Τρίτη, Ιανουαρίου 30

ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗ
Ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε πρόσθετες θρεπτικές ουσίες και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας ταυτόχρονα είναι να χρησιμοποιείτε βότανα και μπαχαρικα.Ένα βότανο που χρησιμοποιούμε εκτενώς στην μεσογειακή κουζίνα είναι και ο μαϊντανός…

Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν: 4 θερμίδες 0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης 0,1 γραμμάρια λίπους 0,6 γραμμάρια υδατανθράκων 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών και 0,1 γραμμάρια ζάχαρης Επίσης παρέχουν: το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ το 22% της βιταμίνης C και το 17% της βιταμίνης Α Βότανο: Οφέλη του μαϊντανού για την υγεία του ανθρώπου Πρόληψη του καρκίνου Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες, ο μαϊντανός, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα βακκίνια (είδος μούρων) είναι μεταξύ των τροφών με την υψηλότερη συγκέντρωση μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια. Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις “καρβουνίζετε” αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να “ακυρώσετε” αυτά τα αποτελέσματα. Επίσης, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον. Πρόληψη του διαβήτη Η μυρικετίνη έχει επίσης αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στην θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες τύπου “in vitro” σε ζώα έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

ΤΟ ΡΟΔΙ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, το ρόδι, αν και έχει απίθανη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, αγνοείται επιμελώς από τους περισσότερους, που είτε δυσκολεύονται να το καθαρίσουν είτε δεν ξέρουν πώς να το απολαύσουν. Επειδή όμως προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καλή υγεία του οργανισμού και θεωρείται ένα από τα πλέον ενεργειακά φρούτα, δείτε τους λόγους που πρέπει τάχιστα να ξεκινήσετε να καταναλώνετε ρόδια.
perierga.gr – Ρόδι, το θεραπευτικόν!
1. Επιβραδύνει τη γήρανση
Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα.
2. Προστατεύει τα νεφρά
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες .
3. Αναζωογονεί το ήπαρ
Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.
4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C που περιέχει αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
perierga.gr – Ρόδι, το θεραπευτικόν!
5. Έχει αντιαλλεργική δράση
Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες .
6. Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται καταδεικνύει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει τη χοληστερόλη και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το αγγειακό σύστημα .
7. Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
Ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμά του θωρακίζει τους άντρες έναντι του καρκίνου του προστάτη.
8. Δρα κατά του καρκίνου μαστού
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του κατά του καρκίνου του μαστού και στα δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η κατανάλωσή τους είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη της εν λόγω μορφής καρκίνου.
perierga.gr – Ρόδι, το θεραπευτικόν!
9. Δρα προστατευτικά στον καρκίνο του δέρματος
Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση των δύο βασικών τύπων καρκίνου του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό δερματολογίας.
10. Προστατεύει το DNA
Τα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά του ροδιού φαίνεται να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος και να το προστατεύουν.
11. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
Πρώιμη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.
12. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο
Έρευνες απέδειξαν ότι το ρόδι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο.
perierga.gr – Ρόδι, το θεραπευτικόν!
13. Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Αυτό το φρούτο μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.
14. Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα
Τα ρόδια έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την οστεοαρθρίτιδα, καθώς περιέχουν ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες που αποτελούν τα φυτοθρεπτικά συστατικά της επούλωσης των οστών.

Ο ΑΝΑΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ, ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Ο φρέσκος ανανάς είναι η μόνη γνωστή πηγή ενός ενζύμου που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο έχει εξεταστεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες για την αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις, τον περιορισμό της φλεγμονής, την επιβράδυνση των όγκων στον οργανισμό και της μείωσης του χρόνου αποκατάστασης μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση.
Οφέλη του ανανά στην υγεία του ανθρώπου
Άσθμα: Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότεροι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι το β-καροτένιο, που υπάρχει εν αφθονία σε φυτικές τροφές όπως ο ανανάς, το μάνγκο, η παπάγια, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα και τα καρότα.
Υπέρταση: Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη καλίου σχετίζεται με 20% μείωση του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία.
Καρκίνος: Ως μια εξαιρετική πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού, βιταμίνη C, ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Διαβήτης: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου-1, οι οποίοι ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και εκείνοι που έχουν διαβήτη τύπου-2 έχουν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στα λιπίδια και στα επίπεδα ινσουλίνης. Ένας μέσου μεγέθους ανανάς έχει περίπου 13 γραμμάρια φυτικών ινών.
Υγεία της καρδιάς: Η περιεκτικότητα του ανανά σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C, τον κάνουν κορυφαία τροφή για την καρδιά. Σε μια μελέτη, εκείνοι που κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα, είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο (περίπου 1000 mg ανά ημέρα). Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με την προστασία έναντι της απώλειας της μυϊκής μάζας, με τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και με τη μείωση σχηματισμού πετρών στα νεφρά.

ΚΑΝΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως η κανέλα μπορεί είναι ιδιαιτέρως βοηθητική στις μεταβολικές διαδικασίες των ατόμων που έχουν “ζάχαρο”δηλαδή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς:
1. Η κανέλα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος ρυθμίζει καλύτερο το “ζάχαρο” στο αίμα.
2. Βρέθηκε πως έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της ινσουλίνης.
3. Μειώνει το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά το γεύμα και παράλληλα αυξάνει τη αποτελεσματικότητα ή ευαισθησία της ινσουλίνης.
4. Εμπλουτίζει την αντιοξειδωτική άμυνα.
5. Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει η κανέλα μπορούν να μεταβάλλουν τη δράση της ινσουλίνης μεταγωγής σήματος που βρίσκεται δεσμευμένη στα λιποκύτταρα.
Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει πως η κανέλα έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες, όπως:
* Υποβοηθά τη λειτουργία της πέψης
* Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο
* Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
* Βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
* Μειώνει τα συμπτώματα πόνων της εμμήνου ρύσης
Στο πλαίσιο της ίδια μελέτης, οι ειδικοί βρήκαν πως ιδιαίτερα ευεργετικά για τους διαβητικούς είναι το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, οργανικό κακάο, τα φασόλια και τα μπιζέλια.
Προηγούμενες μελέτες για την κανέλα
Η κανέλα ήταν γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τα τριγλυκερίδια και την χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η ενεργός ουσία στην κανέλα είναι η ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Σε πειράματα στο εργαστήριο, η κανέλα βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι νοσηρές για το DNA, χημικές ενώσεις οι οποίες παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό και είναι αυξημένες στους διαβητικούς.
Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύονται από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από διάφορα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιο σημαντικές έρευνες είναι του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που πραγματοποίησε ο Richard Aderson (2003), γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας και από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο New Scientist, τον Αύγουστο του 2000.
Η έρευνα του Aderson που διήρκησε 40 ημέρες, πραγματοποιήθηκε το 2003 στο Πακιστάν σε 60 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και τους χορηγούνταν αντιδιαβητικά φάρμακα, τα οποία προκαλούν αύξηση στην απελευθέρωση της ινσουλίνης. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες των 10 ατόμων. Στις 3 ομάδες χορηγήθηκε κανέλα με τον εξής τρόπο.
– Η μια ομάδα πήρε 1 γραμμάριο κανέλα (δυο κάψουλες που ισούται περίπου με το ένα τέταρτο του κουταλιού) για 20 ημέρες.
– Η δεύτερη Ομάδα πήρε 3 γραμμάρια (6 κάψουλες, που ισούται με ένα κουταλάκι) για 20 ημέρες,
– η τρίτη ομάδα πήρε 6 γραμμάρια (12 κάψουλες, που ισούται με ένα και τρία τέταρτα κουταλάκι του γλυκού) για 20 ημέρες. – Οι άλλες τρεις ομάδες έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Οι κάψουλες λαμβάνονταν τρεις φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα.
Μετά την χορήγηση υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στις 3 ομάδες που πήραν κανέλα κατά 18% με 29 % και σε ορισμένους εθελοντές διαπιστώθηκε μείωση της γλυκόζης του αίματος στα κανονικά επίπεδα. Καλύτερα αποτελέσματα είχε η πρώτη ομάδα που της χορηγούνταν η μικρότερη ποσότητα κανέλας. Στις υπόλοιπες 3 ομάδες δεν διαπιστώθηκε καμία αλλαγή.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι η κανέλα είχε ωφέλιμα αποτελέσματα και στα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL-c). Όταν σταμάτησε η χορήγηση κανέλας σε όλους τους εθελοντές, οι τιμές της γλυκόζης του αίματος αυξηθήκαν σε παθολογικά επίπεδα.
Η έρευνα των γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας έγινε σε 14 υγιείς εθελοντές, στους οποίους έδωσαν λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλας σε ένα μπολ πουτίγκας ρυζιού. Έκαναν μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος πριν και μετά το φαγητό. Οι μετρήσεις έγιναν και με επιδόρπιο χωρίς κανέλα, μετά από το γεύμα.
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι μετά από επιδόρπιο με κανέλα, το άδειασμα του στομάχου ήταν πιο αργό και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος μετά το φαγητό ήταν πιο χαμηλά. Το σύνολο των δεδομένων αυτών, δείχνει θετικές επιδράσεις της κανέλας στο μεταβολισμό της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να είναι θετικό για προ-διαβητικούς και διαβητικούς ασθενείς.
Και τέλος, η έρευνα από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Διαπιστώθηκε ότι η κανέλα μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης του ορού του αίματος των ποντικιών και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κανέλα αύξησε την ικανότητα των λιποκυττάρων σε διαβητικούς ασθενείς να ανταποκρίνονται στην αυξημένη γλυκόζη.
Επίσης, η κανέλα είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, για την ηλεκτρολυτική ισορροπία και πολλές ακόμη βιοχημικές διεργασίες. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για την μεταβολική διαταραχή των διαβητικών, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου, επομένως η κανέλα δρα θεραπευτικά.
Άρα, από τις έρευνες αποδεικνύεται ότι η κανέλα έχει ωφέλιμη δράση σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται σε αντιδιαβητικά δισκία. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι η κανέλα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2. Η δράση της είναι κυρίως προληπτική σε προ-διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και ενισχυτική σε διαβητικούς τύπου 2.
Επισημαίνεται ότι η ενεργός, ωφέλιμη ουσία της κανέλας, δεν περιέχεται στο λάδι κανέλας αλλά στη σκόνη του μπαχαρικού αυτού. Η δοσολογία της δεν πρέπει να υπερβαίνει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, γιατί τότε θα δημιουργηθούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Την κανέλα στη διατροφή μας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια, σε φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο κόκκινο κρασί, στο τσάι ή στον καφέ.

