Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τα εμβόλια της γρίπης αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό ΚώσταΚαραμανλή μιλάει στην ένορκη κατάθεσή του, ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, που εμφανίζεται στα δικόγραφα με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».
Αρχικά, ο μάρτυρας αναφέρεται στην εταιρία Novartis και μιλάει για το Πρόγραμμα Ημέρες Υγείας, το οποίο εκπονούσε η εταιρία επικοινωνίας CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα. Η σχετική ανάθεση είχε γίνει από το υπουργείο Υγείας.

«Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα, η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανα εταιρεία. Η Novartis Ελλάς χορήγησε την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 ευρώ» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Το ποσό αυτό, όπως είπε ο μάρτυρας θα κάλυπτε τις κάτωθι υπηρεσίες.
Α. Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά
Β. Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου το οποίο ουδέποτε στήθηκε
Γ. Ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Mετρόπολις, η οποία ουδέποτε δημοσιεύτηκε
Δ. Εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν
Όπως εξηγεί ο ίδιος, για μια συνέντευξη Τύπου αξίας 5.000 ευρώ «η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας το ποσό των 50.000 ευρώ.
Κατά την κατάθεσή του, ο μάρτυρας αναφέρεται και στο στέλεχος της Novartis που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρίας Κωσταντίνο Φρουζή.
«Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρίας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλισης της ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας» είπε ο μάρτυρας, και συμπλήρωσε: «Η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρίας».
Την ίδια ώρα, ο «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρει ότι επί υπουργίας Αβραμόπουλου υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του υπουργείου μέσω KΕΕΛΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεοδώρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Εκείνη την περίοδο, δηλαδή το 2008-2009, η Novartis είχε εμβόλια για το H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά από αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΝΠΟ του κινδύνου πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα.
«Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό» είπε στην κατάθεσή του.
Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος:
-Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων
-Αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
Τι είπε ο προστατευόμενος μάρτυρας για τις δωροδοκίες
Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε την συμφωνία εκ μέρους της Novartis Vaccines SRL, δωροδόκησε τους:
1) Θ. Παπαδημητρίου 2) τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Αριστείδη Καλογερόπουλο και 3) τον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως, το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.
Το σκάνδαλο με τον μοριακό έλεγχο του αίματος
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος μάρτυρας, το κατά τη γνώμη του μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας αφορούσε στο διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου.
«Πιο συγκεκριμένα, από ό,τι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας το Βήμα το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της Υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis.
Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» είπε στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας.
Σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως «θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».odosdrachmis.gr