Δευτέρα, Ιανουαρίου 29

Οι νέες αφίξεις και οι σταθερές αξίες στη MIG

marfin mig
Σε μια νέα εποχή μπαίνει πλέον η Marfin Investment Group (MIG) μετά τη διπλή αλλαγή που συνέβη στις αρχές του χρόνου, τόσο στη μετοχική της σύνθεση όσο και στη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου.
Αρχικά, αποχώρησαν οριστικά από την εταιρεία οι Dubai Group Ltd και Dubai Financial Group οι οποίες πούλησαν το τελευταίο 9,6597% του μετοχικού κεφαλαίου -που κατείχαν- στον Γερμανό επενδυτή Γιόχεν Μίλερ (Jochen Muller).

Παράλληλα, τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Παναγιώτης Θρουβάλας, επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος του ομίλου, με τη σύμφωνη γνώμη και της Τράπεζας Πειραιώς, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο. Ο κ. Θρουβάλας, σε συνεργασία με τον παραμένοντα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Θανάση Παπανικολάου αναμένεται να την οδηγήσουν το επενδυτικό fundστη νέα δυναμική εποχή εξωστρέφειας που προοιωνίζεται για το εγγύς μέλλον, όπως άλλωστε διαφαίνεται από στοχευμένες επενδυτικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα.
Η εκλογή Θρουβάλα
Η εκλογή του κ. Παναγιώτη Θρουβάλα στη θέση του προέδρου της Marfin Investment Group ΑΕ Συμμετοχών, (MIG) με εκτελεστικές αρμοδιότητες έγινε μετά την παραίτηση του κ. Σταύρου Λεκκάκου από τη συγκεκριμένη θέση.
O κ. Θρουβάλας θεωρείται ένα από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη της αγοράς, καθώς έχει χειριστεί -από θέσεις ευθύνης- πολύπλοκες υποθέσεις που αφορούσαν τις θυγατρικές εταιρείες της MIG (Vivartia, Everest, Goody’s, Δέλτα Τρόφιμα, Μπάρμπα Στάθης) αλλά και άλλων ομίλων στους οποίους διετέλεσε ανώτερο στέλεχος.
Πριν τον όμιλο της MIG ο κ. Θρουβάλας (που χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος σοβαρός, αθόρυβος και πλήρως γνώστης της αγοράς) είχε διατελέσει διαδοχικά από το 1982 Chief Financial Officer του Ομίλου Θεοχαράκη και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων της ΝΙΚ.Ι.ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε., της κατασκευαστικής ΤΕΟΔΟΜΗ Α.Κ.Τ.Ε. (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.), της Ασφαλιστικής Εταιρείας ΜΙΝΕΤΤΑ, του METROPOLITANHOSPITAL, της MARFINEGNATIABANK και πολλών θυγατρικών της.
Ο κ. Θρουβάλας σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (B.A.) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στα Οικονομικά (M.A. inEconomics) από το Πανεπιστήμιο της Manitoba (Καναδάς) με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Καναδικού Πανεπιστημίου.
Ο κ. Θρουβάλας μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της MIG, δήλωσε:
«Ευχαριστώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για την εκλογή μου στη θέση του προέδρου. Σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Αθανάσιο Παπανικολάου και όλη την διοικητική ομάδα του ομίλου MIG, όραμα και επιδίωξή μας παραμένει η ισχυροποίηση των εταιρειών του ομίλου, η βελτίωση των αποτελεσμάτων τους και η διατήρηση της ηγετικής τους θέσης στους τομείς που δραστηριοποιούνται».
Ο σταθερός ρόλος του Θανάση Παπανικολάου
