Τετάρτη, Φεβρουαρίου 7

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η Ελλάδα. Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε γνωστή την Ελλάδα παγκοσμίως

Ο Μίκης Θεοδωράκης απαντά στους επικριτές του

theodorakis mikis 605
Συνολική απάντηση έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης σε όσους τον επέκριναν για την παρουσία και την ομιλία του στο συλλαλητήριο των Αθηνών για την Μακεδονία.
Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σημείωσε ότι «όσοι αντιδρούν δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας παλιός κομμουνιστής και αριστερός είναι τόσο πατριώτης. Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ ήμασταν υπερπατριώτες».
Όσον αφορά στην πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε η οικία του, ο μουσικοσυνθέτης ανέφερε: «Κι άλλη φορά οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν. Βλέπεις εκείνο το παράθυρο εκεί; (η συνέντευξη δόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από το σπίτι του) Ανοίγω το παράθυρο για ευκολία, παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. Τους είπα, πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε». Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».
Ερωτηθείς για την κριτική που δέχθηκε λόγω και της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200 – 300 άτομα. Όταν είναι ένα εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;» και επισήμανε: «Θα μου πείτε… γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι… Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάω όλες τις πατρίδες του κόσμου».
Εξήγησε τέλος πως η πλατεία Συντάγματος έχει για εκείνον ιδιαίτερη, συμβολική και συναισθηματική αξία: «Το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943. Τότε που οι Γερμανοί θέλησαν να τη δώσουν στους Βούλγαρους. Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα», είπε χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης.rizopoulospost.com