Σάββατο, Φεβρουαρίου 17

Κατώτατος; Ποιος κατώτατος…

Του Γιώργου Κράλογλου 

Θα φτάσουν και εκεί. Αρκεί να μην πέσουν. Θα καταργήσουν τον κατώτατο μισθό. Πως; Δια της αριστερής μεθόδου της ελεύθερης αύξησης... ή κάπως έτσι. 
Από πού προκύπτει αυτό; Προς ώρας (επισήμως) από πουθενά. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δεν σταματάει να λέει πως, ως κυβέρνηση, θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, μετά τον Αύγουστο, που βγαίνουμε από τα μνημόνια και θα κάνουμε ό,τι μας γουστάρει... 

Οι αριστεροί όμως θέλουν μετάφραση. Ακόμη και όταν σου λένε καλημέρα. Γιατί αν τους πεις από πού η καλημέρα αφού είναι νύχτα... θα απαντήσουν πως είχαν αυταπάτες...
Μετάφραση θα θέλουν και τον Αύγουστο (ίσως και νωρίτερα) όταν αρχίσουν τα ασαφή, Συριζαϊκά, για αυξήσεις σε μισθούς και κατώτατα όρια, για συλλογικές συμβάσεις και ίσως... επαναφορά επιδομάτων.  
Αλλά η επιχειρηματική αγορά τους προλαβαίνει (από σήμερα) και επιδιώκει να τους αποκόψει τις αυταπάτες με ένα ηχηρό "ξεχάστε, σύντροφοι, τους κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις..." 
Κατ' αρχήν τους παραπέμπει στα στοιχεία του δικού τους ΕΦΚΑ, που (αν αναλυθούν προσεκτικά) δείχνουν ότι, χωρίς εργατικές εισφορές, ο καθαρός μισθός των μερικώς απασχολούμενων ανέρχεται σε 326 ευρώ. Και τον μισθό αυτό τον παίρνουν 636.424 εργαζόμενοι ή σχεδόν το 30% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα 
Στους δε πλήρως απασχολούμενους (αφού αφαιρεθούν οι εργατικές εισφορές) φθάνει μόλις τα 967 ευρώ και τον "απολαμβάνουν" 1.511.369 εργαζόμενοι ή κοντά το 70% του συνόλου. 
Τι άλλο λέει ο ΕΦΚΑ; Ότι κάθε πέρσι και καλύτερα αφού ο μέσος μισθός το 2017 μειώθηκε κατά 22 ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μισθό του 2016. 
Και μετά την πρόσκρουση... στα βράχια της εργασιακής μιζέριας πάμε να δούμε πως κούνησε η αγορά το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ (χθες το μεσημέρι) δια χειρός... ΣΕΒ "…πρέπει να αποσυνδεθεί ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού από τη διαδικασία μισθολογικών αναπροσαρμογών". 
Και υπογραμμίζοντας την υπόδειξη αυτή εισηγούνται (λεπτομερώς), προς κάθε πολιτικό παραλήπτη και ιδίως προς την κυβέρνηση (μιας και αυτά που γράφει ο ΣΕΒ στις εκθέσεις του δεν είναι για να τα διαβάζουν μεταξύ τους...) "...Με την ολοκλήρωση των μνημονίων, το καλοκαίρι του 2018, τίθεται θέμα εισαγωγής ενός νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων, συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, και επικεντρωμένου στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό απαιτεί την αποσύνδεση του μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού των λιγότερο ειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως, για κοινωνικούς λόγους, από τη διαδικασία μισθολογικών αναπροσαρμογών, σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και συστημάτων διαμεσολάβησης και διαιτησίας, που να λαμβάνουν υπόψη κλαδικές και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών εξελίξεων".
Απλά, ξεκάθαρα και κατανοητά… Οι επιχειρηματίες (με τον γνωστό πλάγιο τρόπο του ΣΕΒ) παραγγέλνουν στην κυβέρνηση να ξεχάσει τα παπατζηλίκια με κατώτατους μισθούς και νέα όρια γιατί θα δει τη σημερινή ανεργία (των άνω του 1.000.000) και τη μετανάστευση (των άνω των 500.000) σε ύψη και μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο...
Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προασπίζεται... το δίκιο του εργάτη (όσο και αν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ σκούζουν για το αντίθετο) θα προκύψει (προφανέστατα) ο αντίλογος πως "...δεν θα μας πει εμάς ο ΣΕΒ τι θα κάνουμε όταν βγούμε από τα μνημόνια και αρχίσουμε τους χορούς και τα τσάμικα...".  
Αλλά και σε αυτό, το πιθανότατο ζοριλίκι..., υπάρχει επιχειρηματική απάντηση (όπως την έχει εισπράξει και την αποτυπώνει ο ΣΕΒ στην ίδια έκθεση) "...είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που να επιτρέπει τη συνέχιση και ενίσχυση της ανακαμψιακής πορείας, και όχι να νεκραναστηθεί το σύστημα πριν την κρίση, που οδηγούσε σε υψηλές και υποχρεωτικές για όλους μισθολογικές αναπροσαρμογές, χωρίς σύνδεση με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα των επιμέρους επιχειρήσεων και κλάδων".
Και τώρα πείτε μου εσείς. Μπροστά σε αυτό το (μετά από ένα εξάμηνο) αλαλούμ στην αγορά εργασίας και με την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ στον τοίχο, από το Σκοπιανό, το Τουρκικό, το κομφούζιο Novartiς και τα βλήματα Καμμένου, τι θα επιλέξει ο (χρησιμότατος) Αλέξης Τσίπρας. Μέτωπο και με τους επιχειρηματίες (διαλύοντας έτσι και τον επενδυτικό "παράδεισο" μισθών Βουλγαρίας στην Ελλάδα) ή τον προσφιλή του δρόμο της κωλοτούμπας σερβίροντας ακαταλαβίστικα αριστερά και για τα (εκτός μνημονίου) εργασιακά. Εμείς επιμένουμε στην πρόβλεψη (του προλόγου) του σημερινού μας σημειώματος.