Παρασκευή, Μαρτίου 2

Ποιος θυμάται τις μετοχές «φούσκες» του 1999; Άπαντες αθώοι!

Μετοχές φούσκες 1999-2000. Πόσα εκατομμύρια λέξεις δεν γράφτηκαν, πόσα δικαστήρια δεν έγιναν, πόσοι πολιτικοί δεν κατηγορήθηκαν, πόσοι… πλούτισαν δια της πλαγίας (σ.σ. έγινε και αυτό σε μεγάλη έκταση), πόσοι δεν έκαναν χρήση “φουσκωτών” για να πάνε να πιούνε έναν καφέ, πόσοι δεν απείλησαν και απειλήθηκαν με τις ζωές τους, πόσες περιουσίες δεν χάθηκαν από την πλεονεξία αδαών θυμάτων που πίστεψαν πως θα κατακτήσουν τη γη;

Και τελικά;
Χθες, αν εξαιρέσει κανείς, μια δυο εφημερίδες που έβαλαν στην πρώτη τους σελίδα το θέμα, οι λοιπές και τα οικονομικά ή χρηματιστηριακά sites, το πέρασαν… στα ψιλά…

Το θέμα με τις μετοχές – φούσκες της περιόδου 1999-2000 είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την “κοινωνία” να βράζει για το “μέγα σκάνδαλο”, που έγινε πολλάκις και θέμα συζήτησης στη Βουλή. Για την ιστορία και μόνο, σημειώνουμε ότι τη… σημαία της κάθαρσης, την είχε σηκώσει τότε η Νέα Δημοκρατία, με πρώτο τον συγχωρεμένο Μιλτιάδη Έβερτ.
Χθες λοιπόν, έπεσε η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης, αφού πέρασε από τα… χίλια κύματα της ελληνικής δικαιοσύνης και γραφειοκρατίας.
Η απόφαση; ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ!
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών λοιπόν, με ψήφους 2 προς 1, αθώωσε τους 36 επιχειρηματίες και χρηματιστές που κατηγορούνταν για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το Εφετείο, με διαφορετική σύνθεση, είχε αθωώσει τους 36 και το 2013. Η υπόθεση όμως επανήλθε στο προσκήνιο μετά από αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος στην αθωωτική απόφαση.
Στην τελευταία δίκη, η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων, αν και είχε αναγνωρίσει ότι η υπόθεση παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, καθώς έχουν περάσει 18 χρόνια… Η εισαγγελέας είπε ότι οι 36 επιχειρηματίες και χρηματιστές είχαν εξαπατήσει και είχαν πλήξει τον νόμο της ελεύθερης αγοράς. «Πλήξατε, με τις μεθοδεύσεις, τον νόμο της ελεύθερης αγοράς με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα. Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλώ του ΧΑΑ δεν ήταν η “δίκαιη” τιμή, γιατί την διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά».
Σημειώνεται ότι η δικαστική έρευνα με τις «μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου»… έμπλεξε με την εμπλοκή της τότε ανακρίτριας, της κ. Μπουρπούλια σε «παραδικαστικό κύκλωμα». Το 2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παρέπεμπε 67 κατηγορούμενους. Αργότερα, με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42 οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013 ενώ έξι από αυτούς δεν είναι πλέον εν ζωή.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
ΥΓ: Το δικό μου; Πρώτον, η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο τυφλή, είναι και πάρα πολύ… αργή. Ξεχνάει ο κατήγορος ποιον και γιατί κατηγορεί, ποιος και πόσο τον έβλαψε… Δεύτερον, λειτουργούμε ως λαός με αλόγιστο θυμό τη στιγμή κάτι χάνουμε ή κάτι μας συμβαίνει, αλλά ξεχνάμε πολύ, πάρα πολύ εύκολα… Τρίτον, που τα λέει όλ
α: Στην Ελλάδα ζούμε!