Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21

ΠΟΙΑ είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τα ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΜΥΣΤΙΚΑ που ΚΡΥΒΕΙ η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ του ΕΡΝΤΟΓΑΝ; Που ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ όλες αυτές οι ΚΙΝΗΣΕΙΣ του;

cache_846x3000_Analog_medium_305084_477299_1522018
Ως η πάγια τακτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, να απλώνει όλα τα ανοικτά ζητήματα την ίδια χρονική στιγμή, μεταφράζεται η στάση της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, με τις συνεχείς προκλήσεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο την ώρα που παραμένει ανοιχτό το μέτωπο στα νοτιοδυτικά της σύνορα , μετά την εισβολή στρατευμάτων στο Αφρίν, θέλοντας έτσι με αυτό τον τρόπο να επιλύσει άλλα ζητήματα.

Τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες μέρες επέλεξε τη στρατηγική της έντασης και οι αναλυτές καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ο Τούρκος ηγέτης έλαβε αυτή την απόφαση.
«Τους προειδοποιούμε όλους να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις στην Κύπρο και το Αιγαίο. Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις τους» είπε ο τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες μετά το νέο επεισόδιο στα Ίμια. Και πρόσθεσε: «Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς». Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος συνέστησε στην Κύπρο να μην ξεπεράσει τα όρια μετά το περιστατικό με το σκάφος του ελληνικού λιμενικού το οποίο εμβολίστηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.
Τουλάχιστον όσο αφορά την Κύπρο και το Αιγαίο η επιδίωξη των Τούρκων είναι η άσκηση πίεσης στην άλλη πλευρά για επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων με πολιτική λύση και όχι νομική και αυτό διότι η νομική δεν θα ικανοποιούσε τις επιδιώξεις της.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας Γρηγόριο Τσάλτα, η Τουρκία επαναλαμβάνει περίπου κάθε 10 χρόνια την ίδια τακτική δημιουργώντας μια κρίση για την οποία στη συνέχεια απευθύνεται στην Ελλάδα για επίλυσή της. Συνήθως τα ζητήματα που άπτονται της κατασκευασμένης κρίσης έχουν να κάνουν με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, κυρίως της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο με τα συνεχόμενα επεισόδια πέριξ των Ιμίων αλλά και στην Κύπρο με την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων που παρεμποδίζουν τη διέλευση του SAIPEM 1200 στον στόχο «Σουπιά».
Το τρίτο και πιο σημαντικό ανοιχτό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία έχει να κάνει με την κατάσταση στα νοτιοδυτικά της σύνορα μετά την κρίση που η ίδια δημιούργησε εισβάλλοντας στο Αφρίν όπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζαν οι Τούρκοι επιτελείς αφού η αντίσταση από το YPG και το YPK δεν έχει καμφθεί και οι απώλειες στα στρατεύματα είναι τεράστιες.
Γιατί συντηρεί την ένταση ο Ερντογάν;
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πολλά θέματα να αντιμετωπίσει και προσπαθεί να τα επιλύσει στρέφοντας την προσοχή του τουρκικού λαού αλλού, δημιουργώντας νέα.
Η εισβολή στο Αφρίν αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα τόσο προσωπικά για τον ίδιο όσο και για την χώρα του, αφού αυτή θεωρείται ως ένα βαθμό αποτυχημένη. Οι λόγοι της επίθεσης έχουν να κάνουν κυρίως με το φόβο των Τούρκων πως η ακμή που παρουσίασαν οι αυτόνομες επαρχίες της Ρόζαβα (διοικούνται από τους Κούρδους της Συρίας) θα πετύχουν τον μεγάλο στόχο της δημιουργίας αυτόνομου κράτους με τις ευλογίες των Αμερικανών.
Κάτι τέτοιο θα ανοίξει την όρεξη των Κούρδων για τη δημιουργία του Κουρδιστάν, που θα φάνταζε ως ο χειρότερος εφιάλτης του Τούρκου ηγέτη.
Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και στο εσωτερικό της χώρας του, αφού παρά το γεγονός ότι μοιάζει με τον απόλυτο κυρίαρχο γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι ένας απλός κοινοβουλευτικός άντρας που έφτασε στο ύπατο αξίωμα έχοντας τον λαό στο πλευρό του κάτι που έγινε ακόμα πιο εμφανές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του και που επιδεινώθηκε με τις μαζικές διώξεις που το ακολούθησαν.
Ένα τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η απομάκρυνση της χώρας από την Ευρώπη. Αυτό δεν οφείλεται στη δική του βούληση να απομακρυνθεί, αλλά στη βούληση της Ε.Ε και των χωρών που την αποτελούν να κρατήσει αποστάσεις από μια χώρα που σε ουκ ολίγες περιπτώσεις δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.
Η στάση των ξένων απέναντι στον Ερντογάν
Ο αμερικανικός παράγοντας παίζει τον δικό του καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή.
Όσο αφορά τη στάση τους στο ζήτημα των Ιμίων οι Αμερικάνοι ξεκαθάρισαν πως κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Όσο άφορα δε την παρεμπόδιση του SAIPEM 12000 από τη διέλευση του προς τον στόχο «Σουπιά» περιορίστηκαν σε μια λυτή ανακοίνωση που αναγνώριζε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ενώ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ερωτώμενος από δημοσιογράφους τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της στάσης της Τουρκίας στην περιοχή ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίσημη ανακοίνωση, κάλεσε την Τουρκία να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που να δημιουργεί εντάσεις και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ζητώντας από τη χώρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ, μετά τις τουρκικές κινήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Πάντως αυτές οι δηλώσεις από πλευράς ΕΕ δεν θα έχουν κανένα νόημα εάν την ίδια ώρα δεν επαναληφθούν από τους ηγετών των λεγόμενων ισχυρών χωρών της Ένωσης, κυρίως την Γαλλία και τη Γερμανία.
Τι θα συμβεί με το SAIPEM
Θεωρείται αρκετά απομακρυσμένο το σενάριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να αποχωρήσουν από την Κυπριακή ΑΟΖ πριν τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία λήγει η παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας. Αυτό θα σημαίνει πως το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, SAIPEM 1200 θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά» την ίδια μέρα και θα χρειαστεί περίπου 20 μέρες για να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Αυτό θα μετακυλήσει και την ημερομηνία που το SAIPEM 1200 θα ταξιδέψει για το Μαρόκο υλοποιώντας την συμφωνία που υπέγραψε η ΕΝΙ με την κυβέρνηση της χώρας για εργασίες έρευνας που θα ξεκινούσαν την 1η Μαρτίου.
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι τα τουρκικά πολεμικά πλοία να αποχωρήσουν νωρίτερα από την περιοχή και οι εργασίες να ξεκινήσουν πριν τις 18 Φεβρουαρίου. Αυτό θα ήταν το ευκταίο αφού θα μείωνε κατά πολύ την καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών στη «Σουπιά».
Το τρίτο σενάριο που θα δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ανανέωση της παράνομης NAVTEX από την Τουρκία και η παραμονή των τουρκικών πλοίων στην γύρω από το SAIPEM 1200. Κάτι τέτοιο αν και φαντάζει απομακρυσμένο εξετάζεται από τους αρμόδιους έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι έτοιμη να αντιδράσει.
reporter.com.cy