Πιάνουν φοροφυγάδες μέσω...Facebook!

Οι νέες πρακτικές του ΣΔΟΕ και το χτύπημα στα κυκλώματα τριγωνικών συναλλαγών με Κίνα - Ιταλία
Πιάνουν φοροφυγάδες μέσω...Facebook!
 Στον απόηχο των αποκαλύψεων από την ΑΑΔΕ για τον ‘’χορό’’ εκατομμυρίων το τελευταίο εξάμηνο, με μια μακρά λίστα από ναυτιλιακές επιχειρήσεις, μέχρι νοικοκυρές και... ανεπάγγελτους, το ΣΔΟΕ φέρνει στην δημοσιότητα και μια ακόμη υπόθεση με ένα τεράστιο  κύκλωμα διακίνησης προϊόντων μαϊμού.

Νέες μεθόδους με χρήση ακόμη και των social media, χρησιμοποιούν οι φορολογικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν κυκλώματα φοροδιαφυγής και παράνομων εμπορικών συναλλαγών. Τσεκάροντας meils και αναρτήσεις στο το ΣΔΟΕ αποκάλυψε υποθέσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κύκλωμα εισήγαγε προϊόντα από το εξωτερικό,  τα οποία υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στην Ιταλία. Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής δεν επιβαρύνονταν με ΦΠΑ. Ωστόσο αντί να επανεξαχθούν στην Ιταλία τα συγκεκριμένα προϊόντα, διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά.
Όπως ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ κ. Θωμαδάκης:
"Είναι σε εξέλιξη η έρευνα. Αφορά απάτη με εμπορεύματα από την Κίνα σε βάρος του Δημοσίου και της ΕΕ. Σχετίζεται με το τελωνειακό καθεστώς 42 για τη θέση εμπορευμάτων που είναι σε εισαγωγή από τρίτη χώρα, εκτελωνίζεται στην Ελλάδα αλλά απαλλάσσεται από ΦΠΑ καθώς προορίζεται για άλλη χώρα ης ΕΕ.
Βρήκαμε 9 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών που αφορά 1500 εισαγωγές. Επίσης 17 ιταλικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως αποδέκτες. Προβήκαμε σε 6 συλλήψεις και ακόμη 9 είναι κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, απάτη κτλ).
Κατασχέθηκαν 49 εμπορευματοκιβώτια με ενδύματα κι άλλα ήδη «μαϊμού». Βρέθηκαν και κάποια μηχανήματα. Πολύτιμες πληροφορίες πήραμε και βρήκαμε ένα ολόκληρο κύκλωμα μέσω mail – facebook".
Υπολογίζει ακόμα ότι "τα διαφυγόντα έσοδα είναι από ΦΠΑ φόρους κτλ πάνω από 6 εκατ. ευρώ.  Η έρευνα έγινε από υπαλλήλους τις μέρες των γιορτών με αυταπάρνηση.  Την εβδομάδα των εορτών άνοιξαν τα 49 containers. Έχουν υποβληθεί αιτήματα προς την Interpol – Europol για στοιχεία κινέζων που έχουν υποβάλλει σε ΓΕΜΗ για ενάρξεις αλλά και Γάλλων – Ιταλών για διασταύρωση στοιχείων.
Επίσης έχουν υποβληθεί στην Ιταλία αιτήματα για δικαστική συνδρομή.
Εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄ έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ένα container έχει 150.000 εσώρουχα, δηλαδή από ένα μπορεί τα κέρδη είναι 150.000. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους. Άλλο κιβώτιο είχε 75.000 υποδήματα.
Το μεράκι των ερευνητών και η συσσώρευση της εμπειρίας έφερε αποτελέσματα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τι έχει γίνει από το 2014 και μετά. Ενδεικτικό του όγκου των εμπορευμάτων είναι το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να καταβληθεί ο ΦΠΑ.
Επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και βάζουν «μπροστινούς», εισπράττουν ΦΠΑ αλλά δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή άλλες εισφορές. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις.  Π.χ. βρήκαμε σε τζίρο 3 εκ μη αποδομένο ΦΠΑ 275.000. Επίσης κατασχέσαμε στο χώρο 75.000 μετρητά.
Σε εισαγωγή καφέ κάναμε τον πρώτο έλεγχο και βρήκαμε ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία και φτάσαμε σε άλλες 7 μια εκ των οποίων ήταν γνωστή και έφτιαχνε πόρτες. Επίσης βρήκαμε επιχείρηση με φέρετρα, άλλη με νερά αναψυκτικά. Συνολικά από 3 ελέγχους έχουμε βρει 25 επιχειρήσεις.
Εστιάζεται σε μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ, ειδικά στις ΙΚΕ δε χρειάζεται κεφάλαιο. Ουσιαστικά βρίσκουν «αυτοφοράκιες» που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα που ακόμη και να πιαστούν δεν μπορεί να αποδώσουν φόρους"

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε:  «Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες. Ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου όπου το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα ενισχύουμε το Σώμα με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις. Σήμερα παρουσιάζουμε την αποκάλυψη απάτης λαθρεμπορίου και πλαστογραφίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ»
 sofokleousin.gr