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ
Ενα ελάχιστα γνωστό φυτό με ένα πραγματικά περίεργο όνομα κάνει τώρα πρωτοσέλιδα ως… δολοφόνος του καρκίνου, με την ένωση του φυτού εξαφανίστηκαν οι όγκοι σε ποντίκια με καρκίνο του …παγκρέατος. Γνωστό ως η «βροντή του θεού της αμπέλου»ή lei gong teng, το κινεζικό φυτό έχει ενσωματωθεί στην κινεζική ιατρική και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την αποκατάσταση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα από το Πανεπιστημίου του Τεκτονικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Μινεσότα www.cancer.umn.edu, η ένωση των φυτών δεν οδήγησε σε κανένα σημάδι όγκου μετά από μια περίοδο 40 ημερών – ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ακόμη και οι επιστήμονες που εργάζονται για το έργο είχαν μείνει άφωνοι από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ένωσης. Περιέχει κάτι που είναι γνωστό ως τριπτολίδη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μαχητής του καρκίνου σε προηγούμενη έρευνα, που πιστεύεται ότι είναι το βασικό συστατικό που μπορεί να είναι υπεύθυνο για τις αντικαρκινικές ικανότητες.
Ο αντιπρόεδρος της έρευνας στο Κέντρο Καρκίνου εξήγησε στο Bloomberg:
Αυτό το φάρμακο είναι απίστευτα ισχυρό για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, είπε. Οπως και με πολλές άλλες ισχυρές ουσίες, όπως η κουρκούμη και το τζίντζερ, η επικρατούσα τάση στην επιστήμη είναι ακόμη αργά για να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί στην παραδοσιακή ιατρική έχουν γνωστό για ολόκληρη τη ζωή τους.
Αυτό φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι απλά δεν υπάρχει χρήμα για μεγάλες εταιρείες να ερευνήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και φυσικών ενώσεων, όπως η ένωση που βρίσκεται στο lei gong teng.
Το Turmeric (κουρκουμάς) και το τζίντζερ, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι έχει καταπληκτικές αντικαρκινικές ουσίες που είναι σχεδόν δωρεάν σε σύγκριση με τα ακριβά και επικίνδυνα φάρμακα κατά του ουσίες και βασικό, χωρίς παρενέργειες! Παρ ‘όλα αυτά, οι μεγαλοφαρμακευτικές έχουν καταφέρει να αγνοήσουν αυτά τα μπαχαρικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, έχουν ακόμη επινοήσει χιλιάδες μελέτες που να καταδεικνύουν με δόλο την υποτιθέμενη αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που προωθούνται από τις μεγάλες φαρμακευτικές.

ΤΟ ΤΖΙΝΖΕΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Η γεύση του τζίντζερ είναι ιδιαίτερη και αρέσει σε ελάχιστο κόσμο. Ωστόσο είναι μία ρίζα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει αρκετά παυσίπονα. Στη βοτανολογία είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση κυρίως των γαστρεντερικών διαταραχών.
Μάθετε λοιπόν τα εξής:
– Το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ναυτίες, ζαλάδες, τάση προς εμετό. Δρα καλύτερα και από δραμαμίνη μάλιστα για όσους ζαλίζονται εύκολα. Είναι χρήσιμο λοιπόν για τις εγκυμονούσες και για όσους ταξιδεύουν και ζαλίζονται εύκολα.
– Επίσης με το τζίντζερ μειώνονται οι πόνοι στο ανθρώπινο σώμα λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης. Οι μυϊκές διαταραχές μπορούν να μειωθούν έως και 75% αν προσθέσετε στη διατροφή σας τη μαγική αυτή ρίζα.
– Τέλος η τελευταία ιδιότητά του είναι ίσως η πιο σημαντική. Είναι μία ρίζα που είναι κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα οι τζιντζερόλες, το βασικό ενεργό συστατικό του τζίντερ δημιουργούν ασπίδα προστασίας στον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω της εφίδρωσης που δημιουργείτε.

