Κυριακή, Φεβρουαρίου 4

Γερμανία: Η Βουλή ενέκρινε τον νόμο που περιορίζει την οικογενειακή επανένωση των μεταναστών

Γερμανία: Η Βουλή ενέκρινε τον νόμο που περιορίζει την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων
Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα έναν νόμο που περιορίζει την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, που αποτέλεσε όρο προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα σε συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες, έπειτα από μήνες μετεκλογικού αδιεξόδου.


Το κείμενο, που εγκρίθηκε με 376 ψήφους υπέρ έναντι 298, παρατείνει έως την 31η Ιουλίου το ισχύον από τις αρχές του 2016 μορατόριο στην οικογενειακή επανένωση για τους πρόσφυγες που λαμβάνουν τη λεγόμενη «επικουρική προστασία», μια κατηγορία που περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα με προσωρινό καθεστώς προστασίας, κυρίως Σύρους που διέφυγαν από τον πόλεμο.

Από την 1η Αυγούστου 1.000 άνθρωποι θα επιτρέπεται κάθε μήνα να μεταναστεύουν στη Γερμανία στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τις «επείγουσες περιπτώσεις».

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ζητούσαν αρχικά το συνολικό πάγωμα της οικογενειακής επανένωσης, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες επιθυμούσαν μεγαλύτερη γενναιοδωρία εκ μέρους του γερμανικού κράτους.

«Έπειτα από μια δύσκολη συζήτηση, μας χρειάζονται αποτελέσματα γιατί εδώ πρόκειται για ανθρώπινα όντα. Και το αποτέλεσμά μας, ο συμβιβασμός μας είναι ταυτόχρονα γεμάτος ανθρωπιά, ευθύνη, γενναιοδωρία και ρεαλισμό», υπογράμμισε ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Όμως ο συμβιβασμός αίρει κυρίως ένα σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Μέρκελ, τέσσερις μήνες και πλέον μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο νόμος θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από την Μπούντεσρατ, την Άνω Βουλή, όμως η ψηφοφορία στο σώμα είναι τυπική.

Από την πλευρά του, το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή στις εκλογές τις 24ης Σεπτεμβρίου, κατήγγειλε το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα.

«Θεωρούμε πως η οικογενειακή επανένωση δεν πρέπει να συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά σε προστατευόμενες ζώνες, στη Συρία (για παράδειγμα) που έχει ειρηνεύσει κατά το μεγαλύτερο μέρος», υποστήριξε ο βουλευτής του AfD Κρίστιαν Βιρτ, καταγγέλλοντας ένα ευρωπαϊκό σχέδιο «αντικατάστασης» του πληθυσμού της ηπείρου από Άραβες και Αφρικανούς μετανάστες.

Αυτό το αντιισλαμικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα αύξησε τα ποσοστά του, εκμεταλλευόμενο τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από το άνοιγμα της χώρας το 2015 σε περίπου 900.000 αιτούντες άσυλο.