Τι είναι το σκάνδαλο της Novartis...Λίγα λόγια για την υπόθεση....

Σχετική εικόνα

Ένα σκάνδαλο απο τα πολλά που συνέβησαν τα ...«καλά χρόνια» της Μεταπολίτευσης, το οποίο βγαίνει τώρα στη δημοσιότητα, γιατί έσφιξαν τα γάλατα για τη κυβέρνηση... με το Σκοπιανό...
Ο χρόνος που επελέγη να βγεί η υπόθεση, μυρίζει άσχημα... ο εμφύλιος καραδοκεί... Χρειάζεται διάκριση απο μέρους μας...η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα μονοπάτια...
Το σκάνδαλο της Novartis αποκαλύφθηκε στις 5/12/2016.
Με τίτλο «Δύο μάρτυρες "καίνε" στις ΗΠΑ πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία για ξέπλυμα και δωροδοκίες αξιωματούχων και χιλιάδων γιατρών στην Ελλάδα 
-Τι θα καταθέσουν στα αμερικανικά δικαστήρια», τότε αποκάλυπταμε το θέμα της πολυεθνικής …
«Δύο πρώην υπάλληλοι μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων με έδρα την Ευρώπη, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά φαρμάκου στη χώρα μας, προσέφυγαν μέσω μεγάλου δικηγορικού γραφείου με έδρα την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (U.S. Securities and Exchange Commission/S.E.C.) και στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Department of Justice), προκειμένου να καταγγείλουν αθέμιτα και παράνομα μέσα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία αυτή στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια, με σκοπό να αυξήσει τις πωλήσεις της.
Το εν λόγω θέμα αναμένεται να κλονίσει όλο το πολιτικό και διοικητικό σύστημα στη χώρα, μιας και τα όσα αναφέρονται στις καταγγελίες, αφορούν σε άκρως σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Οι δύο πρώην υπάλληλοι της εταιρείας κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις τόσο στις σχέσεις με τα media και την εταιρική κοινωνική ευθύνη της εταιρείας, όσο και στις προωθήσεις των φαρμάκων σε γιατρούς προκειμένου αυτοί να συνταγογραφούν τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας.
Η εταιρεία όταν τους απέλυσε δεν είχε υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας με τους υπαλλήλους και έτσι αυτοί δελεάστηκαν από το πρόγραμμα περί αμοιβής των πληροφοριοδοτών που ισχύει στις ΗΠΑ και συνεργάστηκαν με ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία που ειδικεύεται στα θέματα αυτά στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να καταθέσουν στην αμερικανική Δικαιοσύνη εμπιστευτικά έγγραφα και στοιχεία που είχαν στην κατοχή τους.
Συνεργάστηκαν, σύμφωνα με τις πηγές, και με μία από τις μεγαλύτερες και πιο έγκυρες εταιρείες συμβούλων στην Αμερική που ασχολείται με θέματα διαφάνειας στον χώρο της υγείας, με μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις, που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο προκειμένου να πεισθούν οι πρώην υπάλληλοι να γίνουν πληροφοριοδότες.
Οι καταγγελίες των πληροφοριοδοτών αναφέρονται σε χρηματισμό δημόσιων λειτουργών που κατείχαν καίριες κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις στη χώρα την τελευταία οκταετία, προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους αναφορικά είτε με τις εγκρίσεις φαρμάκων, είτε με την τιμολόγηση, είτε με την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης αναφέρουν και τον χρηματισμό χιλιάδων γιατρών προκειμένου να συνταγογραφούν κατευθυνόμενα τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας στην ελληνική αγορά και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα φαρμακευτικών μελετών.
Καταγγέλλουν ακόμη και πως η συγκεκριμένη εταιρεία ξέπλενε χρήματα στην Ελλάδα μέσω διαφημιστικών εταιρειών και εκδοτικών εταιρειών.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει το σάπιο σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής που υπήρχε στη χώρα μας στον χώρο του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια -και όχι μόνο- και πώς η χώρα μας έφτασε να πληρώνει για φάρμακα μέχρι και 7 δισ. ευρώ το χρόνο. 
Οι πρώην υπάλληλοι αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ η αγωγή κατατέθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στα μέσα Αυγούστου.
Η υπόθεση θεωρείται σημαντική και στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο στη συγκεκριμένη εταιρεία για παραβίαση του FCPA (Foreign Corrupt Practices Act).
Το πρόστιμο αναμένεται μεγάλο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία είναι υπότροπος τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Νότια Κορέα, την Τουρκία και την Κίνα, όπου με παρόμοιες μεθόδους χρηματισμού και δωροδοκιών παραβίαζε τον ανταγωνισμό και για τις οποίες παραβάσεις τιμωρήθηκε με αντίστοιχα πρόστιμα.
Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το εάν η ελληνική Δικαιοσύνη εμπλακεί τελικά στην υπόθεση και ζητήσει να καταθέσουν οι πληροφοριοδότες, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα και στη χώρα μας, ή αν θα ζητήσει συνδρομή από τις Αρχές στις ΗΠΑ και πώς θα προχωρήσει αυτή η έρευνα, δεδομένου ότι η σχετική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι πλημμελής όσον αφορά την προστασία των πληροφοριοδοτών».
ΣΧΟΛΙΟ: Η υπόθεση Novartis θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και υπόθεση…… 5-6 ακόμη μεγάλων εταιρειών, που στο τομέα τους (στο φάρμακο) χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, πλούτιζαν κάποια στελέχη καιροσκόποι των εταιρειών αυτών…
Όμως αυτό αφορούσε ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, την χρυσοφόρα περίοδο 1990-2008…
Θα επενέλθω....