ΑΛΤΣΑΙΜΕΡ – ΑΡΘΡΟΙΤΙΔΑ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Είναι χρήσιμο για τη θεραπεία προβλημάτων πέψης, για το κυκλοφορικό σύστημα, για τα αναπνευστικά προβλήματα και πάνω από όλα φυσικά, καταπραΰνει τον πονόλαιμο.
Το μέλι είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό αντισηπτικό και αντιβιοτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πολύ σοβαρών τραυμάτων.
Η κολλώδης ουσία του περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα μικρόβια και επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς και την πρωτεΐνη ντεφενσίνη-1, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όπως το μέλι, έτσι και οι μέλισσες παράγουν πολλά χρήσιμα συστατικά. Η.. πρόπολη είναι μια κίτρινη κηρώδης ρητίνη, που προκύπτει από τους φλοιούς φυτών και χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης.
«Διαπιστώσαμε ότι αυτή η πρόπολη έχει αντισηπτική, αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Όταν την απομακρύνουμε από την κυψέλη, μπορούμε να την καθαρίσουμε. Μέσα από αυτόν τον καθαρισμό, μπορούμε να πάρουμε ένα αλκοολικό απόσταγμα που είναι πολύ χρήσιμο. Είναι πολύ παχύρρευστο. Περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και λειτουργεί καταλυτικά όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα.
Για παράδειγμα, αν έχετε ένα παιδί που αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα άσθματος, βάζετε πέντε σταγόνες προπόλης στο πρωινό του, το ανακατεύετε και το πρόβλημα λύνεται άμεσα» υποστηρίζει ο καθηγητής Ανρί Ζουαγιέ.
Ένα άλλο προϊόν των μελισσών που έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι ο βασιλικός πολτός. Η κρεμώδης αυτή ουσία παράγεται από τις μέλισσες, ως τροφή για τη βασίλισσα.
Για να αναγκάσεις τις μέλισσες να παράγουν περισσότερο βασιλικό πολτό, το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να απομακρύνεις τη βασίλισσα από την κυψέλη. Οι προνύμφες της τοποθετούνται τότε, σε ειδικά σημεία. Οι εργάτριες μέλισσες αυξάνουν την παραγωγή βασιλικού πολτού, ώστε οι προνύμφες να τραφούν και η κυψέλη να αποκτήσει νέα βασίλισσα.
Ο βασιλικός πολτός έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες
«Εάν ήμουν ηλικιωμένος και φοβόμουν το Αλτσχάιμερ, γιατί κάποιος στην οικογένειά μου έχει Αλτσχάιμερ, ή δεν θυμάμαι πάντα που έχω τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τότε θα έτρωγα βασιλικό πολτό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όχι μια φορά την εβδομάδα, αλλά κάθε μέρα» αναφέρει ο καθηγητής Ανρί Ζουαγιέ.
Ένα άλλο χρήσιμο προϊόν είναι το κεντρί της μέλισσας. Αλλά πώς συλλέγεις το κεντρί μας μέλισσας και σε τι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;
Για να κάνεις μια μέλισσα να σε τσιμπήσει, πρέπει να την απειλήσεις. Ο Μπόρις, ένας μελισσοκόμος από το Βουκουρέστι, χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να αποσπάσει το κεντρί των μελισσών:
«Αυτή είναι η συσκευή που συλλέγει το κεντρί της μέλισσας. Αποτελείται από ένα ηλεκτρικό δίκτυο. Μπορούμε να αποσπάσουμε το κεντρί της μέλισσας, χωρίς αυτή να πεθάνει».
Όταν το κεντρί συγκεντρωθεί, η επεξεργασία γίνεται στο εργαστήριο, από όπου προκύπτει μια ποικιλία προϊόντων. Το κεντρί της μέλισσας χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρέμα.
Παρόλο που η μελισσοθεραπεία δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθάει, πολλοί είναι οι φανατικοί χρήστες της. Ανάμεσά τους, και η πρώην γαλλίδα πρωταθλήτρια του δίσκου, Μαρίζ.
Οι γιατροί έχουν διαγνώσει ότι πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση, μια αυτοάνοση ασθένεια. Η πρωταθλήτρια αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθούσε τη συμβατική θεραπεία με φάρμακα και στεροειδή:
«Αποφάσισα να στραφώ στην μελισσοθεραπεία, γιατί προέρχομαι από μια οικογένεια μελισσοκόμων. Μερικοί χωρικοί με ρευματισμούς έρχονταν στον πατέρα μου, για να ανακουφίσουν τους πόνους που αντιμετώπιζαν. Και ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε τις μέλισσες,βάζοντάς τις να τσιμπούν στο σημείο που πόναγε περισσότερο».
Γι’ αυτό το λόγο, η Μαρίζ εγκατέστησε μια κυψέλη στο σπίτι της και ακολουθεί μια θεραπεία που βασίζεται σε ένα είδος βελονισμού με κεντρί από μέλισσες. Τα συμπτώματα της ασθένειάς της έχουν υποχωρήσει θεαματικά, αφού ξεκίνησε αυτή τη θεραπεία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μερικά συστατικά του κεντριού μειώνουν την φλεγμονή και τον πόνο. Ο συνδυασμός όλων των συστατικών βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει φυσικές επουλωτικές ουσίες.

ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΑ – ΥΠΕΡΤΑΣΗ – ΔΙΑΒΗΤΗ
Έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Tο μαρούλι είναι ίσως το λαχανικό με τη μεγαλύτερη ιστορία σε αρκετά μέρη της γης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ενώ έχει βρεθεί και σε αιγυπτιακούς τάφους οι οποίοι χρονολογούνται από το 4500 π.Χ.
Στην Κίνα αντιπροσώπευε από παλιά την καλοτυχία και το έθιμο φτάνει ως τις μέρες μας, αφού στη συγκεκριμένη χώρα προσφέρεται την Πρωτοχρονιά, σε γενέθλια αλλά και σε σημαντικές επετείους. Λέγεται πως την καλλιέργεια του μαρουλιού έφερε στη Βόρεια Αμερική ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Επειδή πρόκειται για ένα λαχανικό πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και παρ’ όλο που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, δεν εκτιμάται ανάλογα στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες ή και σκέτο, αλλά και μαγειρεμένο σε φρικασέ μαζί με κρέας. Το ξεκίνημα ενός γεύματος με μια σαλάτα μαρουλιού σίγουρα προσφέρει ποικιλία στη γεύση και ποικίλα διατροφικά οφέλη.
Η διατροφική αξία του μαρουλιού έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως Α, Κ και C. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, κάλιο και χρώμιο και είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων.
Το μαρούλι είναι πολύ καλό για την καρδιά, καθώς δρα ενάντια στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία ευθύνεται για εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.
Επίσης, το μαρούλι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η περιεκτικότητά του σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικός παράγοντας μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, από επιδημιολογικές μελέτες έχει καταδειχθεί ότι η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή δρα προληπτικά για τη μη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τέλος, το μαρούλι και γενικά οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση της γλυκόζης και επομένως, τα επίπεδα των μεταγευματικών επιπέδων της ινσουλίνης.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ
Όταν το κρέας καίγεται δημιουργούνται κάποιες ουσίες που επιστημονικά ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCA). Οι HCA σχετίζονται με την πρόκληση διάφορων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, των πνευμόνων και του γαστρεντερικού συστήματος. Η προσθήκη εκχυλίσματος δεντρολίβανου στο κρέας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δημιουργία τους. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτή η δράση του οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταστρέφουν τις HCA.
Πού αλλού βοηθά: Διεγείρει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Ως αντιοξειδωτικό, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό, βοηθά σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης και τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος και ενδείκνυται για περιπτώσεις ατονίας, υπερκόπωσης και εξάντλησης.
Τρόπος χρήσης: Θα το βρείτε σε μορφή αιθέριου ελαίου, ενώ χρησιμοποιείται επίσης το βάμμα και το έγχυμά του. Μπορείτε ακόμη να το χρησιμοποιήσετε ως μυρωδικό στο φαγητό σας.
Τι να προσέξετε: Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο και σπασμούς. Θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εξωτερική χρήση του μπορεί να ερεθίσει μια ευαίσθητη επιδερμίδα.

ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ: ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΜΥΝΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Αυτό το βότανο θεωρείται ο καλύτερος φυτικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού. Γερμανικές έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντιμικροβιακή δράση. Βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων και κάθε είδους μόλυνσης, είτε αυτή προέρχεται από ιούς, βακτήρια ή μύκητες.
Πού αλλού βοηθά: Ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων. Η εχινάκεια έχει επίσης αποδειχτεί ότι επιδρά θετικά σε προβλήματα των αρθρώσεων (μετριάζει τους πόνους), εμφανίζοντας σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.
Τρόπος χρήσης: Θα τη βρείτε σε μορφή κάψουλας, ενώ χρησιμοποιείται και το βάμμα και το αφέψημά της.

Τι να προσέξετε: Σε γενικές γραμμές, η εχινάκεια είναι ασφαλής και δεν προκαλεί παρενέργειες. Παρ” όλα αυτά, το βότανο δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από παιδιά κάτω των 2 ετών και από άτομα που πάσχουν από φυματίωση ή αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.λπ.).