Από τις κορυφαίες θέσεις στην πυραμίδα διοίκησης της MIG στις οποίες τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 2016, ο Θανάσης Παπανικολάου ανέλαβε να οδηγήσει τη MIG σε ασφαλές λιμάνι και η ως τώρα πορεία του κρίνεται απολύτως επιτυχημένη.
Προερχόμενος από τη Vivartia, ο κ. Παπανικολάου θεωρείται από παράγοντες της δικής του αγοράς, της εστίασης, ένας επαΐων του κλάδου και μια σταθερή αξία για τον επενδυτικό όμιλο. Το στρατηγικό σχέδιο του κ. Παπανικολάου, ο οποίος κατέστησε ηγετικές τις αλυσίδες του ομίλου Vivartia στην ελληνική αγορά, βασίζεται στη διαρκή εξέλιξη και ανανέωση των concept, στην υγιή ανάπτυξη κάθε σημείου αλλά και στην σταδιακή επέκταση στο εξωτερικό.
Ύστερα από θητεία στη Βενέτης Α.Ε. και την Carrefour Continent, το 2002 εισήλθε στον χώρο της μαζικής εστίασης, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του γενικού διευθυντή στην εταιρεία Everest, ενώ πλέον το 2011 έγινε διευθύνων σύμβουλος ολόκληρου του κλάδου εστίασης της Vivartia, που περιλαμβάνει τόσο την Everest, τα Flocafe και τα εστιατόρια La Pasteria όσο και την ιστορική αλυσίδα ταχυφαγείων Goody’s.
Ως διευθύνων σύμβουλος της MIG και του Ομίλου Goody’s-Everest κ. Παπανικολάου τιμήθηκε το 2017 από τα Retail Business Awards.
Ο κ. Παπανικολάου τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στο λιανεμπόριο ως επικεφαλής του κλάδου εστίασης της Vivartia και ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Επιπροσθέτως, ο κ. Παπανικολάου έλαβε τιμητικό βραβείο για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Goody’s, της μεγαλύτερης αλυσίδας εστίασης της Ελληνικής αγοράς.
Ο νέος θεσμικός επενδυτής
Ο νέος θεσμικός επενδυτής της εταιρείας κ. Μίλερ, εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας συμμετοχών, μιλώντας για τη νέα επενδυτική του κίνηση εμφανίστηκε αισιόδοξος, τόσο για την ελληνική οικονομία όσο για την πορεία της MIG την οποία χαρακτήρισε «επενδυτική ευκαιρία».
Η συναλλαγή ήταν εξωχρηματιστηριακή και μετά από αυτή το Dubai Group που είχε αποκτήσει το 31% της MIG το 2006 μηδενίζει και τυπικά τη συμμετοχή του, καθώς ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε «παθητικό» μέτοχο και δεν είχε εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με αξιόπιστους αναλυτές της αγοράς, μετά την αποχώρηση του Dubai ο τίτλος της MIG λογικά ανασαίνει καθώς επί μεγάλο χρονικό διάστημα το Dubai Financial Group μέσω της πολιτικής μείωσης του ποσοστού του στην MIG είχε στείλει το μήνυμα στην αγορά ότι αποχωρεί και αυτό πρακτικά δεν βοηθούσε στο μήνυμα που περνούσε η εταιρεία στο επενδυτικό κοινό.
Ταυτοχρόνως επισημαίνουν ότι ο Γερμανός επενδυτής εμφανίζεται φιλικός στο project της MIG, πιστεύει ότι έχει επενδυτικές και χρηματιστηριακές προοπτικές. Και τονίζουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της MIG έδειχνε καλή συμπεριφορά κυρίως γιατί προσπαθούσε η μετοχή να κλείσει το τεράστιο χάσμα αποτίμησης με τις θυγατρικές.
Επισημαίνεται τέλος πως η χρηματιστηριακή αξία των θυγατρικών και συμμετοχών π.χ. Υγεία, Attica Group κ.α. είναι πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής αξίας της MIG και είναι φυσικό κάποια στιγμή να αυξηθεί και η αξία της μητρικής MIG, καθώς θεωρείται αδικαιολόγητο να βρίσκεται η χρηματιστηριακή αξία της MIGμόνο στα 123 εκατ. Ευρώ.

 rizopoulospost.com