Δευτέρα, Φεβρουαρίου 5

Το παρασκήνιο της εξουσίας και το τέλος της ανοχής


Του Άγη Βερούτη
Το χθεσινό συλλαλητήριο δεν ήταν κομματικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών που κατεβήκαμε χθες ήταν γέροι, παιδιά και πολλοί άνθρωποι που κανονικά δεν κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια.
Είμαι σίγουρος ότι πολλά κόμματα θα ήθελαν να πάρουν την κυριότητα της χθεσινής λαοθάλασσας.
Επίσης είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εχθές στους δρόμους έχουν πολιτικές πεποιθήσεις όλου του εύρους του πολιτικού φάσματος.
Θα ήταν λάθος κάποια κόμματα να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν την πατρότητα της χτεσινής εκδήλωσης.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουν. Ούτε σημαίνει ότι η συγκυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να αποδώσει την πατρότητα της χθεσινής λαοθάλασσας σε ακραία στοιχεία του πολιτικού φάσματος, για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να ενισχύσει την προπαγάνδα ότι όσοι κατέβηκαν εχθές στο δρόμο ήταν στο σύνολό τους γραφικοί, θρησκόληπτοι, ακροδεξιοί, μπαχαλάκηδες και άλλοι λούμπεν.
Σε αυτό το μοτίβο κινείται και η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας ότι το σύνολο των διαδηλωτών προσέγγισε τις 140.000 κόσμου. Είναι βέβαιο ότι αν πιστέψουμε για 140.000 ανθρώπους, τότε θα ήταν εφικτό σε κάποιους να αποδώσουν την παρουσία των ανθρώπων αυτών σε ακραία πολιτικά σχήματα. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας μάτια για να κρίνουμε το μέγεθος του κόσμου που βρισκόταν εκεί, τότε θα δούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν παραπάνω από μισό εκατομμύριο κόσμου σε κινητοποιήσεις ακροδεξιών οργανώσεων ή σε όποιον άλλον θα άρεσε στη συγκυβέρνηση να αποδώσει τη χθεσινή λαοθάλασσα. 
Ως αυτόπτης μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι αδύνατον να γεμίσεις με κόσμο την πλατεία Συντάγματος, την Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Σοφίας, την Αμαλίας, και δεκάδες μικρότερους δρόμους, με 140.000 κόσμο ή ακόμα και με 300 χιλιάδες κόσμο. 
Αυτομάτως το πλήθος του κόσμου στο συλλαλητήριο καθορίζει και τη σύσταση του κόσμου αυτού.
Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο κόσμος αυτός στη συγκυβέρνηση σίγουρα είναι πιο περίπλοκο.
Καταρχήν, δεν ήταν ένα μήνυμα μόνο. Ή παρουσία του κόσμου είχε πολλαπλή έννοια. Ένα μήνυμα σίγουρα ήταν να σταματήσει η συγκυβέρνηση τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Το ίδιο αυτό το μήνυμα σε δεύτερη ανάγνωση σημαίνει επί της ουσίας ότι ο Έλληνας δεν έχει εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές ικανότητες της σημερινής συγκυβέρνησης για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ελλάδος. 
Αυτό είναι ξεκάθαρο και από τη δήλωση του κεντρικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κυρίου Νίμιτς, ότι η παρούσα συγκυρία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι μοναδική, καθώς είναι άγνωστο αν μετά από δύο χρόνια όποια κυβέρνηση έχει αναλάβει θα είναι διατεθειμένη να λυθεί το σκοπιανό με τον τρόπο που εκείνος θα θεωρούσε σκόπιμο. Με εύσχημο τρόπο ο κύριος Νίμιτς λέγει ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι υποχωρητική ως προς τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Είναι ξεκάθαρο για οποιονδήποτε Έλληνα ότι ΔΕΝ είναι προς συμφέρον της χώρας να λυθεί το Σκοπιανό από την παρούσα κυβέρνηση.
Η άποψη του κυρίου Νίμιτς για τη σημερινή συγκυβέρνηση συνεπικουρείται και από την άποψη άλλων ξένων αξιωματούχων οι οποίοι είχαν την τύχη να διαπραγματευτούν μαζί της. 
Συγκεκριμένα ο κύριος Ντάισελμπλουμ έχει πει χωρίς περιστοφές ότι η σημερινή κυβέρνηση τους έκανε τα χατίρια σε ό,τι αφορούσε τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Ελλάδα. Είπε δηλαδή ότι καμιά άλλη κυβέρνηση πλην της σημερινής δεν ήταν τόσο υποχωρητική ως προς την παράδοση των συμφερόντων της Ελλάδας στις απαιτήσεις των δανειστών.
Δεν ήταν τυχαία πολλά από τα συνθήματα που ακούγονταν στο χθεσινό συλλαλητήριο και αφορούσαν τα μνημόνια που έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εκσυγχρονίσουν τη χώρα μας τα τελευταία οχτώ χρόνια. Επί της ουσίας ο κύριος Ντάισελμπλουμ λέγει ότι καμιά άλλη κυβέρνηση δεν θα συμφωνούσε στη δέσμευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στη διαχείριση των δανειστών. Επίσης λέγει ότι οι επικείμενοι 40.000 πλειστηριασμοί που έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει στα επόμενα δύο χρόνια δεν θα μπορούσαν να είχαν συμφωνηθεί με καμία άλλη κυβέρνηση.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι όσοι εκπροσωπώντας ξένα συμφέροντα έρχονται σε επαφή με τη σημερινή συγκυβέρνηση, προτιμούν αυτήν ως συνομιλητή από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό. Με τον τρόπο που δημοσιοποιούν την ικανοποίησή τους, λέγουν στον καθημερινό Έλληνα πολίτη ότι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει τα συμφέροντα του καλύτερα.
Για αυτό το διεθνές παρασκήνιο ενδοτισμού κατέβηκε ο κόσμος εχθές στον δρόμο.
Οι ξένοι τρίβουν τα χέρια τους και οι Έλληνες βουλιάζουν στους φόρους.
Ανάμεσα στα πολλά μηνύματα που έφερε το χθεσινό συλλαλητήριο, για το Σκοπιανό, για τα ανεπιτυχή μνημόνια, για την υπερφορολόγηση, για το έλλειμμα πραγματικών μεταρρυθμίσεων, για τη συνεχή μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων χωρίς αντίκρυσμα, για την πτώση της κατανάλωσης της τάξεως του 7,6% στα τρόφιμα (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ Νοεμβρίου), για την πτώση των περιουσιακών αξιών των Ελλήνων κατά 38% στην τελευταία δεκαετία χωρίς αντίκρυσμα (στοιχεία World Wealth report 2017), για όλα όσα γίνονται και δεν θα έπρεπε και όσα θα έπρεπε να γίνονται και δεν γίνονται. 
Αν μπορεί να συνοψίσει κάποιος την πλειάδα των μηνυμάτων του χθεσινού συλλαλητηρίου σε μία φράση, αυτή θα ήταν ότι οι χθεσινοί διαδηλωτές "Αποσύρουν την ψήφο ανοχής τους στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση".
Τελεία. 
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Twitter: @Agissilaos
agissilaos@gmail.com