Τρίτη, Φεβρουαρίου 6

Σάλος με το ηλεκτρονικό βραχιόλι που θέλει να φορέσει η Amazon στους εργαζόμενους της

Με τις κινήσεις του χεριού θα «ανιχνεύει» ποιος είναι αποδοτικός και ποιος… λουφάρει
Σάλος με το ηλεκτρονικό βραχιόλι που θέλει να φορέσει η Amazon στους εργαζόμενους της
Η Amazon κατοχύρωσε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει, μέσω ενός βραχιολιού, να ανιχνεύονται οι κινήσεις των χεριών των υπαλλήλων της στις αποθήκες προκειμένου να παρακολουθεί την εργασία τους, μια ιδέα που προκάλεσε ήδη την κατακραυγή στην Ιταλία.
Αυτό το σύστημα «ανίχνευσης (…) των κινήσεων των χεριών ενός υπαλλήλου (…) θα μπορούσε να
χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ολοκλήρωσης των έργων που τους έχουν ανατεθεί» όπως την απογραφή κα την προετοιμασία των παραγγελιών, εξηγείται στα επίσημα έγγραφα που σχετίζονται με αυτήν την ευρεσιτεχνία, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και τα οποία δημοσίευσε ο ιστότοπος Geekwire.
Η συσκευή «προβλέπεται να τοποθετείται (…) κοντά στο χέρι ώστε να εκπέμπει δονήσεις» οι οποίες θα κατευθύνουν τον εργαζόμενο, σημειώνεται στο έγγραφο.
«Η φημολογία σχετικά με αυτήν πατέντα είναι εσφαλμένη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου της Amazon. «Καθημερινά, σε οποιαδήποτε επιχείρηση στον κόσμο, οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν σκάνερ στο χέρι για να κάνουν την απογραφή και να προετοιμάσουν τις παραγγελίες», συμπλήρωσε η ίδια.
«Η τοποθέτηση αυτού του εξοπλισμού σύντομα στον καρπό των υπαλλήλων θα τους επιτρέπει να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα και να μην έχουν συνεχώς το βλέμμα τους στραμμένο σε οθόνες» εξήγησε η Amazon, εκτιμώντας ότι εάν αυτή η ιδέα υλοποιηθεί κάποια στιγμή, θα βελτιώσει τον τρόπο οργάνωσης των υπαλλήλων οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την προετοιμασία των παραγγελιών.
Η ιδέα έχει ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ιταλία και ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «η πρόκληση είναι να γίνεται ποιοτική δουλειά και όχι η εργασία με ένα βραχιόλι».
«Άνθρωπος ή σκλάβος; Θέλω να επανέλθει η αξιοπρέπεια στην εργασία, ορισμένες πολυεθνικές εκμεταλλεύονται, ασκούν πιέσεις και κατόπιν απορρίπτουν. Αρκετά!» ήταν η αντίδραση του ηγέτη της Λέγκας του Βορά Ματέο Σαλβίνι.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα, κατέστησε σαφές ότι στην Ιταλία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποτέ τα «ηλεκτρονικά βραχιόλια».
Ο Καλέντα πρόσθεσε ότι σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της εταιρίας, πρόσθεσε ότι «τα μόνα βραχιόλια που χρησιμοποιούνται, στην Ιταλία, είναι εκείνα των χρυσοχόων». «Οι εκπρόσωποι της εταιρίας φαίνεται ότι κατάλαβαν», τόνισε ο υπουργός.
Παράλληλα, την χρήση των ηλεκτρονικών βραχιολιών που φέρεται ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει η εταιρία (σύμφωνα με τον ιστότοπο GeekWire) απέρριψε και η ιταλική Κρατική Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. «Μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν σε αντίθεση με την νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, τόσο Ιταλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη», υπογραμμίζει η Αρχή.
Το δε ιταλικό υπουργείο Εργασίας προσθέτει ότι τα «βραχιόλια» αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν υπάρξει σαφής συναίνεση των συνδικάτων, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατηγορεί την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, ότι με τις μεταρρυθμίσεις της, άνοιξε τον δρόμο σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.