Σάββατο, Φεβρουαρίου 24

Το σκάνδαλο της Novartis είναι αποτέλεσμα. Ορισμένες πλευρές των αιτίων

Σήμερα 21 Φλεβάρη θα τεθεί στη Βουλή η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν ΠΟΙΝΙΚΕΣ ευθύνες για πολιτικούς της Δεξιάς και του πρώην ΠΑΣΟΚ με βάση μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για τρία εγκλήματα: Δωροληψία, Παθητική δωροδοκία, Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια. Οι αντιδράσεις ορισμένων κάθε άλλο παρά ήταν και είναι στη λογική όλα στο φώς! Φαιδρά επιχειρήματα, όπως να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου, λες και ο κάθε διεφθαρμένος θα
τοποθετούσε προϊόντα εγκληματικών ενεργειών σε λογαριασμούς του. Παλιά τέχνη το «εις χείρας τρίτων». Άνθρακας ο θησαυρός κλπ.
Άλλοι προβαίνουν σε μηνύσεις εναντίον μαρτύρων ή πολιτικών αντιπάλων με τη μέθοδο της ΣΤΡΕΨΟΔΙΚΙΑΣ και όχι στη λογική του «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται». Πανικός και όχι ευθύτητα. Τα πολιτικά κόμματα των ενδιαφερομένων, σε παρακμιακή και ευτελή στάση, ιδιαίτερα της δεξιάς, του κόμματος «εξουσία, χρήμα , όφελος». Ηγεσίες αξιοθρήνητες που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τεχνάσματα αντί να ζητήσουν να εκκαθαρισθεί κάθε πτυχή και κάθε υπόνοια. Αλλά και η δικτύωση του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ στο δικαστικό σώμα ήδη εμφανίστηκε προκειμένου να συνδράμει τους κατηγορούμενους και να πάρει την υπόθεση υπό την εποπτεία της. Το κανάλι της δεξιάς, ο ΣΚΑΙ, είναι πιο αποτελεσματικό από το γιό του Μητσοτάκη και ήδη ΕΚΔΙΚΑΖΕΙ την υπόθεση!
Όσα αφορούν στη κυβερνητική πλευρά είναι προφανή, όπως οι παραλείψεις, η εκ των υστέρων διορθώσεις και οι μη παραδεκτές ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και στο Συμβούλιο Εφετών. Πράξεις και παραλείψεις κατακριτέες, που δείχνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από σκευωρούς και μεθοδικούς.
Το σκάνδαλο είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Καθοριστικά είναι τα αίτια. Πέραν από την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών, οι της συντηρητικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να πουν χονδροειδή ψέματα για την ουσία του προβλήματος που συνίσταται:
  • Στην ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΓΑΘΟΥ που λέγεται ΥΓΕΙΑ.
  • Το σκάνδαλο προκλήθηκε από τον ανταγωνισμό μετόχων άλλων εταιριών φαρμάκων, πολυεθνικών ή αμερικανικών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ακολούθησε η προσφυγή στην Αμερικάνικη Επιτροπή ανταγωνισμού και στο Αμερικάνικο Υπουργείο Εμπορίου, άρχισαν οι διώξεις, τα πρόστιμα και άνοιξαν και στόματα. Ενδοδεξιές και ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί οδήγησαν την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ στο να προκαλέσει έρευνα και συγκέντρωση προανακριτικού υλικού.
  • Το διαβρωμένο ελληνικό σύστημα υγείας το τύλιξαν σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες για διαφθορά, υπερτιμολόγηση και κερδοσκοπία, ως χώρα αναφοράς που συμμετέχει στη διαμόρφωση του μέσου όρου τιμών για πολλές άλλες χώρες. Στην Ελλάδα τις τιμές καθόριζε το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Και έτσι άρχιζε το πάρτι των δεκάδων δις ευρώ σε βάρος του ελληνικού λαού, των φορολογουμένων και του δημοσίου με δαπάνη διπλάσια του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε.
  • Σταθερό υπόβαθρο αποτελούσε και αποτελεί το υγειονομικό σύστημα και η ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα της χώρας . Πρώτο κρίσιμο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ είναι η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ για το οποίο μίλησα το 1976 στο τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ μέρους της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας.