ΣΚΟΡΔΟ: ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Σύμφωνα με νέες μελέτες, το σκόρδο έχει πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες. Μια από αυτές είναι η πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου. Για παράδειγμα, όσοι καταναλώνουν πάνω από 6 σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου και 50% να εκδηλώσουν καρκίνο στο στομάχι.
Πού αλλού βοηθά: Προστατεύει την καρδιά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», 2 ωμές σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν κατά 25% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.
Τρόπος χρήσης: Σε σκόνη ή φρέσκο βολβό, καθώς και σε ταμπλέτες.
Τι να προσέξετε: Παρόλο που δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από τη χρήση του σε ενηλίκους, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού το χορηγήσετε για φαρμακευτικούς λόγους σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ (ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ): ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΑ
Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν τη γνωστή «σπιτική» συνταγή της γιαγιάς: Το τζίντζερ (πιπερόριζα) πράγματι μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι και να σταματήσει τη ναυτία, η οποία ενδεχομένως οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως ένα ταξίδι, μια εγκυμοσύνη ή τη χημειοθεραπεία. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, το τζίντζερ εμποδίζει την επίδραση της σεροτονίνης -χημική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο και από το στομάχι κάθε φορά που εμφανίζεται ναυτία-, καθώς και την παραγωγή ελεύθερων ριζών.
Πού αλλού βοηθά: Ρίχνει την πίεση και μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων. Η πιπερόριζα, καθώς βοηθά στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, νέα αμερικανική έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα του τζίντζερ, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει, ενδέχεται να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Και όχι μόνο. Άλλη μελέτη, που διεξάχθηκε από το Κέντρο Μελέτης Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έδειξε ότι ανάμεσα στις ιδιότητές του συγκαταλέγεται και η ικανότητά του να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα που οδηγούν σε καρκίνο των ωοθηκών (σε δοκιμαστικούς σωλήνες).
Τρόπος χρήσης: Σε κάψουλες, σκόνη, έγχυμα ή βάμμα.
Τι να προσέξετε: Αποφεύγετε τη χρήση του για φαρμακευτικούς σκοπούς, αν πάσχετε από πεπτικά έλκη. Μη χρησιμοποιείτε το έλαιό του εσωτερικά χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ (ΚΙΝΕΖΙΚΟ): ΤΟΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το συγκεκριμένο κινέζικο βότανο έχει την ιδιότητα να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και να απομακρύνει από το σώμα κάθε μορφής τοξίνες. Επιπλέον, αποτελεί καλό διεγερτικό διανοητικής και σωματικής ενέργειας.
Πού αλλού βοηθά: Μειώνει το στρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τζίνσενγκ είναι εξαιρετικό στην αντιμετώπιση πιεστικών καταστάσεων, οι οποίες προκαλούν έντονο βραχυχρόνιο άγχος. Παρ” όλα αυτά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η λήψη του για διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων αντενδείκνυται.
Τρόπος χρήσης: Σε μορφή κάψουλας, ενώ χρησιμοποιείται και η ξηρή ρίζα του ή το εκχύλισμά του.
Τι να προσέξετε: Αποφύγετέ το αν έχετε υψηλή πίεση ή καρδιαγγειακές παθήσεις, αν λαμβάνετε κορτικοστεροειδή ή φάρμακα για διαβήτη, υψηλή πίεση ή καρδιακά νοσήματα.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ: ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ (ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ)
Είναι ήπιο ηρεμιστικό και περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων υγείας σχετικών με τη γήρανση, όπως η αρθρίτιδα.
Πού αλλού βοηθά: Ανακουφίζει από προβλήματα του πεπτικού. Το συγκεκριμένο βότανο είναι σωτήριο για τους πόνους στο στομάχι και την κοιλιά, τη δυσπεψία, τη γαστρίτιδα, τα αέρια και τους κολικούς. Ακόμη, χρησιμοποιείται για τα έλκη του πεπτικού, το φούσκωμα και την καούρα.
Τρόπος χρήσης: Θα το βρείτε σε κάψουλες, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αφέψημα ή το βάμμα του. Ακόμη, διατίθεται ως αιθέριο έλαιο.
Τι να προσέξετε: Στη νωπή μορφή του μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα. Στην εγκυμοσύνη αποφύγετε την εξωτερική χρήση του.

ΧΡΥΣΟΡΡΙΖΑ (ΚΟΥΡΚΟΥΜΗ): ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Περιέχει κουρκουμίνη, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία, που η δράση της μοιάζει με αυτήν των αναστολέων COX-2 (φάρμακο για την αρθρίτιδα). Τα συγκεκριμένα σκευάσματα μειώνουν το ένζυμο που προκαλεί την εμφάνιση και τον πόνο της αρθρίτιδας.
Πού αλλού βοηθά: Προλαμβάνει τον καρκίνο και τη νόσο του Alzheimer. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χρυσόρριζας παρουσιάζουν μειωμένη συχνότητα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του ορθού. Επιπλέον, η κουρκουμίνη βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης όγκων. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ουσία συμβάλλει στην απομάκρυνση των αμυλοειδών πλακών από τον εγκέφαλο – βασική ανωμαλία που παρατηρείται στη νόσο του Alzheimer.
Τρόπος χρήσης: Ως αφέψημα, σκόνη ή βάμμα.
Τι να προσέξετε: Μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα στο δέρμα.

ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
Το λεμόνι αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα εσπεριδοειδή στον κόσμο. Είναι απολύτως απαραίτητο για να νοστιμίζει τα φαγητά και πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικά, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, B1, B3, B6, κάλιο, μαγνήσιο φώσφορο κ.α.
Το λεμόνι αποτελεί λοιπόν έναν καλό σύμμαχο για τον οργανισμό, αφού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία:
Έχει αντιπυρετική και αντιβακτηριακή δράση. Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών.
Λόγω του καλίου που περιέχει, συντελεί στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Διαθέτει διουρητική δράση.
Όταν καταναλώνεται ως χυμός, συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην ανακούφιση από τον ‘ενοχλητικό’ λόξιγκα.
Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικό σε τσιμπήματα (από έντομα, τσούχτρες κ.α.) και στις διάφορες πληγές που τυχόν υπάρχουν.
Η αιμοστατική του δράση, βοηθάει να σταματήσει πιο γρήγορα η αιμορραγία.
Επιπρόσθετα, ο χυμός λεμονιού φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της τριχόπτωσης, από το τριχωτό της κεφαλής. Τέλος, ο χυμός του λεμονιού αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή σε καρκίνους διαφόρων μορφών.

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΟΗΣ
Η αλόη έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας όπως είναι η αποτοξίνωση, η αντιβιοτικοί του δράση και πολλά αλλά.
Πολύς ο λόγος τελευταία για τις θαυμαστές ιδιότητες της ΑΛΟΗΣ. Τι προσφέρει όμως ακριβώς αυτό το φυτό στον οργανισμό και στο δέρμα μας;
Η αλόη είναι η εκπληκτική περιποίηση που έρχεται από την αγκαλιά της Μητέρας Φύσης. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές για αιώνες, για την περιποίηση διαφόρων δερματικών και άλλων προβλημάτων. Το καταπληκτικό αυτό φυτό είναι γνωστό στους Κινέζους ως «συνταγή αρμονίας»,στους Ρώσους ως «ελιξίριο νεότητας» και στους αρχαίους Αιγύπτιους ως«βότανο της αθανασίας».
Φαίνεται ότι η αλόη ήταν γνωστή από το 2100 π.Χ., από ευρήματα στη Μεσοποταμία. Την χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι, οι Κινέζοι, οι Άραβες, αλλά και οι Αρχαίοι Έλληνες (βιβλίο του Διοσκουρίδη από το 41 μ.Χ. «περί ύλης ιατρικής»).
Υπάρχουν πάνω από 300 είδη αλόης, όμως, ως η πλέον θεραπευτική έχει αποδειχτεί η Aloe Barbadensis Miller.
Περιέχει 75 από τα 96 θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο Δρ. Greg Henderson, διευθυντής μιας νατουραλιστικής κλινικής στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, ο Michael T. Murray N.O., ο Guillermo Pelly N.D. και ο Δρ. Jeffrey Bland, βάσει εργαστηριακών ερευνών, αναφέρουν λεπτομερώς τις ιδιότητές της, εδώ, αναγράφονται οι κυριότερες:
– Παυσίπονο
– Αντιφλεγμονώδες
– Αντιαλλεργιογόνο
– Επουλωτικό
– Αποτοξινωτικό
– Θρεπτικό
– Με αντιβιοτική δράση
– Αναγεννά τα κύτταρα
– Ενισχύει την ενέργεια και το ανοσοποιητικό σύστημα
Η αλόη περιέχει 18 από τα 23 αμινοξέα – δομικοί λίθοι πρωτεϊνών – τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει κύτταρα και ιστούς. Επιπλέον, περιέχει ένζυμα απαραίτητα για τη διάσπαση υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών στο στομάχι και το έντερο.
Η αλόη περιέχει μεγάλη ποικιλία βιταμινών, όπως Β1, Β5, Β6, Β12, Α, και C. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φωσφόρο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και νάτριο.
Επίσης, λόγω της λιγνίνης που περιέχει, η αλόη έχει εξαιρετική διεισδυτική ικανότητα και αποτελεί ιδανικό μέσο για την μεταφορά άλλων στοιχείων, με τα οποία συνδυάζεται, βαθειά στο εσωτερικό του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν χιλιάδες ιατρικά και καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν αλόη.
Χρησιμοποιείτε προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλόη βέρα, για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σας.
Η αλόη στην οδοντιατρική
Ο Δρ. Timothy E. Moore του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, έχει διενεργήσει έρευνες σχετικά με την εφαρμογή αλόης στην οδοντιατρική πράξη, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αναφέρει ότι οι οδοντόκρεμες από αλόη ή από εκχύλισμα αυτής, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αιμορραγίας των ούλων και της ουλίτιδας, καθώς και στην πρόληψη τερηδόνας, χωρίς να έχει διαβρωτική δράση.

ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ
Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή επεξεργασμένου αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης.
Τι να προσέξετε
– Εάν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε συστηματική αντιυπερτασική αγωγή με βότανα (δηλαδή να πίνετε τρία ροφήματα την ημέρα), τότε πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ειδικά αν ακολουθείτε και φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης.
– Μπορείτε να πίνετε τα βότανα 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Εάν τα πίνετε καθημερινά, τότε μετά τις τρεις εβδομάδες λήψης τους, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας.
– Αποφύγετε να συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. O συνδυασμός 1-2 βοτάνων είναι αρκετός.
Κράταιγος:
κράταιγος 150×150 Βότανα που ρίχνουν την πίεση!Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.
Φύλλα ελιάς:
φύλλα ελιάς 150×150 Βότανα που ρίχνουν την πίεση!Τα φύλλα της ελιάς έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε σε 300 ml νερό 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).
Τίλιο:
τίλιο 150×150 Βότανα που ρίχνουν την πίεση!Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.
Βίσκο το λευκό:
Iξός γκι1 150×150 Βότανα που ρίχνουν την πίεση!Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως ιξός ή γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10- 20’. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.
Μελισσόχορτο:
μελισσόχορτο 150×150 Βότανα που ρίχνουν την πίεση!Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν… πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10- 15’ . Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.
Κρόκος:
Κρόκος 150×150 Βότανα που ρίχνουν την πίεση!O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση, καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη).
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6- 8’ . Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.
Δεσποινόχορτο:
Λεόνουρος ο καρδιακός δεσποινόχορτο 150×150 Βότανα που ρίχνουν την πίεση!Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10- 15’ και σουρώνετε.
Σκόρδο:
Το σκόρδο έχει αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την Σκόρδο1 150×150 Βότανα που ρίχνουν την πίεση!κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Εάν ταλαιπωρείστε από υπέρταση, λοιπόν, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αλισίνης, που περιέχει το σκόρδο, είναι προτιμότερο να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις αφήσετε για 10’ στο πιάτο πριν τις φάτε ή τις ρίξετε στο φαγητό (έτσι το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό). Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική η δράση του σκόρδου, πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε περιορισμό του επεξεργασμένου αλατιού.

ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Η κατανάλωση πείπου 3-4 ελιών και 3 κουταλιών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ημερησίως συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού σας από τον καρκίνο. Η υδροξυτυροσόλη, μια γνωστή πολυφαινόλη που περιέχεται στις ελιές φαίνεται πως όχι μόνο καταστρέσει τα καρκινικά κύτταρα ,αλλά εμποδίζει και τον πολλαπλασιασμό τους.
Η μελέτη του ομογενή επιστήμονα Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης η οποία θα βραβευτεί αύριο στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Ιατρικής Ολυμπιάδας, έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη καταστρέφει τα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.
Προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για την υγεία, ο κ. Καραγιάννης συνιστά κατανάλωση 50 ml ωμού παρθένου ελαιολάδου απ΄ όπου ο ανθρώπινος οργανισμός θα προσλάβει πολυφαινόλες ή 3-4 ελιών την ημέρας ή συνδυασμό κατανάλωσης ελαιολάδου και ελιών.

ΦΥΤΟ ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΤΑ ΠΙΕΣΗΣ. ΔΙΑΒΗΤΗ, ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Τα πλεονεκτήματα του φυτού στέβια
Η Στέβια είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική . Είναι ίσως η πιο γνωστή ως πηγή φυσικών γλυκαντικών ουσιών. Στην πραγματικότητα, οι ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής χρησιμοποιούσαν τη Στέβια ως γλυκαντική ουσία για εκατοντάδες χρόνια . Αλλά τα φύλλα της χρησιμοποιούνταν επίσης ως φάρμακο.
Η Στέβια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση απώλειας βάρους, για τη θεραπεία του διαβήτη, την υψηλή πίεση του αίματος και την καούρα. Για τη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος, την πρόληψη της εγκυμοσύνης και για την αύξηση της αντοχής των συστολών των μυών της καρδιάς.

Είναι ασφαλής;
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει στη στέβια το χαρακτηρισμό GRAS («γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής»), ενώ η EFSA έχει γνωμοδοτήσει δηλώνοντας ότι «δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή». Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι εγκεκριμένη από διεθνείς οργανισμούς, δεν υπάρχει κατά τεκμήριο λόγος να αμφισβητούμε την ασφάλειά της.
Είναι επίσης διαθέσιμο ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία , τη Νότια Κορέα , τη Μαλαισία , την Ταϊβάν , τη Ρωσία , το Ισραήλ , το Μεξικό , την Παραγουάη , την Ουρουγουάη , τη Βενεζουέλα , την Κολομβία , τη Βραζιλία και την Αργεντινή .

Πώς λειτουργεί ;
Σήμερα τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της κοινής, κρυσταλλικής ζάχαρης και αντί άλλων φυσικών ή συνθετικών γλυκαντικών υλών σε ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, ηδύποτα, γλυκίσματα, διαιτητικά τρόφιμα, τρόφιμα για διαβητικούς και ειδικά προϊόντα διατροφής.

Πώς θα τη χρησιμοποιήσω;
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό σε καφέ, τσάι, αφεψήματα και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, κρύο ή ζεστό, αλλά και για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη σε συνταγές παρασκευής ηδύποτων (π.χ. λικέρ), γλυκών (π.χ. μαρμελάδων, κέικ), φαγητών ή σαλτσών, συνήθως αφού τη διαλύσετε πρώτα σε λίγο νερό, ώστε να ελέγξετε εκ των προτέρων την έντονη γλυκύτητά της. Μπορείτε, επίσης, να την καλλιεργήσετε σε μικρές γλάστρες και να χρησιμοποιείτε τα φύλλα της φρέσκα ή αποξηραμένα σε σαλάτες ή αλεσμένα σε ροφήματα και γλυκίσματα.
Επαρκή αποδεικτικά στοιχεία μετά από έρευνα έδειξαν πως η στέβια βοηθά:
-Την υψηλή αρτηριακή πίεση: H έρευνα δείχνει ότι η λήψη 750-1500 mg ανά ημέρα της στεβιοσίδης, μια χημική ένωση στη στέβια , μειώνει τη συστολική πίεση του αίματος ( τον ανώτερο αριθμό σε μια ένδειξη της πίεσης του αίματος) κατά 10-14 mmHg και τη διαστολική πίεση του αίματος ( το χαμηλότερο αριθμό ) κατά 6 -14 mmHg μέσα σε μία εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας . Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη stevioside σε δόσεις έως 15 mg ανά kg ημερησίως δεν μειώνει σημαντικά την πίεση του αίματος σε ασθενείς με ήπια υψηλή αρτηριακή πίεση.
-Τον διαβήτη: Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι 1000 mg ημερησίως στεβιοσίδης , μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα κατά 18 % σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 . Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει ότι η λήψη 250 mg στεβιοσίδης τρεις φορές ημερησίως δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή HbA1c ( ένα μέτρο πάνω από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με το χρόνο ) μετά από τρεις μήνες θεραπείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη .
-Την πρόληψη της εγκυμοσύνης .
-Την καούρα .
-Την απώλεια βάρους .
-Την κατακράτηση νερού στο σώμα.
-Και τα καρδιακά προβλήματα .

