Δευτέρα, Φεβρουαρίου 5

ΑΚΟΥ , ΑΛΕΞΗ


΄Ακου Αλέξη , μεταξύ μας τώρα , δεν μπορεί να μην ξέρεις , ότι τα έχεις κάνει θάλασσα . Ξέρεις , κατάντησες χειρότερος από τον προκάτοχό σου , τον Αντώνη . Το φανταζόσουν ποτέ αυτό ; ΄Επρεπε να το είχες καταλάβει από την αρχή . Τότε που σε εγκατέλειψαν φίλοι , συνεργάτες και υποστηρικτές : η
Ζωή , ο Λαφαζάνης , ο κολλητός σου ο Γαβριήλ , ο Στάθης Παναγούλης , ο Μίκης , ο Γλέζος και τόσοι άλλοι . ΄Επρεπε να το είχες πάρει το μήνυμα : δεν ήταν στραβός ο γιαλός , εσύ αρμένιζες στραβά . Αλλά από ό,τι δείχνουν τα πράγματα , έχεις μια δυσκολία στο να λαμβάνεις τα μηνύματα : Να , πάρε για παράδειγμα το χθεσινό συλλαλητήριο . Αντί να βγεις αντρίκια και να παραδεχθείς , ότι δε
νομιμοποιείσαι πλέον , να διαπραγματεύεσαι το όνομα της Μακεδονίας , γιατί ο λαός δήλωσε ορθά κοφτά και με σθένος την αντίθεσή του , προτίμησες να κρυφτείς στα φουστάνια του φίλου σου του Κοτζιά (που μάλλον ζει στο φεγγάρι και από εκεί το συλλαλητήριο , φαινόταν τόσο μικρό , ούτε καν σαν το σινικό τείχος) και του χουντικού (κατά Στάθη Παναγούλη) Τόσκα .
Αυτός θυμήθηκε τα περασμένα μεγαλεία της επταετίας και επιστράτευσε τις παλιές , καλές μεθόδους της για να φιμώσει την αστυνομία σχετικά με το μέγεθος της συγκέντρωσης . Αλλά , ξέρεις , έκανε λάθος : σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες δεν ήταν 140.000 ο κόσμος . ΄Ολο κι όλο καμιά διακοσαριά ήταν , για την ακρίβεια οι διοργανωτές , οι ομιλητές , οι οικογένειες τους , οι κουμπάροι τους , ίσα ίσα όσοι μαζεύονται σε ένα γάμο . ΄Οσο για τους υπόλοιπους , αυτούς , ξέρεις , που δεν άφηναν ούτε καρφίτσα , να πέφτει στο Σύνταγμα και τις γύρω οδούς ήταν : 578.346 που πήγαιναν για καφέ στη Μ . Βρεταννία , 427.892 που βγήκαν για να ταίσουν τα περιστέρια , 312.789 που βγήκαν να λιαστούν παρέα με τους μετανάστες της κυρα-Τασίας , ενώ εθεάθη και ένας , που έτρεχε προς τις τουαλέτες της Βουλής , λόγω στομαχικών διαταραχών .
΄Ετσι που λες , Αλέξη . Κάνε λοιπόν ένα δημοψήφισμα , να βρεις το δίκιο σου . Βλέπεις , εγώ μαζί σου είμαι . Και γι΄αυτό στο λέω εγγυημένα : θα περάσεις στην Ιστορία (ακριβώς όπως ο Εφιάλτης και τόσοι άλλοι παρεξηγημένοι ήρωες). Κάποτε , που λες , οι άνθρωποι και δη αυτοί που είχαν θέσεις εξουσίας , ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα , για την υστεροφημία τους , αν ξέρεις τι σημαίνει αυτό . Αλλά τι θέλω κι εγώ ; Πόσες καινούργιες λέξεις να μάθεις σε μια μέρα ; Μόλις χθες έμαθες τη λέξη «πατριωτισμός» . Πολλά υψηλά νοήματα μαζεμένα . Τι να πρωτομάθεις με ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι ; Που λες λοιπόν υστεροφημία είναι η φήμη μετά θάνατον . Τι θα γράψει για σένα η Ιστορία ; Σε ποιες σελίδες της θα σε συγκαταλέξει ; Στις λευκές ή στις μελανές ; Μάντεψε . Δεν μπορώ να στα δίνω όλα έτοιμα , εδώ δεν είναι πανεπιστήμιο να κάνεις σκονάκια . Και επειδή , επαναλαμβάνω , εγώ είμαι με το μέρος σου , δεν αποφασίζεις να ακούσεις το μικρό σου το γιό , που σου είπε να κάτσεις σπίτι και να μην ασχολείσαι με την πολιτική ; Ξέρεις , από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια . Τι να σου πει το παιδί ; Γιος σου είναι και σ’ αγαπάει . Στο έφερε απέξω απέξω . Γιατί ξέρεις , Αλέξη , δεν είμαστε όλοι για όλα . Και η Ντόρα , Σίντυ Κρώφορντ ήθελε να γίνει και ο Καραμανλής ποδοσφαιριστής . Τελικά όλοι οι αποτυχημένοι στη Βουλή καταλήγουν . Εμάς δε μας σκέφτεστε λιγάκι ; Γιατί ξέρεις , το να είσαι πρόεδρος δεκαπενταμελούς και να οργανώνεις καταλήψεις απέχει παρασάγγας από το να είσαι πρωθυπουργός και να κυβερνάς μια χώρα .
Φύγε λοιπόν τώρα , όσο είναι νωρίς . ΄Οσο μπορείς να περισώσεις κάτι από την τιμή και την υπόληψή σου . Κάνε μια ηρωική έξοδο , ξέρεις εσύ . Σ’ αυτά είσαι άπιαστος . Βρες κάτι βαρύγδουπο , ξέρεις κάτι για αρχές και αξίες (κι άλλες καινούργιες λέξεις θα μου πεις) και καν’ την με ελαφρά πηδηματάκια . Αυτά για σήμερα Αλέξη . Θα τα ξαναπούμε .
ΜΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ
 triklopodia.gr