Δευτέρα, Ιανουαρίου 29

Έκθεση Oxfam για το 2017: Το 82% του παγκόσμιου πλούτου στο 1% του πλανήτη

Για μια ακόμη χρονιά οι οικονομικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν τρομακτικές. Σύμφωνα με έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης OXFAM που αγωνίζεται για την εξάλειψη της φτώχειας, το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέληξε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.
Με τον τίτλο «Ανταμείψτε τη δουλειά, όχι τον πλούτο», η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός επισημαίνει ότι «το μπουμ των δισεκατομμυριούχων δεν είναι ένδειξη μιας ευημερούσας οικονομίας, αντιθέτως είναι σύμπτωμα της αποτυχίας του οικονομικού συστήματος».
Και όπως τονίζει η διευθύντρια της OXFAM Ουίνι Μπιανίμα «οι οικονομίες μας ανταμείβουν τον πλούτο, αντί της σκληρής δουλειάς εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ελάχιστοι στην κορυφή (της πυραμίδας) γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, τα εκατομμύρια στη βάση μένουν παγιδευμένα σε μισθούς φτώχειας».
«Υφίστανται εκμετάλλευση οι άνθρωποι που φτιάχνουν τα ρούχα που φοράμε, που συναρμολογούν τα κινητά μας τηλέφωνα, που καλλιεργούν τα τρόφιμα που τρώμε, για να εξασφαλίζεται ο διαρκής εφοδιασμός με φθηνά προϊόντα, και επίσης για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών και των πλουσίων επενδυτών τους», σημειώνει η Μπιανίμα στο δελτίο Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με την έκθεση της OXFAM, περίπου 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς, την ώρα που το πλουσιότερο 1% ωφελήθηκε από το 82% του πλούτου που παρήχθη πέρυσι.
Από το 2010, δύο χρόνια μετά το παγκόσμιο κραχ του 2008, ο πλούτος της λεγόμενης «οικονομικής ελίτ» αυξάνεται κατά μέσο όρο περί το 13% σε ετήσια βάση και η κορύφωση του φαινομένου καταγράφηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2016 και του Μαρτίου του 2017, σε μια περίοδο κατά την οποία σημειώθηκε «η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία του αριθμού των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια», με ρυθμό που έφθανε τον έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε δύο ημέρες.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση, η OXFAM συνιστά να περιοριστούν τα μερίσματα για τους μετόχους και τα πριμ για τους επικεφαλής επιχειρήσεων, να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, να τερματιστεί το «μισθολογικό χάσμα» μεταξύ ανδρών και γυναικών, να ενταθεί ο αγώνας εναντίον της φοροδιαφυγής.