Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14

Βαρουφάκης για έξοδο από τα μνημόνια: Για ποιον Αύγουστο μιλούν;

Βαρουφάκης για έξοδο από τα μνημόνια: Για ποιον Αύγουστο μιλούν;
 Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξαναχτυπά…και αυτή την φορά στο στόχαστρο μπαίνουν η υπόθεση Novartis, η έκδοση του επταετούς ομολόγου, αλλά και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. 
Για την έξοδο από τα μνημόνια, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά με σκωπτικό τρόπο και αναρωτιέται για ποιον Αύγουστο ακριβώς μιλούν. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Focus Fm 103,6., ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε:  «Όλοι έχουμε πικρή εμπειρία για το τι σημαίνει προκαταρκτικές. Ξέρουμε ότι ξεκινάνε, γίνονται πεδίο μαχών μεταξύ κομματικών στελεχών και μετά ξεχνιούνται, θάβονται και όλη η σκανδαλολογία καταλήγει με μηδέν εις το πηλίκον». 
Σχολιάζοντας τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ο κ. Βαρουφάκης αναρωτήθηκε σε ποια σοβαρή χώρα οι προστατευόμενοι μάρτυρες βγαίνουν στη φόρα από τα κανάλια και από τους πολιτικούς;
«Όλη η διαδικασία απλά θυμίζει σ’ όλους μας το γεγονός ότι δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν είναι κράτος δικαίου», τόνισε και συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικά να γίνει διαχείριση της κοινής γνώμης και να πεταχτεί στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης σχετικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Ερωτηθείς αν πρόκειται για επίτευγμα της κυβέρνησης ότι βγαίνουμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια απάντησε: «Δεν ξέρω για ποιον Αύγουστο μιλάτε. Για το 2018 δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγούμε από τα μνημόνια, ίσως το 2060. Ο κ. Wieser είπε κάτι πολύ ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου της ελληνικής κυβέρνησης από τα μνημόνια. Η καθαρή έξοδος θα γίνει μόνο όταν θα έχει αποπληρωθεί το 75% του χρέους απέναντι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και γενικότερα στην τρόικα».
Εξάλλου, επέμεινε στο ότι η μόνη λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. «Η κυβέρνηση ήδη δεν μιλάει για αναδιάρθρωση του χρέους, μιλάει για ελάφρυνση χρέους. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να παραδεχθεί ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα, απομείωση του χρέους. Αυτό που θα γίνει είναι άλλη μια ευκολία πληρωμών».
Τέλος, για την έκδοση του επταετούς ομολόγου είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να τα βάψετε μαύρα για την έκδοση του επταετούς ομολόγου. Ένας πτωχευμένος, ο οποίος βγαίνει στις αγορές και δανείζεται ακόμη περισσότερα ποσά, όταν δεν έχει δυνατότητα να αποπληρώσει τα προηγούμενα, μ’ έναν απαράδεκτα υψηλό μη βιώσιμο επιτόκιο 3,5%».

 sofokleousin.gr