Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16

Γιατρός του Χάρβαρντ προτείνει 5 ασκήσεις για τέλειο και υγιές σώμα

Γιατρός του Χάρβαρντ προτείνει 5 ασκήσεις για τέλειο και υγιές σώμα
O Ι-Min Lee, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard ανατρέπει το μύθο που θέλει τη κλασική μορφή γυμναστικής να είναι η ιδανική για  το σώμα μας. 

Προτείνει αντί του τρεξίματος,  άλλα είδη εκγύμνασης που οδηγούν σε απώλεια βάρους,  στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος, στην προστασία της καρδιάς και την ενδυνάμωση των οστών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας περιγράφονται στην έκθεση υγείας της Ιατρικής Σχολής του Harvard που τιτλοφορείται  "Αρχίζοντας την άσκηση". Οι ασκήσεις που προτείνονται είναι οι εξής: 

1. Κολύμπι

Τέλεια γυμναστική χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς η κολύμβηση, καθώς με αυτή ασκείται ο κάθε μυς του σώματος. Θωρακίζεται η καρδιά, ενώ η επαφή με το νερό απαλάσσει από την πίεση, το στρες και είναι ιδανική για ανθρώπους που έχουν αρθρίτιδες. Η κολύμβηση για 30 έως 45 λεπτά είναι η ιδανική αερόβια άσκηση  για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης καθώς φτιάχνει την κακή διάθεση και μειώνει το άγχος. 

2. Ται Τσι

Πρόκειται για τη γνωστή κινεζική πολεμική τέχνη.  Η άσκηση εκτελείται αργά, με απαλές κινήσεις, απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή στην αναπνοή. Προτείνεται για ανθρώπους όλων των ηλικιών καθώς  ο καθένας μπορεί να  γυμναστεί  με το δικό του ρυθμό. Συστήνεται ιδιαίτερα για ηλικιωμένους επειδή η ισορροπία χάνεται με το πέρασμα του χρόνου, όπως σχολίασε ο Μin Lee.

3. Γυμναστική ενδυνάμωσης

Για ενδυνάμωση προτείνονται βάρη. Όλες οι σχετικές έρευνες προτείνουν δύο  επιλογές: Ή τη χρήση μεγάλων βαρών και λίγες επαναλήψεις είτε ελαφρύτερα βάρη και περισσότερες επαναλήψεις για πιο δυνατούς μυς .

4. Περπάτημα

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά το περπάτημα αποδεικνύεται και είναι  ισχυρό φάρμακο.

Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά - ακόμα και σε μέτριο ή χαλαρό ρυθμό - μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για τον εγκέφαλο και το σώμα. 

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι σε ενήλικες ηλικίας 60 έως 88 ετών, το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες, είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχύει τη συνδεσιμότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την απώλεια της μνήμης.  

Μια πιλοτική μελέτη σε άτομα με σοβαρή κατάθλιψη διαπίστωσε ότι μόλις 30 λεπτά περπάτημα σε διάδρομο για 10 ημέρες ήταν «επαρκή για να παράγoυν μια κλινικά σημαντική και στατιστικά σημαντική μείωση της κατάθλιψης».

Εάν δεν ασκείστε τακτικά, η σχολή του Harvard συνιστά να ξεκινήσετε βόλτες για 10-15 λεπτά μέχρι να φτάσετε κάποια στιγμή να κάνετε πεζοπορία 30- 60 λεπτά.

5. Ασκήσεις Κέγκελ

Οι ασκήσεις Kegel είναι σημαντικές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Βοηθούν στην ενίσχυση μίας ομάδας μυών γνωστών ως "πυελικό έδαφος". Καθώς μεγαλώνουμε, αυτοί οι μύες (που περιλαμβάνουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το λεπτό έντερο και το ορθό) ίσως αρχίσουν να χαλαρώνουν. 

Ο σωστός τρόπος για να κάνετε ασκήσεις κέγκλε συνεπάγεται τη συμπίεση των μυών που θα χρησιμοποιούσατε για να κρατάτε τα ούρα ή το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ.  Καλό είναι αυτό να διαρκεί για 2 -3 δευτερόλεπτα.