Κυριακή, Φεβρουαρίου 11

Το καρναβάλι του Ρίο και οι αριθμοί που κόβουν την ανάσα

Το καρναβάλι του Ρίο και οι αριθμοί που κόβουν την ανάσα «Αυλαία» ανέβασε και επίσημα χθες το διασημότερο καρναβάλι του κόσμου, το καρναβάλι του Ρίο. Χιλιάδες μεταμφιεσμένοι, εκατομμύρια λίτρα μπίρας, φαντασμαγορικές παρελάσεις στο
σαμποδρόμιο των 72.000 θέσεων είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του πλέον περίφημου αποκριάτικου πάρτι της υφηλίου.
6 εκατομμύρια συμμετέχοντες

Σε αυτό το ύψος υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους καθόλη τη διάρκεια του καρναβαλιού, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό του Ρίο. Η δημοτική αρχή ελπίζει ότι θα προσελκύσει 1,5 εκατομμύρια τουρίστες από τη Βραζιλία και από κάθε γωνιά του πλανήτη, 400.000 περισσότερους σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
13 σχολές σάμπα

Πρόκειται για τις σχολές της «ειδικής κατηγορίας», μεταξύ 3000-4000 ανθρώπων η κάθε μία. Είναι η ελίτ του καρναβαλιού, που θα παρελαύνει όλη τη νύχτα, την Κυριακή και τη Δευτέρα στο σαμποδρόμιο, ενώπιον των 70.000 θεατών. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τα έχουν ορίσει 54 κριτές.
Όπως συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο, οι σχολές χωρίζονται σε κατηγορίες. Όσες έχουν καταταγεί στην δεύτερη κατηγορία παρελαύνουν τις προηγούμενες Παρασκευές και Σάββατα.
720 μέτρα ασταμάτητης σάμπα

Αυτό είναι το μήκος του σαμποδρόμιου, του σταδίου που έχει το σχήμα μιας λεωφόρου, όπου ξεχύνονται τα άρματα, οι χορεύτριες και οι χορευτές και οι μουσικοί των σχολών της σάμπας.
17.110 αστυνομικοί
**  EDS NOTE NUDITY  **  A dancer performs during the Vila Isabel samba school carnival parade at the Sambodrome in Rio de Janeiro, Monday, Feb. 23, 2009. (AP Photo/Ricardo Moraes)
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει 17.110 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, εκ των οποίων οι 794 θα αναπτυχθούν αποκλειστικά περιμετρικά του σαμπαδρόμιου.
3,5 δισεκατομμύρια ρεάλ

Η δημοτική αρχή υπολογίζει ότι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ρεάλ θα αναζωογονήσουν, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, την οικονομία της πόλης, χάρη στους τουρίστες που θα συρρεύσουν αυτό το διάστημα.
Στο 86% η πληρότητα των ξενοδοχείων
l
Σε ποσοστό 86%, κατά μέσο όρο, ανέρχεται η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Ρίο σε σύγκριση με 71% τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων της Βραζιλίας.
Τουλάχιστον 200 ευρώ για ένα αποκριάτικο κοστούμι

Προκειμένου να συμμετάσχουν στις παρελάσεις στο σαμπαδρόμιο, όσοι δεν ανήκουν σε κάποια σχολή σάμπας, πρέπει να αγοράσουν το αποκριάτικο κοστούμι τους. Το πόσο κυμαίνεται μεταξύ 800-1600 ρεάλ (200- 400 ευρώ).
Περισσότερα από 100 εκατομμύρια προφυλακτικά

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διανείμει δωρεάν 106 εκατομμύρια προφυλακτικά κατά την περίοδο του καρναβαλιού.
7 εκατομμύρια λίτρα μπίρα
Αυτήν την ποσότητα φιλοδοξεί να πουλήσει ο κολοσσός της ποτοποιίας AMBEV κατά τη διάρκεια όλου του μήνα του καρναβαλιού στο κέντρο της πόλης και στα τις τουριστικές συνοικίες του Ρίο.
Περισσότερες από 32.000 δημόσιες τουαλέτες

Η δημοτική αρχή γνωστοποίησε ότι εγκατέστησε 32.650 δημόσιες τουαλέτες στους δρόμους του Ρίο. Κατά τη διάρκεια των πιο δημοφιλών παρελάσεων, όπως εκείνης της Μπόλα Πρέτα, όπου αναμένονται αύριο 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, η αναλογία θα είναι μια τουαλέτα για 2.600 ανθρώπους.
Ωστόσο όσοι (και είναι πολλοί) καταφύγουν στα πεζοδρόμια για την ανάγκη τους κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους 563 ρεάλ (130 ευρώ).
 NEWSBEAST.GR