Ανοίγουν πόλεμο με το υπουργείο Υγείας τα καταστήματα οπτικών

Ανοίγουν πόλεμο με το υπουργείο Υγείας τα καταστήματα οπτικών

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Μετά το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη (που θα εξειδικευτεί και ανά κατηγορίες φαρμάκων), τις διαγνωστικές εξετάσεις, τις ιατρικές επισκέψεις, τις φυσικοθεραπείες και τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, κλειστό όριο θα μπει και στην προμήθεια οπτικών. Αυτό σημαίνει πως ο ΕΟΠΥΥ θα καταρτίσει ετήσιο κλειστό κονδύλι για την εν λόγω παροχή,
ενώ σε περίπτωση που σημειωθούν υπερβάσεις, η διαφορά θα καλύπτεται από τα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό καταστήματα οπτικών υπό τη μορφή του claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφών), όπως ακριβώς γίνεται με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της περίθαλψης. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο κλειστός προϋπολογισμός που θα δικαιολογείται για την προμήθεια οπτικών ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ποσό που αποφασίστηκε σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών, αλλά και τον επιπολασμό των παθήσεων όρασης στον ελληνικό πληθυσμό.
Όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, μέχρι το Μάιο ο μηχανισμός του claw back θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις παροχές του ΕΟΠΥΥ, ενώ σε ότι αφορά την αγορά και την αποζημίωση οπτικών, οι αλλαγές θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.
Τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους στην πράξη; Αντί να προπληρώνουν τα οπτικά και στη συνέχεια να παίρνουν πίσω τα χρήματα που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ, θα γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οπτικών θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό (όπως γίνεται για παράδειγμα με τους φαρμακοποιούς).
Βέβαια οι παροχές προς τους ασφαλισμένους εξακολουθούν να παραμένουν λιγοστές. Κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δικαιούται ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως (κρύσταλλα και σκελετό) κάθε 4 χρόνια ή ένα ζεύγος φακών επαφής κάθε 2 χρόνια. Σε παιδιά έως 12 ετών, καλύπτονται γυαλιά οράσεως με φακούς ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 χρόνια. Επίσης προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γυαλιά για τους ασφαλισμένους άνω των 40 ετών, όχι όμως δύο ζευγάρια (για παράδειγμα, ένα μυωπίας και ένα πρεσβυωπίας). Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας, πολυεστιακά και διπλοεστιακά) (κρύσταλλα και σκελετός) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά τετραετία και για κάθε φακό επαφής τα 25 ευρώ.
Οι αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι έντονες, με τον κλάδο να κάνει λόγο για καθυστερήσεις στις αμοιβές του από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον υπογραφούν οι συμβάσεις και ισχύσει το νέο σύστημα αποζημίωσης... καθυστερήσεις που παρατηρούνται -αν και μικρότερες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια- στις πληρωμές των παρόχων.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της ένωσης των οπτικών και οπτομετρών (πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου) με μοναδικό θέμα τη σύναψη ή όχι σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνα "όχι" στη σύμβαση. Σε επιστολή τους προς τους ασφαλισμένους σημείωναν πως ο ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία τα όποια συγχωνεύτηκαν σε αυτόν  χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα οπτικά, επιβάλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας των προϊόντων.
Μετά πάντως από συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών, παρουσία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των Οπτομετρών ανέφεραν πως θα ενημερώσουν τον κλάδο τους σχετικά στη γενική τους συνέλευση (που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου).