Π. Πολάκης για Novartis: «Έσβησαν έγγραφα από σκληρούς δίσκους το 2012-2013 στο Υπουργείο Υγείας αλλά τα ανακαλύπτουμε»

Σε συνέντευξή του σ' εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε ως γελοιότητες τις κατηγορίες ότι «κάρφωσε» τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.
Δήλωσε ότι αναπαρήγαγε αυτά που έγραφαν από το 2016 εφημερίδες και ιστοσελίδες «που δεν είναι και κομμουνιστικά έντυπα».


Έκανε αναφορά στις 5 μεθόδους με τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, οι φαρμακευτικές εταιρείες πετύχαιναν την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων τους, ενώ αναφέρθηκε σε χαμένα έγγραφα στο υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «την περίοδο 2012-2013 καταστράφηκαν εδώ στο υπουργείο».

«Τα έσβησαν από τους σκληρούς δίσκους. Αλλά τ' ανακαλύπτουμε», συμπλήρωσε.

Επίσης, δήλωσε ότι το «μαύρο» χρήμα από την υπερτιμολόγηση φαρμάκου στην Ελλάδα έφτασε από το 1991 τα 30 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση για το πώς χάθηκαν 23 δισ. ευρώ από την υπερτιμολόγηση φαρμάκων, απάντησε:

«Δεν είναι μόνο 23 δισ. Εχουν γίνει υπολογισμοί για το διάστημα 1991-2010 με πραγματικά στοιχεία, όχι με αέρα κοπανιστό, με βάση τα στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς για τη δημόσια (κρατικός προϋπολογισμός, ασφαλιστικά ταμεία, Στρατός κ.ά.) και για την ιδιωτική δαπάνη. Ακολουθώντας τις πιο συντηρητικές μεθόδους υπολογίζεται πως δαπανήθηκαν για τον χώρο της Υγείας γύρω στα 250 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου το 30% των 150 δισ. δημόσιες δαπάνες ήταν "μαύρο" χρήμα και αντίστοιχα «μαύρο» χρήμα ήταν περίπου το 40% των 100 δισ. ιδιωτικών δαπανών».