Πολύ περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Συρία πλέον, όλοι εναντίον όλων και απομένει η σπίθα που θα ανάψει ένα γενικευμένο πόλεμο. Οπως έγινε γνωστό από χτες, συριακές δυνάμεις μπαίνουν στην Αφρίν. Τι γίνεται τώρα; Η Ρωσία φαίνεται να έχει αντιρρήσεις, η Τουρκία εκστομίζει απειλές πολέμου κατά της Συρίας, οι ΗΠΑ περιμένουν στην γωνία και απ ότι
φαίνεται θα προσκαλέσουν την Αγκυρα μέχρι την Ιεράπολη στέλνοντας τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη.
Ο Μπάντραν Τζία Κουρντ, ένας σύμβουλος της κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι στρατεύματα θα αναπτυχθούν κατά μήκος συνοριακών θέσεων και ενδεχομένως θα εισέλθουν στην περιοχή εντός των επόμενων δύο ημερών.
Το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ikhbariya μετέδωσε ότι οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πρόκειται σύντομα να μπουν στη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν.
«Οι λαϊκές δυνάμεις θα μπουν στην Αφρίν μέσα σε λίγες ώρες», μετέδωσε το συριακό δίκτυο.
Oμως οι όροι είναι σκληροί για τους Κούρδους. Παραδίδουν τον οπλισμό τους, όλα τα δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία κτλ πηγαίνουν στον έλεγχο του συριακού Στρατού, οι συριακές δυνάμεις θα ελέγχουν 52 σημεία ασφαλείας κτλ

Οι Κούρδοι έχουν υψώσει ρωσικές σημαίες σε Maranaz, Menaq, Ayn Daqnah κοντά στην συνοριογραμμή Αζαζ-Αφρίν.
Η Ρωσία όμως ανησυχεί και προειδοποιεί για υψηλό ρίσκο άμεσης ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Συρίας-Τουρκίας που μπορεί να διαλύσει την συμφωνία της Αστάνα.
Στον Ευφράτη έχουμε σχεδόν κάθε μέρα ένοπλη αντιπαράθεση κουρδοαμερικανικών δυνάμεων με συριακό Στρατό και μισθοφόρους, σε ημερήσια σχεδόν βάση από τις 7 του μήνα.
Στην ανατολική Ιντλίμπ, η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα μετέφερε ισχυρές δυνάμεις.
Δυνάμεις έχει αναπτύξει και περιμετρικά της Αφρίν ενώ σκοπός της είναι να ενώσει την «Ασπίδα του Ευφράτη» , Azaz, με την Ιντλίμπ από την Jinderes και η Δαμασκός να πάρει την Afrin και το Tal Rifaat.
Ομως πριν λίγο ο Μ.Τσαβούσογλου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πολέμου προς τον Συριακό Στρατό:
«Αν μπει στο Αφρίν για να το καθαρίσει από το YPG, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως μπει για να προστατέψει το YPG, τότε κανένας δεν θα σταματήσει τον τουρκικό Στρατό».
Απειλές εναντίον του Άσαντ, με αφορμή την επικείμενη άφιξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, στην Αφρίν, εξαπέλυσε από το Αμάν της Ιορδανίας, όπου βρίσκεται, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, δήλωσε, “εάν το καθεστώς έρχεται εκεί για να εκκαθαρίσει το PPK και το PYD, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα”, και πρόσθεσε, “παρόλα αυτά, εάν έρχεται για να υπέρασπίσει το YPG, τότε τίποτα και κανένας, δεν μπορεί να σταματήσει τους τούρκους στρατιώτες”.
Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία, πάντα επισημαίνει το σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας.
Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην Αφρίν για να «ενισχύσουν» τις τοπικές δυνάμεις προς αντιμετώπιση της τουρκικής «επιθετικότητας».
Αυτό υποδηλώνει ότι η συριακή κυβέρνηση και οι Κούρδοι μαχητές θα τεθούν ενάντια στη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.
Ολα εξαρτώνται και από το τι αποφασίστηκε στην συνάντηση Τίλερσον-Ερντογάν.
Αν η Ουάσιγκτον αποφάσισε να «τελειώνει» με τον Άσαντ, μια και καλή, τότε θα προσκαλέσει την Τουρκία στην Ιεράπολη και θα συνεχίσει να χτυπά τον Ασαντ σε αυτή την συνοριογραμμή που έχει καθορίσει στον Ευφράτη.
Για αυτό και οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Συρία υποστηρίζουν πλέον με όλα τα μέσα που διαθέτουν την επίθεση των Κούρδων που «σπονσονάρουν» κατά του συριακού στρατού στην  Ντέιρ αλ-Ζορ.
Πηγές της αντιπολίτευσης δημοσιοποίησαν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ έκαναν έφοδο στις θέσεις των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων στις  πόλεις Khashim και Tabiyyah στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, ως μέρος σχεδίου κατάληψης των περιοχών αυτών.
Δείτε εικόνες και βίντεο από την Συρία. Τουρκικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ, μάχες στην Deir Ezzor, ένας χαμός γενικά…