Πέμπτη, Ιανουαρίου 11

Ο “δάσκαλος” Κ. Καραμανλής και ο “μαθητής” Αλ. Τσίπρας



Αναδημοσίευση από: capital.gr
Του Μανόλη Καψή
Ήταν πραγματικά συγκινητική η προσπάθεια χθες του Αλέξη Τσίπρα να μας πείσει ότι τα βάσανά μας τελειώνουν. Τι “χρονιά ορόσημο, τι χρονιά σταθμός, τι έτος δικαίωσης των θυσιών του ελληνικού λαού”… απ’ όλα είχε ο μπαχτσές της πρωθυπουργικής ομιλίας ενώπιον των αγουροξυπνημένων υπουργών. Κάτι θλιβεροί φιλελέδες βέβαια σχολίασαν ότι ήδη από φέτος 150 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΕΚΑΣ έχασαν το βοήθημα, άλλοι μίζεροι τύποι θυμήθηκαν ότι από του χρόνου κόβονται και πάλι όλες οι παλαιές συντάξεις, κάτι ακατονόμαστοι μίλησαν για το αφορολόγητο που θα μειωθεί και τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2060, αλλά…
Αλλά τίποτα από αυτά δεν ήταν ικανό να χαλάσει το κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος επιδείκνυε περιχαρής το φλουρί που κέρδισε.
Αλλοι περίεργοι τύποι συγκράτησαν από την ομιλία του πρωθυπουργού κάτι συριζαϊκά για “τη χρόνια που θα κάνει σαφές το δικό τους ταξικό πρόσημο”, για την “ενίσχυση της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουν προνομιακά να εκφράζουν”… αλλά και πάλι το κλίμα παρέμεινε εορταστικό. Ουδείς προβληματίστηκε να ερμηνεύσει τον κ. Τσίπρα. Ο Πάνος Καμμένος επιδείκνυε περιχαρής το φλουρί που κέρδισε.
Οι Γερμανοί πάλι, που ουδόλως εντυπωσιάζονται από τις πομφόλυγες για τα έτη ορόσημο και τα φλουριά του Πάνου Καμμένου, δεν έχουν καμία αμφιβολία τι εννοεί ο κ. Τσίπρας. Το εξήγησε η FAZ στην ανάλυσή της: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι μετά (σ.σ το τέλος των μνημονίων), θα μπορεί να δρά όπως εκείνος θελει, αφήνοντας μάλιστα να αιωρείται η ελπίδα ότι μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των φόρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για τα επόμενα χρόνια, θα τα καταργήσει αστραπιαία”. Κάτι είχαμε υποψιαστεί…
Η τυπική λήξη των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018, ακόμα κι αν διαψευστούν όλα τα γαλάζια σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ανοίγει και επισήμως την προεκλογική περίοδο. Και το δέλεαρ της ανατροπής όλων των επώδυνων μνημονιακών μεταρυθμισεων, αυτών που επέτρεψαν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, ειναι μεγάλο. Και ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι ούτε ο πρώτος, ούτε (φοβάμαι) ο τελευταίος…
Δείτε για παράδειγμα πως αντέδρασε η κυβέρνηση Καραμανλή στο προεκλογικό έτος 2009, ενώ το τσουνάμι της κρίσης ερχόταν να παρασύρει τα παντα. Όπως αναφέρει η διεύθυνση οικονομικών μελετών της ΤτΕ σε έγγραφό της προς τον τότε διοικητή της Τράπεζας Γιώργο Προβόπουλο (06/10/2009), στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού “αυξήθηκαν κατα 16,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, λόγω αύξησης των πρωτογενών δαπανών” (βλ. Καθημερινή 07/01/2018 ρεπορτάζ του Γ.Παλαιολογου). Δηλαδή ενώ η κρίση είχε ήδη συμπαρασύρει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, στην Ελλάδα – αμέριμνοι- δίναμε αυξήσεις. Εκλογές γαρ. Η αύξηση των δαπανών οφειλόταν στην αύξηση των επιδομάτων (κοινωνικής αλληλεγγύης, πολυτέκνων, ανέργων), στην καθιέρωση ειδικών μισθολογίων για τους δικαστές και τους γιατρούς του ΕΣΥ καθώς επισης και στις αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ.
Το δέλεαρ των παροχών για τον υπόψηφιο Αλ. Τσίπρα θα ειναι μεγάλο αλλά φυσικά η επιχείρηση θα ειναι δύσκολη, αφού οι δανειστές θα συνεχίσουν να έχουν την χώρα υπό επιτροπεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο συνδυασμός μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, έστω και με υποσχετική… (εκλογές γαρ…) με την έξοδο της χώρας στις αγορές επιτρέπει κάθε είδους ανησυχία. Πόσο μάλλον που το success story που θελει να “πουλήσει” στις εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν προβλέπει (προς το παρόν, μην το θεωρείτε δεδομένο…) γραμμή στήριξης…
Υ.Γ. Εξ ίσου συγκινητική με την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να μας πείσει ότι όλα θα είναι άλλα… μετά το καλοκαίρι του 2018, είναι και η προσπάθεια του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου να μας πείσει με το βιβλίο του “8 Μήνες” (εκδόσεις Λιβάνης) ότι όχι μόνο ελήφθησαν μέτρα για την αποτροπή της κρίσης, αλλά και ότι μια κυβερνηςη υπό τον Κ. Καραμανλή θα συγκρατούσε το έλλειμμα του 2009 κάτω από το 10%… (σ.σ σας είχα υποσχεθεί να επιστρέψω στο έγκλημα…). Δυστυχώς για εκείνον, η ίδια αυτη έκθεση της ΤτΕ που δημοσίευσε η Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει (για τα πεπραγμενα Παπαθανασίου) : “Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους έως σήμερα σχετικά με τις δαπάνες όχι μόνο δεν συνάδουν με οποιαδήποτε προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών αλλά κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση”. Και αφού σημειώνει ότι ειναι μικρές οι πιθανότητες ανάκαμψης των εσόδων στο τέλος της χρονιάς, προσθέτει: “Με βάση τις ως άνω εξελίξεις, το ταμειακό έλλειμα της κεντρικής κυβερνηςης εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 30 και 35 δις ευρώ η 12% με 14% του ΑΕΠ.” Μάλιστα σημειώνει ότι αν συνεχιστεί η τάση του Σεπτεμβρίου το έλλειμα “ενδεχομένως να προσεγγίσει” το 15% του ΑΕΠ. Fin…
Πηγή
 realpolitics.gr