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Τι χαρίζουμε στον οργανισμό μας αν προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή μιά χούφτα αμύγδαλα;
Λοιπόν του χαρίζουμε:
1) το 12% της ημερήσιας ανάγκης μας σε ασβέστιο…
2) το 14% της ημερήσιας ανάγκης μας σε φώσφορο…
δύο στοιχεία απαραίτητα στα δόντια και στα οστά μας…
δύο στοιχεία απαραίτητα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης…
3) το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σε βιταμίνη Ε…
μια βιταμίνη άκρως απαραίτητη για όλο τον οργανισμό…
4) μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών -μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει την ίδια ποσότητα πολυφαινολών με το πράσινο τσάι-
5) την καλύτερη πηγή μαγνησίου…
6) 3,5 γρ φυτικών ινών για να υποστηρίξουμε την σωστή λειτουργία της πέψης μας…
7) 6 γρ πρωτεΐνης για συναισθηματική πληρότητα…
8) 14mcg φολικού οξέως ένα στοιχείο απαραίτητο στην εγκυμοσύνη -και όχι μόνο – και σε όλες τις γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη καθώς ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη του εμβρύου…
9) υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά -τα λεγόμενα και καλά λιπαρά – και…
10) καθόλου χοληστερίνη…
Παρατήρηση:
– τα αμύγδαλα μπορούμε να τα συνδυάσουμε άριστα με μέλι και κανέλα…

ΣΕΛΙΝΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Αν θέλετε να προστατευτείτε από τον καρκίνο αρχίστε να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν σελήνιο.
Tο σελήνιο διαταράσσει πρόωρα τη διαδικασία της καρκινογένεσης, βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού όγκων, αναστέλλει τις μεταλλάξεις του DNA και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Επίσης προωθεί την σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, πολύ σημαντικό κυρίως για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
Σύμφωνα με τον φυσίατρο Peter Glidden η ημερήσια δόση 200 μgr σεληνίου έχει αποτελεσματική προστασία εναντίον του καρκίνου. Πολλές μελέτες με πρόσληψη συμπληρώματος 200 μgr σεληνομεθειονίνης καθημερινά για πολλά χρόνια έναντι εικονικού φάρμακου, έχουν δείξει ότι η εμφάνιση καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά82% με την ημερήσια πρόσληψη μόλις 200 μgr σεληνίου. Με την ίδια δοσολογία η εμφάνιση του καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού μειώθηκε κατά 54% και του καρκίνου του πνεύμονα που η έρευνα περιλάμβανε καπνιστές, μειώθηκε κατά 39%.
Καλές πηγές σεληνίου είναι τα βιολογικά προϊόντα με συστατικά φυτικής προέλευσης όπως φύτρο σιταριού, βρώμη, ηλιόσποροι και μανιτάρια. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι φτωχά σε σελήνιο. Τα αυγά και τα πουλερικά είναι επίσης καλές πηγές σεληνίου. Από θαλασσινά πλούσια σε σελήνιο είναι ο τόνος, ο σολομός, οι γαρίδες και η ιππόγλωσσα.
Εξαιρετική πηγή σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (ή φυστίκια) Βραζιλίας. Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν επίσης υγιεινά λίπη και επαρκή βιταμίνη Ε, τα οποία βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του σεληνίου. Ακόμη περιέχουν και μαγνήσιο το οποίο εμπλέκεται σε 300 μεταβολικές διεργασίες. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) για το σελήνιο είναι 50 μgr. Μόνο ένα καρύδι Βραζιλίας παρέχει στον οργανισμό περισσότερο από την ΣΗΔ. Η ΣΗΔ όμως δεν είναι αρκετή για την πρόληψη του καρκίνου, απαιτείται πρόσληψη 300 μgr σεληνίου την ημέρα. Πάνω από αυτό το όριο το σελήνιο μπορεί να γίνει τοξικό.
Δείτε πόσο πολύτιμο είναι το μαγνήσιο για την υγεία μας!
Εκτός από την διατήρηση επαρκών επίπεδων του σεληνίου πρέπει να διασφαλίσετε και τα επίπεδα του ψευδαργύρου υψηλά, γιατί και τα δύο μαζί προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας κατά του καρκίνου.

Η ΕΥΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ
Ιστορικά, το καρότο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν και ήταν γνωστό στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, λέγεται ότι ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως τονωτικό για το στομάχι και ο Γαληνός ως θεραπεία για το πρήξιμο στο στομάχι. Το καρότο είναι θρεπτικό και θεραπευτικό.
Στη Κρήτη, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι σπόροι του καρότου χρησιμοποιήθηκαν για τον περίφημο τότε «Μιθριδάτη», που προστάτευε από την επίδραση κάθε είδους δηλητηρίου. Τη δεκαετία του 1960, Ρώσοι επιστήμονες απομόνωσαν μια ουσία, που ονόμασαν Daucarine, η οποία έδειξε πως είχε την ικανότητα να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του κεφαλιού, όπως επίσης και να προστατεύει από τις αρτηριακές και τις καρδιακές παθήσεις.
Σήμερα είναι ένα «υποτιμημένο» τρόφιμο, που δεν το εντάσσουμε στο καθημερινό μας μενού, παρόλο που είναι γευστικό και θρεπτικό και θεραπευτικό για κάποιες ασθένειες. Όταν ακούμε τη λέξη καρότο, οι περισσότεροι από μας σκεφτόμαστε το β-καροτένιο που μας προσφέρει και βοηθά στη σύνθεση της μελανίνης.
Κι όμως το καρότο έχει τόσες ακόμα ευεργετικές ιδιότητες που δε μπορούμε να τις φανταστούμε.
Τα καρότα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Α που βελτιώνουν την όραση, και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας. Πολύ ευεργετικά, για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, δοντιών και μυών. Και τέλος το χλώριο και το θείο, τα οποία επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ήπατος (συκώτι) και του πεπτικού συστήματος αντίστοιχα.
Δείτε: Πως να κάνουμε έναν τονωτικό χυμό για το συκώτι μας
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του καρότου είναι πολλές, γι’αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν «φίλτρον» του οργανισμού.
– Βελτιώνονται τα συμπτώματα τυμπανισμού, κολικών, κολίτιδας, διάρροιας και του πεπτικού έλκους.
– Αποτρέπεται η κατακράτηση υγρών και η κυστίτιδα.
– Η αυξημένη κατανάλωση του ενδείκνυται σε καταστάσεις ρευματοειδούς και ουρικής αρθρίτιδας.
– Θεραπεύεται ο βήχας, η βρογχίτιδα και το άσθμα
– Προλαμβάνονται και θεραπεύονται λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος
– Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές έγκυρες επιστημονικές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το καρότο, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε καροτενοειδή και φυτικές ίνες, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να συμπαρασύρει μέσω του εντέρου τη χοληστερίνη που περιέχεται στις τροφές, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Σε μια έρευνα, μάλιστα, που έγινε πρόσφατα στη Σκοτία, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 200γρ. ωμό καρότο επί τρεις εβδομάδες μείωσαν τη χοληστερίνη τους κατά 11%. Τέλος να αναφέρουμε ότι η κατανάλωσή του έχει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς περιέχει την αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη.
Όλοι έχουμε συνδέσει τα καρότα με το πορτοκαλί τους χρώμα, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν και σε άλλα χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο, κόκκινο ή μοβ (το τελευταίο είναι το χρώμα της original ποικιλίας). Eίναι ένα φυτό με παχιά, σαρκώδη, χρωματιστή ρίζα, το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια, ενώ τα πράσινα φύλλα του έχουν μακρύ μίσχο και βγαίνουν πάνω από το έδαφος.
Γιατί να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας
Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Δεν είναι τυχαία η ομοιότητά του με τα μάτια: Τροφές που μοιάζουν με όργανα του σώματος!
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, έδειξε ότι αν εκτιθέμεθα συχνά σε παθητικό κάπνισμα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα, είναι μια έξυπνη επιλογή για να ισορροπήσουμε τη βλάβη, επειδή το βήτα καροτένιο στο καρότο μπορεί να αλλάξει στον οργανισμό μας, σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.Επομένως, ακόμη και ένα καρότο την ημέρα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα στο μισό.
Οι έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας. Η λιγνίνη που βρίσκεται στο καρότο, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.
Η συχνή κατανάλωση καρότου έχει επίσης συνδεθεί με 20% μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και 50% μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Επίσης, έχει αντι-υπερτασικές, φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καρότα μακριά από μήλα, αχλάδια, πατάτες και άλλα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέριο αιθυλενίου, δεδομένου ότι η έκθεση σε αυτό το αέριο, τα καθιστά πικρά.
Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες. 100g καρότα έχουν μόλις 48 θερμίδες και ως εκ τούτου είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Οι ίνες στα καρότα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτυπήσετε φρέσκο χυμό από βιολογικά καρότα και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο. Αν τον πίνετε κάθε πρωί, θα ανακουφίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα καρότα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις όπως η διάρροια.
Πώς να τα μαγειρεύετε
Τα καρότα είναι νόστιμα ωμά αλλά και μαγειρεμένα, ενώ η βήτα καροτίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Στην πραγματικότητα, το μαγείρεμα διασπά τις φυτικές ίνες, κάνοντας τις θρεπτικές τους ουσίες και τα σάκχαρα, περισσότερο διαθέσιμα και καθιστώντας τα καρότα πιο γλυκιά. Προσέξτε μόνο να μην παραμαγειρεύετε τα καρότα, για να διατηρείτε καλύτερα τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Κι επειδή τα καρότα έχουν λιποδιαλυτές ουσίες, οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται καλύτερα με την προσθήκη λαδιού.
Όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, τα καρότα, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, έχουν ανθυγιεινά αποτελέσματα, και μπορεί να «χρωματίσουν» το δέρμα μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: Είτε το σώμα μας δε μπορεί να επεξεργαστεί την καροτίνη που καταναλώνουμε, ή το συκώτι μας είναι τοξικό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται carotenemia. Αν και ο αποχρωματισμός του δέρματος είναι ακίνδυνος και δεν αποτελεί απειλή για την υγεία, μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση κάποιους που δε μπορούν να συνηθίσουν ένα διαφορετικό χρώμα δέρματος. Η υπερβολική καροτίνη μπορεί να προκαλέσει αυτή την κατάσταση, συνήθως στα παιδιά και σπάνια σε υγιείς ενήλικες, κυρίως λόγω του ότι το ήπαρ τους λειτουργεί αρκετά καλά για να μετατρέψει τη βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α και να απορρίψει την υπόλοιπη από τον οργανισμό.
Πώς να επιλέγετε και να αποθηκεύετε τα καρότα
Η επιλογή των καρότων έχει μεγάλη σημασία. Πάντα επιλέγετε εκείνα των οποίων οι ρίζες είναι σταθερές, λείες, σχετικά ίσιες και φωτεινές σε χρώμα. Όσο πιο βαθύ είναι το πορτοκαλί, τόσο περισσότερη η βήτα καροτίνη στο καρότο. Εάν τα πάρετε με τα φύλλα τους, θα πρέπει να έχουν έντονο πράσινο χρώμα, και να μην έχουν μαραθεί. Δεδομένου ότι τα σάκχαρα στα καρότα είναι συγκεντρωμένα στον πυρήνα τους, σε γενικές γραμμές, όσα έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, θα έχουν μεγαλύτερο πυρήνα και επομένως θα είναι πιο γλυκά.
Τα καρότα είναι σκληρά λαχανικά που διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πολλά άλλα λαχανικά, όταν αποθηκεύονται σωστά. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, ελαχιστοποιήστε την ποσότητα της υγρασίας που χάνουν. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να τα αποθηκεύετε στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου, σε μια πλαστική σακούλα ή τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί, το οποίο θα μειώσει το ποσό της συμπύκνωσης. Αυτή η μέθοδος θα τα κρατήσει φρέσκα για περίπου δύο εβδομάδες.

ΕΠΤΑ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΛΙΜΠΙΝΤΟ ΣΤΑ ΥΨΗ
Πολλοί αναρωτιούνται πως μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλικότητά τους και την αυτοπεποίθησή τους στον έρωτα, καταφεύγοντας σε χάπια, ωστόσο υπάρχουν 7 «μαγικές» τροφές, που προσφέρουν εξίσου το ίδιο αποτέλεσμα και εκτινάσσουν τη λίμπιντο.

– Κακάο
Το κακάο έχει αποδειχθεί ότι ανυψώνει την ντοπαμίνη, που είναι ένας νευροδιαβιβαστής που αυξάνει το πάθος. Το κακάο, επίσης, φαίνεται να ανυψώνει την σεροτονίνη που μας κάνει να είμαστε πιο θετικοί και πιο χαλαροί, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο αυξάνει την οξυτοκίνη, που συχνά αναφέρεται ως το «μόριο της εμπιστοσύνης», που φέρεται να διώχνει τις ανασφάλειες και τους φόβους. Επιπλέον, το κακάο περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινυλαιθυλαμίνη, μια χημική ουσία που συνδέεται με συναισθήματα ακραίας ευχαρίστησης και σεξουαλικής διέγερσης. Το κακάο, τέλος, είναι πλούσιο σε θεοβρωμίνη, ανανδαμίδη, τρυπτοφάνη και καφεΐνη, που είναι υπεύθυνες για την αύξηση της σεξουαλικής ορμής.

– Κόκκινες τσίλι πιπεριές
Αν το κακάο δε σας… έπεισε μπορείτε να δοκιμάσετε τις κόκκινες καυτερές πιπεριές. Μελέτες έδειξαν ότι γυναίκες και άντρες επηρεάζονται περισσότερο από την β-καροτίνη -δηλαδή την πορτοκαλί χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η γλυκοκολοκύθα- από οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική τροφή. Ωστόσο, η κόκκινη τσίλι πιπεριά είναι υψηλότερη σε β-καροτίνη από οποιαδήποτε άλλη τροφή, προσφέροντας 63.455 mcg της β-καροτίνης ανά μερίδα!

– Σπαράγγια
Αν δε σας αρέσουν οι καυτερές πιπεριές, τότε τα σπαράγγια είναι ό,τι πρέπει για εσάς, καθώς περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις του φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι γνωστό ότι ανεβάζει τα επίπεδα ισταμίνης, ενώ μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αυξημένη ισταμίνη εκτινάσει τη λίμπιντο.

– Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι μία άλλη «καλή» λύση. Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τόσο την τεστοστερόνη όσο και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Τα υψηλά επίπεδα του μαγνησίου που έχουν τα αμύγδαλα από την άλλη λειτουργούν ως ηρεμιστικό νεύρων και μας κάνουν πιο χαλαρούς.

– Ρόκα
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ρόκα περιέχει αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την απορρόφηση των τοξινών που ανταγωνίζονται την παραγωγή τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη είναι η σπίθα από την οποία ανάβει το πάθος μας! Η ρόκα περιέχει επίσης μια δόση από βιταμίνη Ε, που βοηθά στην παραγωγής των ορμονών.

– Στρείδια
Τα στρείδια είναι ένα ανώτερο αφροδισιακό, αφού περιέχουν υψηλά επίπεδα σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και υποστηρίξουν την υγιή ροή του προς τα γεννητικά μας όργανα. Τα στρείδια έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο που αυξάνει την κολπική λίπανση. Τα αυξημένα επίπεδα της ντοπαμίνης στα στρείδια, τέλος, αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά και την ποιότητα του σπέρματος.

-Καρπούζι
Το καρπούζι, αν και δεν είναι η εποχή του, καλό είναι να γνωρίζετε ότι περιέχει το αντιοξειδωτικό κιτρουλίνη, που αυξάνει την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι η κύρια πηγή του σώματος για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ η κιτρουλίνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη σκληρότητα της στύσης. Αν, λοιπόν, σας έπεισαν οι «μυστικές» του ιδιότητες, μην ξεχάσετε να έχετε πάντα στο ψυγείο σας μία φέτα καρπούζι το καλοκαίρι…

