Σάββατο, Φεβρουαρίου 10

Μισό μέτρο έφτασε το χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

Ο καιρός δείχνει τα «δόντια» του
Σαρώνει η «Ιοκάστη»: Μισό μέτρο έφτασε το χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

Επί ποδός οι αρμόδιοι φορείς για την αποφυγή προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου - Κατολισθήσεις και πολλή βροχή στα πεδινά των Τρικάλων
Το βαρομετρικό χαμηλό «Ιοκάστη» ξεκίνησε το πέρασμά του στην Ήπειρο με σφοδρές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων.

Έως και μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές στα ορεινά του νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα.
«Από το περασμένο βράδυ συνδράμουν 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στην αντιμετώπιση της επέλασης του χιονιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Στα πεδινό τμήμα του νομού υπάρχει έντονη βροχόπτωση, έχει ανέβει η στάθμη των ποταμών, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η Πολιτική Προστασία του Νομού Τρικάλων που είχε τεθεί σε επιφυλακή, επιχειρεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου όπου υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων στο οδόστρωμα και στην απομάκρυνση του χιονιού, ενώ περισσότερη ανησυχία υπάρχει για τον όγκο του νερού στο παραποτάμιο σύστημα που αναμένεται να προκαλέσει τα συνήθη προβλήματα με υπερχειλίσεις στα όρια Τρικάλων-Καρδίτσας και στην περιοχή της Φαρκαδόνας όπου απουσιάζουν δεκαετίες τώρα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών αυτών.


Το «έστρωσε» σε Μέτσοβο και Τζουμέρκα

Πυκνό χιόνι πέφτει στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου, του Ζαγορίου, της Κόνιτσας των Τζουμέρκων αλλά και στα ορεινά της Άρτας στα Θεοδώριανα, ενώ βροχοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα.

Εννέα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκονται κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου για αποχιονισμό και ρίψεις ποσοτήτων αλατιού, ενώ επί ποδός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων είναι οι Δήμοι και αρμόδιοι φορείς.





Πηγή: epirus-tv-news


Σαρώνει η «Ιοκάστη»

Το βαρομετρικό χαμηλό «Ιοκάστη», θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα από τον κόλπο της Σύρτης (βόρεια της Λιβύης) προς την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτική Μακεδονία.

Βροχές θα σημειωθούν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, σε Πελοπόννησο, Νότιο Ιόνιο και Στερεά Ελλάδα. Μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου θα είναι ισχυρά. Βροχές αναμένονται και στην Αττική καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και καταιγίδες από το μεσημέρι έως και τα μεσάνυχτα. Εν τω μεταξύ, χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά, στη δε Δυτική Μακεδονία από τα 600 μ.

Για την Κυριακή, προβλέπεται ότι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, και από το μεσημέρι και έπειτα θα εξασθενήσουν.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα, Σάββατο:

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα). Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από τη νύχτα στα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη Στερεά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και ημιορεινά της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νοτιά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική στέρεα και την Εύβοια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νοτιά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρά στις Κυκλάδες και πιθανόν στην Κρήτη.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στα νησιά του ανατολικού αιγαίου και πιθανόν στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός αύριο, Κυριακή

Την Κυριακή από το πρωί από τα ίδια φαινόμενα θα επηρεαστούν η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μεσημέρι τα φαινόμενα θα πλήξουν Ιόνιο, Ήπειρο, ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πυκνή χιονόπτωση θα υπάρχει στα ορεινά και πάλι, ενώ τα χιόνια θα “κατέβουν¨στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία ως τα 600 μέτρα υψόμετρο.

Άκρως χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός. Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αναμένεται σήμερα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν 6 με 7 μποφόρ. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νοτιά ενώ θα υπάρξει και πτώση της θερμοκρασίας.

 http://www.protothema.gr