Δευτέρα, Μαρτίου 19

Την ικανότητα από την ανικανότητα τις χωρίζει η ευφυΐα


Του Θοδωρή Γιάνναρου
"Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια..."
Τελειωμό δεν έχει, απ' ό,τι φαίνεται, ο πόλεμος του Σπίρτζη με τις εταιρείες διαμεσολάβησης. Το νέο έργο άρχισε να παίζει με τις ανακοινώσεις που αφορούν στο νέο νομοσχέδιο για τον τομέα Μεταφορών που προωθεί ο υπουργός. 
Με κοινή γραμμή και κοινά επιχειρήματα εναντίον της εταιρείας
Taxibeat εμφανίστηκαν οι κ.κ. Σπίρτζης και Λυμπερόπουλος... που μαζί με τον Μαυραγάνη μετέτρεψαν τη συνεδρίαση σε σοβιετικό δικαστήριο κατά της Beat, κατηγορώντας την ευθέως πως είτε φοροδιαφεύγει είτε εκμεταλλεύεται "γκρίζες ζώνες" της νομοθεσίας, προκειμένου να αποφύγει την επιβαλλόμενη φορολογία.
Η διαφορά στον τρόπο λειτουργίας μεταξύ της Booking, μιας εφαρμογής για κρατήσεις ξενοδοχείων, και της Beat, που τον υιοθέτησε και  που χρησιμοποιείται για να βρει κάποιος ταξί, ήταν αυτή που επέτρεψε στον υπουργό, που καιρό τώρα έψαχνε για ευκαιρία, να παρέμβει, με άγαρμπο όμως τρόπο, και είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται σύγχυση τόσο στην αγορά όσο και στο κράτος, περί του νομικού χαρακτηρισμού μιας υπηρεσίας.
Η Beat λειτουργούσε  άριστα ως απλός μεσολαβητής της ψηφιακής μίσθωσης ταξί. Επίσης, λειτούργησε άριστα και νόμιμα ως διαχειριστής πληρωμών για λογαριασμό των ταξιτζήδων... Εισπράττει το τίμημα για τη μεταφορά βάσει του ταξίμετρου και το αποδίδει πίσω στους ταξιτζήδες. Δεν λειτουργεί, βέβαια, ούτε ως ηλεκτρονικός κατάλογος, ούτε ως διαφημιστική όπως  η Booking.
Με το νομοσχέδιο μπαίνουν στο στόχαστρο τα μοντέλα λειτουργίας των εταιρειών Beat και Uber, οι οποίες υποχρεώνονται να λάβουν ειδική άδεια μεταφορικού έργου και να συνάπτουν συμβάσεις τουλάχιστον δίμηνες με τους οδηγούς ή τις εταιρείες μίσθωσης. 
Παρουσιάζοντας επισήμως το νομοσχέδιο  ο Σπίρτζης ζήτησε από τις εταιρείες να προχωρήσουν σε διάλογο με το υπουργείο προσκομίζοντας τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών και το... μετοχολόγιό τους, αφού πρώτα ανέβασε τους τόνους αφήνοντας αιχμές για φοροδιαφυγή!
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Σπίρτζης είπε ότι "δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα όταν δεν φορολογούνται οι εταιρείες στη χώρα μας" και ότι η έδρα της Βeat, όταν συστάθηκε ως Taxibeat, είχε έδρα στο Λονδίνο και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μας δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος από την πώληση της εταιρείας στον όμιλο της Daimler έναντι 43 εκατ. ευρώ. Τέλος, απείλησε με τον γνωστό του τρόπο... τύπου Πολάκη, ότι στο εξής θα πέφτουν ιστοσελίδες και εφαρμογές που δεν έχουν λάβει νόμιμη άδεια.
Η Beat σήκωσε το γάντι και δήλωσε ότι είναι οξύμωρο, ενώ συζητείται ένα νομοσχέδιο που μας αφορά, "να καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε εγκληματίες και φοροφυγάδες".
Επιπλέον, εκτίμησε ότι το νέο πλαίσιο δεν είναι βιώσιμο κατά το σκέλος των δίμηνων συμβάσεων με τους οδηγούς: "Εξετάζουμε με τους νομικούς μας τον νόμο, όμως, όταν έχεις 8.000 οδηγούς ταξί, που σύντομα θα γίνουν 10.000, είναι δύσκολο να πρέπει να υπογράφεις κάθε δίμηνο νέες συμβάσεις. Αυτό προϋποθέτει ένα νομικό επιτελείο και προσθέτει γραφειοκρατία και κόστος για τις εταιρείες.
Το ερώτημα, που έχει προκύψει κατόπιν όλων αυτών, είναι αν μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ Σπίρτζη και Beat το επόμενο διάστημα και αν ο περίεργος ομολογουμένως υπουργός, που αισθάνεται ολίγον γελοιοποιημένος από το αλαλούμ που προκάλεσε η κάκιστη διαχείριση του περίφημου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, επιχειρεί να πουλήσει έναν προσωρινό τσαμπουκά που όμως μάλλον δεν τον παίρνει... περί "αποκατάστασης της νομιμότητας".
Πολύ σύντομα... έτσι και αλλιώς, θα μάθουμε.
Πάντως, κύριε υπουργέ, ακόμα και αν κάποιος έχει όλα τα δίκια με το μέρος του... ακόμα και αν πρέπει μία κοινοτική οδηγία να εφαρμοστεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, "ο τόνος κάνει τη μουσική" και "ο τρόπος φέρνει τη δικαίωση", τουλάχιστον την κοινωνική και την πολιτική! Από τη στιγμή όμως, που ένας υπουργός, χρησιμοποιεί μεθόδους εκβιασμού και απειλών, τότε και τα λίγα "δράμια" ορθότητος χάνονται στο κενό που χάσκει... και παρομοιάζει τον εαυτόν του με τον κοινό Ρ.Υ. που όσοι υπηρετήσαμε τον γνωρίζουμε... Είναι ο ρουφιάνος υπηρεσίας, με εκτελεστική εξουσία! Και να ξέρεις πως είναι και μισητός... και δακτυλοδεικτούμενος.
Πάντως, απέδειξες ευθαρσώς, πως η ικανότητα δεν μπορεί να καλύψει ποτέ τη ζήτηση που υπάρχει για αυτήν, με τέτοιο πλήθος ανικάνων, όπως εσύ, να την αποζητούν...
*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου "Ελπίς”, & Μέλος του "Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας
 capital.gr