To πραγματικό “πρόσωπο” του Ερντογάν: Θα συνεχιστούν οι μαζικές συλλήψεις για το πραξικόπημα…

EPA/SEDAT SUNA


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 είναι δικαιολογημένες και ενδέχεται να συνεχιστούν.
«Μιλώντας για καταστολή, κάνετε ένα λάθος. Σήμερα στη Γαλλία βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σωστά; Γιατί η Γαλλία το εφάρμοσε; Έγινε κάποια απόπειρα
πραξικοπήματος; Όχι, έχουν συμβεί 5,10,15,20 τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά στην Τουρκία συνέβη μια απόπειρα πραξικοπήματος…Έχουμε καταδικάσει όσους ανθρώπους ήταν αναγκαίο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
Πρόσθεσε πως οι υποστηρικτές του πραξικοπήματος βρίσκονταν σε όλους τους κυβερνητικούς θεσμούς της χώρας και ο αριθμός τους ήταν «παραδόξως μεγάλος».
«Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποστηρικών τρομοκρατικών οργανώσεων στον κυβερνητικό μηχανισμό», σημείωσε ο Ερντογάν.
Η Άγκυρα προχώρησε σε πρωτοφανείς μαζικές εκκαθαρίσεις συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών επικριτών της εξουσίας, δημοσιογράφων και ακτιβιστών που αγωνίζονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις μαζικές συλλήψεις υπάρχουν φερόμενοι υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος, παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη το έχει αρνηθεί. Οι διώξεις έχουν επίσης στόχο επικριτικά προς την κυβέρνηση μμε και φιλοκουρδικούς κύκλους.“Τις προκλήσεις από το εξωτερικό” στις ταραχές του Ιράν καταδικάζει ο πρόεδρος Ερντογάν
Οι «προκλήσεις» που προέρχονται από το εξωτερικό στο πλαίσιο των πρόσφατων ταραχών στο Ιράκ «δεν είναι ορθές» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Κάποιοι από το εξωτερικό προκαλούν την κατάσταση και αυτές οι προκλήσεις δεν είναι ορθές», τόνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε μια συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, την παραμονή της επίσκεψής του στο Παρίσι.
«Αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα στο Ιράν, αυτές είναι αιτήματα ελευθερίας του λαού του Ιράν και δεν θα πρέπει άνθρωποι από το εξωτερικό, όπως έκαναν την περίοδο των γεγονότων στο (συμβολικό σημείο) της Τακσίμ στην Τουρκία, να πράξουν το ίδιο, να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών, αφήστε τους να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «συνομίλησα με τον (Ιρανό ομόλογό του) Ροχανί και από ό,τι έχω δει, η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί σε μία με δύο μέρες. Μου είπαν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Παρίσι αύριο, ο Τούρκος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «προσδίδει μεγάλη σημασία σε αυτήν (…) Στα περιφερειακά ζητήματα, στο διμερές πεδίο, τα βήματα που έχουμε ήδη κάνει με τον κύριο Μακρόν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά τη διέλευση από το τουρκικό έδαφος γάλλων και ευρωπαϊκών τζιχαντιστών, που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη Συρία ή το Ιράκ, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να «προσφέρει κάθε είδους στήριξη στα κράτη που συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το ζήτημα».
Είπε ότι η Τουρκία είχε ήδη «εκδώσει περίπου 5.600 ξένους μαχητές» και έχει συλλάβει ακόμη 54.000 Τούρκους.


ΑΠΕ-ΜΠΕ