Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12

Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ: Είναι ντροπιαστικό να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο

Γκλιγκόροφ:Ο Παπανδρέου εργάστηκε για μια λύση στο πλαίσιο της ένταξης των Βαλκανίων στην Ε.Ε και στο πλαίσιο της ελληνικής ηγεσίας. Στην συνέχεια οι εθνικιστές ανέλαβαν δράση και στις δύο χώρες»

Ευκαιρία για αμοιβαία λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, βλέπει o Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ, γιος του πρώτου προέδρου των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ.
Σε συνέντευξή του στο protothema.gr o 73χρονος oικονομολόγος που εργάζεται στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών της Βιέννης, θεωρεί θετικό βήμα ότι η κυβέρνηση Ζάεφ αποκήρυξε το «αρχαιομακεδονικό» ιδεολόγημα του Νίκολα Γκρούεφσκι αλλά υπεραμύνεται της ταυτότητας και
της γλώσσας των γειτόνων.
Ο κ. Γκλιγκόροφ θεωρεί ότι «το θέμα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί με κάποιο βαθμό πολιτικής αξιοπρέπειας» και χαρακτηρίζει τους Τσίπρα  και Ζάεφ «μοντέρνους πολιτικούς νέου τύπου, κάτι το οποίο θεωρώ ότι σημαίνει πως και οι δύο θέλουν να κοιτάξουν μπροστά. Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι νομίζω ντροπιαστικό».
Όσον αφορά το Σύνταγμα των Σκοπίων ο κ. Γκλιγκόροφ θεωρεί ότι «το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ πρέπει να αναθεωρηθεί για εσωτερικούς λόγους και στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που θέτει η Ελλάδα».
Ο κ. Γκλιγκόροφ δεν συναινεί πάντως με τις ελληνικές ανησυχίες για αλυτρωτικά σχέδια της ΠΓΔΜ.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε υπάρχοντος αλυτρωτισμού, ούτε υποστήριξης ιδεών αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ. Φυσικά δεν υφίστανται και ενδείξεις για τρομοκρατικές ενέργειες πέρα από τα σύνορα. Πρόκειται για ιστορικές αναφορές, αλλά αν απαιτούνται διαβεβαιώσεις για την ανυπαρξία αλυτρωτισμού ή εδαφικών διεκδικήσεων, τότε ναι, θα πρέπει να υπάρξουν. Δεν νομίζω ότι είναι τίποτε περισσότερο από θεωρητική αμηχανία, όταν κάποιος αγωνίζεται για την ιδιοκτησία του παρελθόντος. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ή πρόκειται να υπάρξουν εδαφικές διεκδικήσεις από την ΠΓΔΜ προς τους γείτονές της», απαντά.
Ερωτηθείς εάν οι δύο χώρες βρέθηκαν κατά το παρελθόν κοντά στην επίτευξη λύσης, ο κ. Γκλιγκόροφ αναφέρει:
«Φυσικά. Θεωρώ ότι ο Σημίτης και ο Παπανδρέου είχαν προσεγγίσει πολύ καλά το όλο ζήτημα. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν τόσο καλή ως προς την συμφωνία, όσο έχει υπάρξει ποτέ. Ο Παπανδρέου εργάστηκε για μια λύση στο πλαίσιο της ένταξης των Βαλκανίων στην Ε.Ε και στο πλαίσιο της ελληνικής ηγεσίας. Στην συνέχεια οι εθνικιστές ανέλαβαν δράση και στις δύο χώρες».kathimerini.gr/