Τρίτη, Φεβρουαρίου 13

Ποια οφέλη από το γαϊδουράγκαθο μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας


Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου μας εξηγεί τα οφέλη του του γαϊδουράγκαθου!«Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα μαγικό βότανο με πολλές και σημαντικές, κυρίως απoτοξινωτικές, δράσεις. Είναι κυρίως γνωστό για την ικανότητα του να αποτοξινώνει το συκώτι, αλλά φαίνεται πως είναι πολύτιμο και σε περίπτωση δίαιτας. Το βρίσκουμε σχεδόν παντού στον κόσμο και το καταναλώνουμε σαν ρόφημα. Η δραστική ουσία του λέγεται σιλυμαρίνη και είναι ένα
φλαβονοειδές», τονίζει η ειδικός.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το γαϊδουράγκαθο είναι αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση του ήπατος, καθώς φαίνεται πως μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και άλλων επιβλαβών ουσιών που ταλαιπωρούν τον οργανισμό.

  • Έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, ενώ συγχρόνως βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία και βοηθάει στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης το αίμα
  • Βοηθά στην μείωση του σακχάρου και μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ασθενείς με διαβήτη.
  • Είναι ευεργετικό για τη λειτουργία του χοληδόχου κύστεως. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει και στη διαδικασία της πέψης
  • Έχει βρεθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης.
  • Η αντιοξειδωτική του δράση, έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες! Περιορίζοντας λοιπόν, την επίδραση των ελεύθερων ριζών, το γαϊδουράγκαθο φαίνεται ότι βοηθάει στην εμφάνιση του δέρματος. 
  • Tέλος, λόγω της αποτοξινωτικής του δράσης, είναι πολύτιμο σε περίπτωση δίαιτας.
Καλό είναι το γαϊδουράγκαθο να μην καταναλώνεται από παιδιά, ενώ σε περίπτωση θηλασμού ή εγκυμοσύνης, ενώ για την κατανάλωση του πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

 Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χαροκοπείου πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο (ΚΕΚ)  www.coachmydiet.wordpress.com smile-pharmacy.gr


Δείτε όλα τα συμπληρώματα διατροφής με γαϊδουράγκαθο, ΕΔΩ