Σάββατο, Φεβρουαρίου 10

Το σκάνδαλο των σκανδάλων

Vassilis Viliardos
 Υποστηρικτής της κυβέρνησης δεν είμαι. Αντίθετα, πιστεύω πως έδωσε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα, ότι την πρόδωσε επαίσχυντα στους Γερμανούς αντιστρέφοντας παράνομα το δημοψήφισμα, πως έσβησε την τελευταία ελπίδα των Ελλήνων, ότι παρέδωσε «γη και ύδωρ» στους πιστωτές, πως αφελλήνισε τις τράπεζες προσφέροντας στους νέους ιδιοκτήτες τους έναντι 6-7 δις € τον έλεγχο ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων αξίας 400 δις €, ότι συνέχισε να ντροπιάζει την πατρίδα μας με την πολιτική της διεθνούς επαιτείας, των υποκλίσεων και της υποτέλειας των προκατόχων της,
πως έχει την πρόθεση να θυσιάσει τη Μακεδονία με αντάλλαγμα την αναδιάρθρωση του χρέους για να παραμείνει στην εξουσία κοκ.
Εν τούτοις, δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για τη μη αμφισβητήσιμη διαφθορά των βρώμικων πολιτικών κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η διαφθορά ήταν η αιτία της χρεοκοπίας της χώρας, όπως θέλουν να μας πείσουν εκείνοι που συνέβαλλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis - για να μπορέσουν να υφαρπάξουν ήρεμα ότι έχουμε και δεν έχουμε. Με κριτήριο τα 150 δις € δαπάνες για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας, τα 100 δις € για τις κατασκευές και τα 85 δις € για φάρμακα, καθώς επίσης το 10% που υπολογίζονται συνήθως οι μίζες, αποκλείεται να ξεπέρασαν τα 35 δις € - ένα ποσόν που είναι βέβαια τρομακτικό, αλλά όχι ικανό να χρεοκοπήσει μία χώρα.
Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την αποκάλυψη του σκανδάλου, δεν έχω καμία αμφιβολία πως οφειλόταν στο μέγεθος του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα - όπου η κυβέρνηση αντιλήφθηκε πολύ σωστά ότι, δεν επρόκειτο μόνο για τη Μακεδονία, αλλά για την αφύπνιση των Ελλήνων που ξεπέρασαν επιτέλους το σοκ που η ίδια τους προκάλεσε, με την απίστευτα ενδοτική συμπεριφορά της. Πως φοβήθηκε ότι, ήλθε η ώρα να τιμωρηθεί από τους Έλληνες που έπαψαν πια να φοβούνται - ενώ είμαι σίγουρος πως ήταν μόνο η αρχή, ότι η συνέχεια είναι δεδομένη.
Από το σημείο όμως αυτό, έως το θράσος όσων κατηγορούνται για το οφθαλμοφανές σκάνδαλο, να ισχυρίζονται πως πρόκειται για σκευωρία ή ότι είναι καθαροί και αθώοι, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πόσο μάλλον όταν το ποσόν που έχει κλαπεί είναι τεράστιο και μία πράξη, η οποία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη - ενώ η αποκάλυψη της δεν θα συνέβαινε ποτέ, εάν δεν υπήρχαν οι παραπάνω συγκυρίες. Ο πενταπλασιασμός των δαπανών για φάρμακα είναι άλλωστε αρκετός για να αποδείξει την ενοχή όλων όσων κυβερνούσαν - ενώ η μη αποκάλυψη τους από κανέναν υπουργό ή πρωθυπουργό, τους καθιστά συλλήβδην ενόχους και αιτιολογεί πλήρως την απέχθεια των Πολιτών για τα κόμματα. Είναι γνωστό πάντως πως δεν ανεβαίνει κανείς ποτέ στην ιεραρχία αυτών των κομμάτων, εάν δεν διαφθαρεί υποχρεωτικά - επειδή διαφορετικά δεν τον εμπιστεύονται τα ήδη διαφθαρμένα ανώτερα στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το σκάνδαλο των σκανδάλων - ενώ οι Έλληνες πρέπει να πλημμυρίσουν τους δρόμους, εάν διαπιστώσουν τυχόν συγκάλυψη του.