Η Ελλάδα χώρα με ΜΕΣΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ διαθέτει έξι ιατρικές σχολές και αποφοιτούν πλέον των δυόμιση χιλιάδων γιατρών ετησίως. Ήδη διαθέτει πλέον των 100 χιλιάδων γιατρών, όταν το σύστημα δεν χρειάζεται ούτε 40 χιλιάδες υγειονομικούς. Ήδη δέκα πέντε και πλέον χιλιάδες βρίσκονται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Το άθλημα –ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ – ήταν και είναι η παροχή τεχνητών υπηρεσιών υγείας. Το 1992, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη -όπου επέβαλε την ταχύρρυθμη ιδιωτικοποίηση τομέων της υγείας- είχα αναφέρει: Η χώρα βρίσκεται στη πρώτη δεκάδα των πλέον υγειών πληθυσμών της ανθρωπότητας και αποτελεί έγκλημα το ότι είναι η πρώτη χώρα σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους στο ΚΟΣΜΟ και η καθημερινή μεθόδευση ήταν η δήθεν βλάβη των τεχνολογικών υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία για να διοχετεύεται η εξέταση με μίζα έως 35% στα ιδιωτικά κέντρα υγείας.
Τώρα τα ιδιωτικά κέντρα τα συντηρεί το ασφαλιστικό σύστημα και η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ για την υγεία ως απαίτηση της τρόικας. Η Χώρα διαθέτει διπλάσια φαρμακεία και διατίθενται φάρμακα χωρίς συνταγές που ωφελούν το τζίρο αλλά βλάπτουν την υγεία και τα εισοδήματα. Η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων δεν αποτελούσε αδίκημα για τους Έλληνες δικαστές αλλά τρέχουσα κυβερνητική πολιτική!! Η κρίση του υπέρ-επαγγελματισμού αφορά και σε άλλα επαγγέλματα όπως στους δικηγόρους, όπου μόνο η Αθήνα έχει τόσους δικηγόρους όσους έχει η Γαλλία. Αφορά επίσης, σε κλάδους των μηχανικών και επείγει μια εθνική συζήτηση κατά της λογικής ίδρυσης σχολών ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ της χώρας, αλλά στη λογική της προσόδου ορισμένων εχόντων σε ορισμένες πόλεις.
Τέλος, ο προσεταιρισμός ιατρών τόσο από τη Novartis όσο και από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες έχει άμεση σχέση με την εμπορευματοποίηση όχι μόνο των φαρμάκων αλλά και των επιστημονικών ερευνών. Για παράδειγμα τη δεκαετία του ΄80-’90, η Γερμανική Bayer διέθετε διπλάσια κονδύλια για έρευνα απ΄ ότι όλες οι σχολές χημείας και ιατρικής των πανεπιστημίων της Γερμανίας. Το νοσοκομείο ο Ευαγγελισμός είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση των Βαλκανίων από άποψη οικονομικής δραστηριότητας .Και για τα εν λόγω οικονομικά μεγέθη οι πολυεθνικές ήθελαν σταθερά διεφθαρμένους παράγοντες στη Διοίκηση, τόσο του Υπουργείου Εμπορίου όσο και του Υπουργείου Υγείας.
Και ακόμα περισσότερο τα δίκτυα που κυριαρχούσαν στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ που ξόδευαν στη διαφήμιση, στις μετακινήσεις, στο πελατειακό σύστημα του δούναι και λαβείν, και εκτός από τα θαλασσοδάνεια συγκέντρωναν και ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ που αποτελούσε και αποτελεί χορηγία από κερδοσκοπία και αθέμιτες συναλλαγές πολυεθνικών και ημεδαπών επιχειρήσεων.
Εν προκειμένω, το εν λόγω καθεστώς δεν ερευνήθηκε και δεν ερευνάται γιατί είναι μέσα στους «άγραφους» κανόνες της αγοράς και της ελεύθερης αλλά και της ασύδοτης οικονομίας που συναγελάζεται με αγοραίους πολιτικούς, αγοραίων κομμάτων και προσώπων αλλοτριωμένων, χωρίς πολιτικές και κοινωνικές αρχές. Και αυτές οι πρακτικές δεν είναι στο κάδρο της απονομής Δικαιοσύνης.
Στέφανος Τζουμάκας από FaceBook

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"