ζήτημα, να τον σπρώξει περισσότερο στα άκρα γιατί όχι μόνο δεν θα βρίσκει τρόπο να εκφραστεί, αλλά ξαφνικά θα χαρακτηρίζεται φασίστας ή εθνικιστής.
Τα ίδια όμως δεν έκαναν και στις δύσκολες χρονιές που σοκαρισμένος ο ελληνικός λαός έμπαινε στα μνημόνια; Έτσι δεν τον είχαν αντιμετωπίσει; Διότι, για να πούμε και την αλήθεια, δεν ήταν μόνο ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ που τον έφερε στην εξουσία. Ήταν η αποστροφή αυτών των πεφωτισμένων προς την λαϊκή μάζα. Είναι συνένοχοι για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, συνένοχοι στο ΟΧΙ, συνένοχοι στη δεύτερη εκλογική νίκη των λαϊκιστών. Τη μάζα δεν την αντιμετωπίζεις ως παρία. Πρώτα την ακούς και μετά της εξηγείς. Απλές αρχές σωστής επικοινωνίας.
Έκλαιγαν μετά γιατί ο κόσμος δεν τούς ακολούθησε στην απαίτησή τους να παραιτηθεί η κυβέρνηση; Μα γιατί να τούς στηρίξουν; Γιατί να στηρίξουν κάποιους που ή τους χαρακτήριζαν γίδια ή κάποιους άλλους που έριχναν την κυβέρνηση Σαμαρά; Εδώ είμασταν και τα θυμόμασταν όλα guys. Όλα!
Μυαλό όμως δεν βάζουν. Συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο, αυτήν τη φορά με την αντιμετώπιση του συλλαλητηρίου. Ξέρουν καλύτερα, γνωρίζουν τις λύσεις κλπ κλπ. Στράφηκαν και κατά του Μητσοτάκη γιατί τόλμησε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πει το αυτονόητο: Ότι ακούει το μήνυμα της μάζας. Μέσα στην φούσκα που ζουν, πιστεύουν ότι ένας πολιτικός που θέλει να γίνει Πρωθυπουργός, θα αφουγκραστεί τις παρλαπίπες ενός μικρού ποσοστού και θα στείλει τη βούληση του λαού του στα σκουπίδια.
Το αποτέλεσμα; Θα είναι συνένοχοι, αν η ακροδεξιά επιστρέψει στη Βουλή πιο δυνατή και με μεγαλύτερη απήχηση.
Οι Μαρίες Αντουανέτες δεν διδάχθηκαν από την εκλογή του Τραμπ, από το Brexit, από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, από την αναταραχή που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η πλήρης αποστασιοποίησή τους από τις ευρύτερες κοινωνικές μάζες.
Κάποια στιγμή φυσικά θα συμβεί το αυτονόητο. Ήδη αρχίζει και συμβαίνει. Θα περιθωριοποιηθούν ως άλλες Μαρίες Αντουανέτες από το αληθινό κομμάτι της κοινωνίας, εκείνο που τόσο εύκολα σνομπάρουν και θα μείνουν να ανταλλάσσουν σχόλια και likes στα social media. Θα συνεχίσουν να κατηγορούν τους λαούς φασίστες, γιατί δεν υπέκυψαν στο δικό τους ιδιότυπο φασισμό.
 toparatiritirio