Γιάννης Καραμολέγκος, Οικονομολόγος
Με απλά λόγια που περιγράφουν την ουσία της μεταναστευτικής πολιτικής του Καναδά, όποιος ξένος ζητά παραμονή στην χώρα, είτε ως πρόσφυγας είτε ως οικονομικός μετανάστης, είτε ως φοιτητής κλπ πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να υποβάλλει σχετικό αίτημα και δικαιολογητικά,
ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (δηλαδή, ο νόμος απαγορεύει ρητά την υποβολή αιτήματος παραμονής από κάποιον ξένο, εφ’ όσον ήδη ευρίσκεται εντός της χώρας).
Το αίτημα υποβάλλεται σε οποιοδήποτε Καναδέζικο προξενείο, οπουδήποτε στον κόσμο. Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου, καθώς και η αξιολόγηση των προϋποθέσεων που ορίζει η Καναδέζικη νομοθεσία, του δίνεται ενδεχομένως η άδεια εισόδου και παραμονής στην χώρα.
Προσοχή: Αν έχει ήδη εισέλθει στον Καναδά (πχ ως τουρίστας) δεν έχει καμιά δυνατότητα να ζητήσει άδεια παραμονής όσον ευρίσκεται εκεί. Και αν ξεπεράσει το χρονικό όριο παραμονής που του έχει επιτραπεί κατά την είσοδό του, συλλαμβάνεται ως εισβολέας και απελαύνεται άμεσα, με απαγόρευση επανεισόδου στην χώρα, εφ’ όρου ζωής, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Με ενδεχόμενη αντίστοιχη νομοθεσία από την χώρα μας, οι πρόσφυγες που έρχονται από Τουρκία ή αλλού, θα μπορούν να γίνονται δεκτοί στην Ελλάδα μόνον αφού προηγουμένως επισκεφθούν ένα Ελληνικό προξενείο και καταθέσουν εκεί σχετικό αίτημα και τα χαρτιά τους.
Και όταν ΕΚΕΙ ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου, καθώς και η αξιολόγηση των προϋποθέσεων που θα ορίζει η Ελληνική νομοθεσία, τότε ενδεχομένως θα λαμβάνουν ΕΚΕΙ άδεια εισόδου, παραμονής και εργασίας στην χώρα μας.
Όλοι οι υπόλοιποι που στέλνονται από την ίδια την Τουρκία στην Ελλάδα, με την βοήθεια υποκινούμενων και ελεγχόμενων δουλεμπόρων, για τους οποίους δεν έχουμε το παραμικρό στοιχείο “από που κρατά η σκούφια τους” και δεν γνωρίζουμε αν είναι όντως πρόσφυγες, ή αν είναι τζιχαντιστές, ή αν είναι πράκτορες της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ή αν είναι κοινωνικά αποβράσματα που τους ξεφορτώνονται οι δικές τους χώρες για να αδειάσουν τις φυλακές τους, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως στον Καναδά και να επιστρέφονται άμεσα είτε στην Τουρκία, είτε στις πατρίδες τους.https://odosdrachmis.gr