Τρίτη, Ιανουαρίου 16

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πρόληψη με βιταμίνες C και E

Οι βιταμίνες C και Ε χάρις στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν, όταν λαμβάνονται μαζί να έχουν προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι προστατευτικές ιδιότητες των δύο αυτών βιταμινών, μπορεί να είναι σημαντικότερες σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Οι νευρώνες του εγκεφάλου των ηλικιωμένων είναι πιο ευάλωτοι στο οξειδωτικό στρες το οποίο δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται, από εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου εκ των οποίων η συχνότερη είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται και έτσι το πρόβλημα της εν λόγω νόσου, αναμένεται να γίνει σοβαρότερο και με μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Είναι για το λόγο αυτό, που οι προσπάθειες για την ανεύρεση αποτελεσματικής πρόληψης για την ασθένεια έχουν εντατικοποιηθεί κατά τα τελευταία χρόνια.
Σε έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, συμπεριελήφθησαν 4.470 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Εξετάστηκε για 5 χρόνια, η σχέση μεταξύ της λήψης βιταμινών και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Στην αρχική φάση της έρευνας αξιολογήθηκαν οι συμμετέχοντες και διαπιστώθηκε ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν 200 περιπτώσεις ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Μεταξύ των 3.227 που επιβίωσαν μέχρι το τέλος της έρευνας, σημειώθηκαν ακόμη 104 νέα περιστατικά της νόσου.
Η ανάλυση των ευρημάτων που αφορούσαν τη λήψη βιταμινών και του κινδύνου για Αλτσχάιμερ έδειξε τα ακόλουθα:
  1. Η ταυτόχρονη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης και Ε, συσχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό παρατηρήθηκε τόσο στην αρχή όσο και κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διήρκεσε η εν λόγω έρευνα
     
  2. Οι δόσεις των βιταμινών στις οποίες παρατηρούταν η προστατευτική δράση ήταν σχετικά ψηλή: Για την βιταμίνη Ε, 400 διεθνείς μονάδες ημερησίως ενώ για τη βιταμίνη C, τουλάχιστο 500 mg ημερησίως.

    Σε χαμηλότερες δόσεις δεν βρέθηκε να υπάρχει προληπτική δράση. Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Ε είναι 22 διεθνείς μονάδες ενώ για τη βιταμίνη είναι από 75 έως 90 mg
     
  3. Η προστατευτική δράση παρατηρούταν μόνο όταν οι δύο βιταμίνες λαμβάνονταν μαζί, γεγονός που δείχνει ότι οι δύο βιταμίνες δρουν σε συνέργια
     
  4. Για άτομα που ήδη ελάμβαναν το συνδυασμό των βιταμινών με τις πιο πάνω δόσεις όταν άρχιζε η έρευνα, οι πιθανότητες να είχαν νόσο Αλτσχάιμερ ήταν κατά 78% λιγότερες.

    Για αυτούς που έπαιρναν το εν λόγω συνδυασμό μέχρι το τέλος της έρευνας, οι πιθανότητες προσβολής τους από τη νόσο ήσαν μειωμένες κατά 64%
     
  5. Δεν βρέθηκε να υπάρχει μειωμένη συχνότητα της νόσου όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν πολυβιταμίνες, συμπλέγματα βιταμίνης Β ή βιταμίνη Ε και ξεχωριστά.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι θα πρέπει τώρα να ερευνηθεί σε περαιτέρω έρευνες κατά πόσο η χορήγηση αντι-οξειδωτικών ουσιών όπως οι βιταμίνες Ε και C μπορούν να αποτελέσουν μια πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.medlook.net