Δευτέρα, Ιανουαρίου 1

Ελεγκτική απογύμνωση (Η άποψη της εφημερίδας «Π»)

Ελεγκτική απογύμνωση (Η άποψη της εφημερίδας «Π»)
Ο βασιλιάς (εν προκειμένω ο γεν. ελεγκτής) είναι γυμνός.Αυτός που αναμέναμε να μας εξυγιάνει αποδεικνύεται να είναι απαράλλακτος με τους προηγούμενους
Σιγά-σιγά μία μετά την άλλη οι ελεγχόμενες από την Ελεγκτική Υπηρεσία οντότητες σηκώνουν
κεφάλι και δείχνουν αυτό που πολιτική ηγεσία και κοινή γνώμη, παγιδευμένες στη λαίλαπα του λαϊκισμού, αρνούνται να κοιτάξουν. Ο βασιλιάς (εν προκειμένω ο γενικός ελεγκτής) είναι γυμνός. Αυτός που αναμέναμε να μας εξυγιάνει αποδεικνύεται να είναι απαράλλακτος με τους προηγούμενους. Στοχεύει εναντίον εκείνων που θεωρεί εχθρούς και ανταμείβει με επαίνους όσους αποτιμά ως φίλα προσκείμενους. Χωρίς αρχές, χωρίς συμμόρφωση με την ελεγκτική δεοντολογία, τον βαθμό συμμόρφωσης στην οποία ελέγχει ο ίδιος και –αλίμονο– χωρίς νομοθεσία.


Δύο φορές σε έναν μήνα ο γενικός ελεγκτής καρφώνεται από ελεγχόμενη οντότητα ότι σύγχυσε τους ελέγχους του και οι καταγγελίες εναντίον της δεν μπορούν να έχουν καμία συνέπεια. Ανέλεγκτος και ανεξέλεγκτος ο γενικός ελεγκτής δύναται ανερυθρίαστα να συνεχίσει την προβληματική πορεία του, μόνη κατάληξη της οποίας είναι η παντελής απαξίωση όλων των θεσμών και η επικράτηση γενικής σύγχυσης στην κοινή γνώμη – θύμα του λαϊκισμού του.

Χθες, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέπλευσε και στα αγαπημένα για τον ίδιο (από την εποχή της «Αντιγόνης») ύδατα του Κυπριακού. Και αποφάνθηκε ότι 300.000 ευρώ για τη νομοτεχνική επεξεργασία περισσότερων από 101 ομοσπονδιακών νομοθετημάτων σε ένα διάστημα δύο χρόνων είναι «υπέρογκο ποσό». Ανάλογες παρατηρήσεις αξιολόγησης των αμοιβών που λαμβάνουν δικηγόροι δεν διαβάσαν οι πολίτες σε άλλες εκθέσεις του γενικού ελεγκτή. Το ερώτημα αν ο μηχανικός Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι σε θέση να αποτιμήσει την αξία της εργασίας δικηγόρων, θα έπρεπε να ήταν ήδη απαντημένο στη χθεσινή έκθεσή του με στοιχεία και τεκμήρια. Δεν ήταν όμως. Η παράλειψη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη επιτρέπει την εξαγωγή άλλων συμπερασμάτων για τη χθεσινή έκθεσή του. Ποιος ήταν ο καημός του όταν επέπληξε την επίτροπο Νομοθεσίας απορρίπτοντας το επιχείρημά της ότι ο χειρισμός των ομοσπονδιακών νομοθεσιών πρέπει να είναι λεπτός και απόρρητος και δεν μπορεί η επεξεργασία των ομοσπονδιακών νομοθετημάτων να τεθεί σε ανταγωνιστική βάση; Μήπως έγνοια του γενικού ελεγκτή είναι το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού; Διότι κανένα Υπουργικό Συμβούλιο και καμιά επίτροπος Νομοθεσίας (είτε προσβλέπουν σε επίλυση του Κυπριακού είτε όχι, και μόνο για τον λόγο να εμφανίζονται στον ΟΗΕ πρόθυμοι για λύση) δεν θα ανέθεταν για παράδειγμα την εν λόγω εργασία στο δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ούτε στον Χρήστο Κληρίδη. Ούτε στον Ανδρέα Αγγελίδη. Ούτε σε οποιονδήποτε δικηγόρο, οι δημόσιες απόψεις του οποίου για τη μορφή λύσης του Κυπριακού υποβάλλουν τον κίνδυνο ό,τι συζητείται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων να βρεθεί live στο διαδίκτυο. Εκτός εάν αυτό το αποτέλεσμα επιθυμούσε ο γενικός ελεγκτής με την έκθεσή του.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/elegktiki-apogimnosi-i-apopsi-tis-efimeridas-p