Δευτέρα, Φεβρουαρίου 5

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ---Κατασχέσεις-ρυθμίσεις φέρνουν 20 εκατ. ευρώ την ημέρα στα ξένα ΚΟΡΑΚΙΑ

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΙΝΑ !
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μια… δόση ΕΝΦΙΑ πληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης παλαιότερων οφειλών. Μήνα με το μήνα η φορολογική διοίκηση ανεβάζει στροφές στο πεδίο της αναγκαστικής είσπραξης φορολογικών οφειλών που μένουν απλήρωτες από τους φορολογούμενους και έτσι εισρέει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης είναι αποκαλυπτικά της πίεσης που ασκείται πλέον σε όσους δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
-Το 2017 εισπράχθηκαν από παλαιές ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, δηλαδή από φορολογικές οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2016 συνολικά 2,678 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Από νέες οφειλές, δηλαδή όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες εντός του 2017 εισπράχθηκαν πέρυσι 2,435 δισ. ευρώ.
-Το σύνολο των παλαιών και νέων φορολογικών οφειλών που εισπράχθηκαν εντός του 2017 ανήλθε σε 5,1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια κυρίως από κατασχέσεις και ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης οφειλών η φορολογική διοίκηση εισπράττει κάθε μήνα περίπου 426 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι μια μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ (περίπου 20 εκατομμύρια κάθε εργάσιμη ημέρα).
-Το σύνολο των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 4.068.857 φορολογούμενους.
-Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχει δικαίωμα να επιβάλλει η φορολογική διοίκηση σε 1.744.115 φορολογούμενους (π.χ. χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ).
-Ήδη έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις σε 1.050.077 φορολογούμενους, δηλαδή περίπου στο 60% των φορολογούμενων που η εφορία μπορεί να επιβάλει κατασχέσεις.
-Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να επιβληθούν κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε άλλους περίπου 700.000 φορολογούμενους. Ο ρυθμός των οφειλετών στους οποίους επιβάλλονται κατασχέσεις αυξάνεται με ρυθμό περίπου 20.000 μηνιαίως.
Τα πιο συνηθισμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση είναι η κατάσχεση εισοδημάτων και ποσών στα χέρια τρίτων. Πιο συγκεκριμένα εκδίδει κατασχετήριο για υπόλοιπα που τηρεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς ο οφειλέτης, επιβάλλει κατάσχεση ενοικίων ή απαιτήσεων από πελάτες το οποίο επιδίδεται στα χέρια του ενοικιαστή ή του πελάτη και ο τελευταίος υποχρεώνεται να αποδίδει το μίσθωμα στο δημόσιο ταμείο.