Σάββατο, Φεβρουαρίου 24

Ηχηρό μήνυμα Μέρκελ: Η στήριξη στην Ελλάδα είναι δεδομένη.-ΣΤΗΡΙΞΗ:Φτώχεια, ανεργία, 20.000 χιλιάδες νεκροί τα θύματα των Μνημονίων, 99 χρόνια κατοχή ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ηχηρό μήνυμα Μέρκελ: Η στήριξη στην Ελλάδα είναι δεδομένη
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα
Μέρκελ, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.
Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η Άγγ. Μέρκελ, όταν ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο
Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, λέγοντας πως η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική - γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.
Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.
Συναντήσεις και επαφές του πρωθυπουργού  
Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανία Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ εκκρεμεί συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. Και στις δύο συναντήσεις θα συζητήσει για την περιοδεία Γιούνκερ-Μογκερίνι τις επόμενες μέρες σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει για το ονοματολογικό τη πΓΔΜ και άλλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.
Επίσης, από κοινού ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.