Έντι Ράμα: Ο Αλβανός πρωθυπουργός εμμένει σε «Τσάμικο» ζήτημα

Έντι Ράμα: Ο Αλβανός πρωθυπουργός εμμένει σε «Τσάμικο» ζήτημα
Το «Τσάμικο» ζήτημα επαναφέρει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συνδυάζοντάς το με ανθρώπινα δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών του έχει παραδεχτεί ότι οι διαπραγματεύσεις για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων δεν θα ανοίξουν το δρόμο για διεκδίκηση περιουσιών των Αλβανών της «Τσαμουριάς».
Μιλώντας στην αλβανική τηλεοπτική εκπομπή «Real Story», ο κ. Ράμα υπογράμμισε ότι τα Τίρανα δεν τρέφουν καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος της Ελλάδας, όμως για το ζήτημα των περιουσιών μίας αλβανικής κοινότητας και το δικαίωμα απότισης φόρου τιμής, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι υπαρκτό.

Η ελληνική διπλωματία έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι για την Αθήνα δεν υφίσταται «τσάμικο» ούτε θα τεθεί επί τάπητος, κάτι που δεν έχει αλλάξει παρά τη μεγάλη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Ράμα παραδέχτηκε μεν πως οι Έλληνες ορθώς απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί εδαφικών διεκδικήσεων, όμως άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η διάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Δεν είναι δικό μας πρόβλημα εάν η Ελλάδα λέει πως δεν αναγνωρίζω το «τσάμικο», διότι για μας είναι σαφές, εμείς δεν διεκδικούμε εδάφη, εμείς όμως θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα», είπε, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που έδωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση Ράμα ήλθε ωστόσο μία μέρα αφότου ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, παραδέχτηκε ότι οι προχωρημένες ελληνοαλβανικές επαφές των τελευταίων μηνών για διευθέτηση διμερών διαφορών δεν θα δρομολογήσουν διεκδικήσεις για τις περιουσίες των Αλβανών της «Τσαμουριάς».

«Όχι, θα πρέπει να είμαστε σαφείς, δεν ανοίγει αυτόν τον δρόμο», δήλωσε ο κ. Μπουσάτι σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η εξομάλυνση των ελληνοαβλανικών σχέσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, και συμφωνία για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια από τα ελληνικά παράλια, ήτοι το μέγιστο που επιτρέπει η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.