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ – ΛΕΜΟΝΙΩΝ -ΝΕΡΑΤΖΙΩΝ
Πορτοκάλια Τα πορτοκάλια θεωρούνται ως άριστα καλλυντικά ονομαζόμενα και Τροφή του δέρματος. Συνιστάται κυρίως η κατανάλωση αυτών για την διατήρηση της δροσερότητας και της ευχρωμίας του προσώπου. Αναφέρουμε τη παραδειγματική περίπτωση της μαρκησίας de Crequi, η οποία τρώγοντας 35 περίπου πορτοκάλια κάθε ημέρα, διατήρησε τη θαλερότητα του προσώπου της μέχρι της ηλικίας των 98 ετών. Προς θεραπευτικούς σκοπούς τα πορτοκάλια χρησιμοποιούντα κυρίως κατά του σκορβούτου και της αναιμίας, επίσης και ως δροσιστικά σε πυρετικές καταστάσεις αλλά και ως αναψυκτικά κατά τις θερμές εποχές του έτους. Είναι ευστόμαχα, συστηθέντα θερμότατα κατά των στομαχικών ανωμαλιών των υποπεπτικών και κατά της ατονικής δυσκοιλιότητας. Προκαλούν την όρεξη και τονώνουν την πέψη. Κατά τον Heraud ο χυμός των πορτοκαλιών περιέχει κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ, ασβέστιο, ζάχαρο, λεύκωμα, γλοιώδη ουσία και νερό. Οι σπόροι τους περιέχουν κρυσταλλώσιμη πικρή ουσία γνωστή με την ονομασία λιμονίνη. Από τον φλοιό τους παρασκευάζεται σιρόπι χορηγούμενο σε δόση 30-60 γραμμαρίων ως τονωτικό, ευστόμαχο και διεγερτικό. Τα φύλλα και τα άνθη της πορτοκαλιάς έχουν καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, παραγγελλόμενα κατά των σπασμωδικών καταστάσεων, του λόξυγκα, του σπασμωδικού βήχα, των γαστραλγιών, της αϋπνίας, των νευρικών διαταραχών και ανησυχιών κλπ. Για τους σκοπούς αυτούς χορηγούνται κυρίως σε μορφή εγχύματος ή ως αποσταγμένο νερό ανθέων πορτοκαλιάς, λευκό αφέψημα του Syndenham (codex 1908), ελιξίριο του Carus (codex 1908), κλπ. Παρασκευάζονται από τα άνθη της πορτοκαλιάς ηδύποτα και καραμέλες στομαχικές. Λεμόνια Ο χυμός του λεμονιού είναι δροσιστικός, αντιδιψικός, ορεκτικός αντιεμετικός, διουρητικός και αντισηπτικός, αντικαθιστά δε εύστοχα και επωφελή στη διατροφή των δυσπεπτικών και των αρθριτικών το ξύδι. Ο χυμός του λεμονιού βρίσκει χρήση στη θεραπευτική κατά του σκορβούτου, κατά του αρθριτικού και της αρτηριοσκληρώσεως, κατά των νεφρίτιδων, κατά των αιμοπτύσεων, κατά των υπατικών νοσημάτων, ως αναψυκτικός και δροσιστικός κατά των πυρετικών νόσων, προς εξουδετέρωση των δηλητηριωδών και μολυσματικών ιδιοτήτων διαφόρων οστρακοδερμάτων (στρειδιών, μυδιών) και τοπικώς κατά των φαρυγγίτιδων, αμυγδαλίτιδων και στοματίτιδων, κατά των οφθαλμιών και των επιπεφυκίτιδων, κατά των αιμορραγιών, προς καλλωπισμό του δέρματος και θεραπεία των ρυτίδων (πανάδων) και προ καθαρισμό και καλλωπισμό των χεριών, χρησιμοποιούμενος συνήθως για το σκοπό αυτό με γλυκερίνη. Τέλος ο χυμός του λεμονιού αποτελεί αντίδοτο κατά των αλκαλίων δηλητηριάσεων, χορηγούμενος για αυτό σε τόση δόση, όση αρκεί για να οξυνισθούν πλήρως τα εμέσματα του υπό δηλητηρίαση ατόμου. Νεράτζια Φαρμακευτικός χρησιμοποιούνται οι φλοιοί των νεραντζιών, κυρίως σε μορφή σιροπιού ή βάμματος, ως αρωματικοί, τονωτικοί και ευστόμαχοι.
ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ Η αποχή από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά σε περιόδους νηστείας, δεν σημαίναι και αποχή από προωτείνες και θρεπτικά συστατικά. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει ορισμένες φορές. Ορισμένες τροφές περιέχουν όλα τα καλά στοιχεία του κρέατος και των γαλακτοκομικών, αλλά όχι τα κακά, όπως η χοληστερίνη, το ουρικό οξύ κλπ. Αυτές οι υπερ-τροφές δεν είναι άλλες από το τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και τα αποξηραμένα ΦΡΟΥΤΑ !!! Εκμεταλλευτείτε την περίοδος της νηστείας είναι μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης, ευεργετική για την υγεία αλλά και την γραμμή της σιλουέτας. Υπάρχουν τροφές, οι οποίες μπορούν να χαρίσουν ενέργεια και δύναμη, αφήνοντας μας, παράλληλα, χορτάτους. Ξηροί καρποί: Είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί μάς προτρέπουν να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, συστήνοντάς μας απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο (γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες) και να τους προτιμούμε νωπούς και ανάλατους. Μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό. Πλούσια ακόρεστα λιπαρά οξέα και μηδενική ποσότητα χοληστερόλης. ΤΑΧΙΝΙ Το πλούσιο αυτό σε θρεπτικά συστατικό είναι απαραίτητο σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο. Πηγή των βιταμινών B1, B2 και E, το ταχίνι παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή και αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού. Τα λιπαρά οξέα, που περιέχει, είναι ως επί το πλείστον μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, με τα τελευταία να είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο οργανισμός δεν τα συνθέτει από μόνα τους. Mπορείτε να βρείτε το ταχίνι στην πλέον γευστική μορφή του στο Aroma Earth Products της Γλυφάδας: Είναι γέμισμα σε πεντανόστιμα και ολόφρεσκα πουράκια με σουσάμι που παρακευάζονται κάθε ημέρα από το μαγαζί! Αποξηραμένα φρούτα: Είναι ποιο υγιεινά και από τα φρέκα φρούτα, γιατί δεν έχουν ούτε τα γρά ούτε τα οξέα που έχουν τα φρέσκα φρούτα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο. Την ιδιαίτερη προσοχή των επιστημόνων, όμως, έχουν τραβήξει τα βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στα αποξηραμένα φρούτα (φλαβονοειδή και καροτενοειδή). Π.Χ. η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL).

ΜΑΥΡΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: ARONIA MELANOKARPA Ο χυμός από τους καρπούς της aronia χαρακτηρίζεται από το πλούσιο περιεχόμενο των βιολογικά ενεργών ουσιών. Περιέχει τις βιταμίνες P, E, C, K, B2 και τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο, σίδηρο κ.τ.λ. Το περιεχόμενο του ιωδίου είναι 3 έως 4 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα, γεγονός που μετατρέπει την aronia σε πολύτιμη τροφή κατά την έλλειψη ιωδίου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Σαν τροφή το φάρμακο aronia χρησιμοποιήθηκε από τα παλιά χρόνια. Σήμερα το ίδιο περιλαμβάνεται στο ονοματολόγιο των παρασκευασμάτων που εφαρμόζονται κατά σειράς ασθενειών της σύχρονης εποχής (σακχαρώδης διαβήτης, αλλοιώσεις προερχόμενες από ακτινοθεραπείες, υπέρταση). Η έλλειψη σακχαρόζης στο χυμό και η ύπαρξη σορβιτόλης μετατρέπει την aronia σε ιδανικό χυμό για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ενώ ο συνδιασμός του χυμού από aronia και πηκτίνη, απελευθερώνει το οργανισμό από τις ραδιενεργές ουσίες και τα ιόντα των βαρέων μετάλλων. Η aronia είναι θεραπευτικό μέσο και για όσους έχουν συσσωρεύσει στον οργανισμό τους, την κακιά χοληστερόλη στο αίμα τους. Επιδρά προφυλακτικά εναντίον των κακοηθών ασθενιών. Εφαρμόζεται στην αποτοξίνωση του οργανιζμού μετά από ακτινοθεραπεία και χημειθεραπεία. Κατά της υπέρτασης συστήνεται η λήψη 50ml χυμού τρείς φορές την ημέρα επί τέσσερεις εβδομάδες. Με την συνταγή αυτή σε υπέρταση ελαφράς μορφής, η πίεση του αίματος μπορεί να ρυθμιστεί και να σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά όρια δηλαδή 80-120. Μετά από διακοπή δύο μηνών επαναλαμβάνεται το σχήμα θεραπείας. Με χυμό από τους καρπούς aronia μπορεί να συμπληρωθεί η θεραπεία και πολλών άλλων ασθενειών (δερματικών κακώσεων, αλλεργικών καταστάσεων, ρευματικά). Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση, όσον αφορά τη αγορά και τη δοσολογία …
ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΞΑΛΕΙΦΕΙ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 95% Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη». Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας! Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά. Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία. Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών. Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος. Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα. Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο. Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος. Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες. Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών. Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού. Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.
ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΕΙΝΑΙ 10000 ΦΟΡΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ, ΙΚΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.
Τα αμύγδαλα: Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα.

ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ» ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΜΑΝΤΖΑΓΡΙΩΤΑΚΗ 44
 ksipnistere.com