Κυριακή, Φεβρουαρίου 11

Την πόρτα εξόδου βλέπουν 5.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες

Νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου εγκαινιάζουν πυρετωδώς οι τράπεζες. Το μεγάλο «αγκάθι» για τις διοικήσεις των τραπεζών είναι η υλοποίηση της δέσμευσής τους έναντι του SSΜ και των μετόχων τους να μειώσουν περαιτέρω το δίκτυο των καταστημάτων και το προσωπικό.


Τις προηγούμενες ημέρες έληξε η περίοδος αποδοχής του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Eurobank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν 400 άτομα αποδέχτηκαν το πρόγραμμα, το οποίο πρόσφερε ενισχυμένο «πακέτο» μέγιστης αποζημίωσης στις 180.000 ευρώ (από 170.000 ευρώ που είχαν τα μέχρι πρότινος προγράμματα εθελουσίας των τραπεζών). Το πλαφόν αυτό ακολούθησε και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς θα ισχύσει μέχρι τις 20 του μηνός.

Σε ανάλογες κινήσεις για τη μείωση του προσωπικού τους αναμένεται να προχωρήσουν και οι τράπεζες Alpha και Εθνική.

Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με στελέχη τραπεζών, οι συνδυασμένες πιέσεις για τη μείωση καταστημάτων και προσωπικού στις τράπεζες δρομολογούν 4.000 - 5.000 αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων μέσα στην τριετία 2018 - 2020.

Πρόκειται για αποχωρήσεις που κατανέμονται χονδρικά από 1.000 άτομα σε Εθνική, Alpha και Eurobank και 2.000 στην Τράπεζα Πειραιώς. Αποχωρήσεις που δεν θα γίνουν με εύκολο τρόπο, αφού στην πλειοψηφία τους θα υλοποιηθούν με απολύσεις και όχι συναινετικά, φέρνοντας και στην τραπεζική βιομηχανία το οξύ πρόβλημα της ανεργίας.

Τα προγράμματα εθελουσίας δείχνουν ότι έχουν «φρακάρει», αφού πλέον απευθύνονται αναγκαστικά σε νέους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν κίνητρο αποχώρησης, σε ένα περιβάλλον, μάλιστα, έντονης εργασιακής και ασφαλιστικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, είναι αδύνατη η βελτίωση των κινήτρων αποχώρησης, αφού η μάξιμουμ αποζημίωση των 180.000 ευρώ αποτελεί «ταβάνι».