Τετάρτη, Φεβρουαρίου 7

Ιράκ: Η κόρη του Σαντάμ Χουσεΐν στη λίστα με τους 60 καταζητούμενους τρομοκράτες

Οι ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας έδωσαν χθες Κυριακή στη δημοσιότητα για πρώτη φορά τα ονόματα των 60 πλέον καταζητούμενων προσώπων για συμμετοχή στις τρομοκρατικές οργανώσεις αλ Κάιντα, Ισλαμικό Κράτος ή στο κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.
Στον κατάλογο αυτό, ένα αντίγραφο του οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, περιλαμβάνεται και η κόρη του Σαντάμ Χουσεΐν, Ραγκάντ, που ζει στην Ιορδανία.

Επίσης αναφέρονται τα ονόματα 28 στελεχών του ΙΚ, 12 της αλ Κάιντα και 20 του κόμματος Μπάαθ, μαζί με το αξίωμά τους, τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται και στις περισσότερες περιπτώσεις φωτογραφίες τους.
Όλοι είναι Ιρακινοί, εκτός από έναν Λιβανέζο, τον Μάαν Μάσουρ, που κατηγορείται ότι στρατολογούσε συμπατριώτες του για να πολεμήσουν στο Ιράκ.
"Αυτή η ιστορία αφορά την εποχή της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, όταν στηρίζαμε την ιρακινή αντίσταση (…) Ναι, διεξαγάγαμε δραστηριότητες κατά της αμερικανικής κατοχής", δήλωσε ο ίδιος στο AFP.
Το όνομα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επικεφαλής του ΙΚ, δεν περιέχεται στον κατάλογο. Όταν ρωτήθηκε σχετικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας αρνήθηκε να εξηγήσει για ποιο λόγο.
"Πρόκειται για τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες από τις δικαστικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτά τα οποία μέχρι τώρα ήταν απόρρητα", επεσήμανε η πηγή, διευκρινίζοντας ότι αργότερα θα δημοσιοποιηθούν και άλλα.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται στελέχη του ΙΚ στη Μοσούλη και την επαρχία Νινευή, καθώς και σε αυτές του Κιρκούκ, της Ντιγιάλα και της Άνμπαρ, τα οποία κατηγορούνται για φόνους, επιθέσεις με εκρηκτικά, επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και χρηματοδότηση και παροχή όπλων στη τζιχαντιστική οργάνωση.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Φαρές Μοχαμάντ Γιουνές αλ Μάολα, ο κυβερνήτης του ΙΚ στην επαρχία του βορειοδυτικού Ιράκ, καθώς και ο Σαντάμ Χουσεΐν αλ Τζουμπούτι, ο εμίρης της νότιας Μοσούλης. Επίσης περιλαμβάνεται ο Φαουάζ Μοχαμάντ Μούτλαγκ, πρώην αξιωματούχος των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, και μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου του ΙΚ καθώς και οι τρεις γιοι του.
Από στους τζιχαντιστές της αλ Κάιντα ξεχωρίζει ο Άμπντελ Νάσερ αλ Τζανάμπι, ένας μουφτής χρηματοδότησης της οργάνωσης και πρώην βουλευτής.
Σε ό,τι αφορά το κόμμα Μπάαθ, εκτός από την κόρη του πρώην δικτάτορα, στον κατάλογο βρίσκεται ο Μοχαμάντ Γιούνες αλ Άχμαντ, επικεφαλής ενός από τα παρακλάδια του κόμματος μετά τη διάλυσή του το 2003.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